Številni svetovalci premogovnika osnova za očitke

Rozmari Petek Rozmari Petek
15.07.2019 17:14

Na račun dela direktorja Premogovnika Velenje Ludvika Goloba je v javnost prišlo anonimno pismo. Direktor očitke v celoti zavrača in napoveduje kazensko ovadbo zoper pisca anonimke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ludvik Golob
Rozmari Petek

V začetku meseca je nadzorni svet Premogovnika Velenje (PV) objavil razpis za generalnega direktorja PV in člana poslovodstva, katerega sedaj zasedata Ludvik Golob in Mojca Letnik. Skorajda hkrati je k nam prispelo anonimno pismo, v katerem pisec opozarja, da so se pod vodstvom Goloba vzpostavile različne interesne povezave z zunanjimi podjetji, ki Premogovnik Velenje le izčrpavajo, posamezniki pa pri tem mastno služijo. "Čeprav ima PV ustrezne strokovne službe za izvajanje teh storitev, najema zunanje izvajalce, ki molzejo podjetje," piše v anonimki. Raznim kadrovskim, pravnim in drugim podjetjem naj bi namreč – tako anonimka – PV v zadnjih štirih letih plačal več kot šest milijonov evrov.

Zunanji svetovalci za nabavo ...

Kar nekaj poslovnih sodelovanj je v anonimki podrobneje opisanih. Tako naj bi PV s svetovalnim podjetjem A. T. Kearney zaradi optimizacije nabave sklenil pogodbo v višini milijon evrov. In to kljub temu, da je v PV zaposlenih čez 30 tehnologov in komercialistov. Hkrati pa obljubljenih prihrankov ni, niti se niso skrajšale nabavne poti. "PV še vedno nabavlja material od posrednikov," piše v anonimki. Iz PV na očitke odgovarjajo, da so na podlagi priporočil revizije prenovili procese nabave skladno s pravili javnega naročanja. Tako so izbrali najugodnejšega ponudnika, družbo A. T. Kearney svetovanje, vendar ne gre za milijon evrov vredno pogodbo. "Sestavljena je iz fiksnega dela pogodbene vrednosti, ki se nanaša na izdelavo in potrditev strategije nabavne organizacije z vsemi potrebnimi fazami izvedbe, in variabilnega dela pogodbene vrednosti, ki je vezan na višino dejansko ustvarjenih prihrankov pri nabavnih kategorijah, vezan na odstotni oziroma numerični delež dosežene realizacije merljivih prihrankov zaradi predlaganih ukrepov predmeta javnega naročila v obdobju dveh let," na očitek odgovarjajo v vodstvu PV.

... za zavarovanje ...

Drugi očitek iz anonimke leti na sklepanje zavarovanj, ki tudi ne potekajo več direktno z zavarovalnico, temveč po posredniku, ki da si za posredništvo zaračuna deset odstotkov zavarovalne vsote, kar letno nanese 120 tisoč evrov. "Naročniki zavarovalnih storitev imajo v skladu z Zakonom o zavarovalništvu možnost, da pri sklepanju zavarovalnih poslov in pri urejanju odškodninskih zahtevkov vključijo tudi zavarovalne posrednike. V PV smo v začetku leta 2016 izvedli postopek izbire zavarovalnega posrednika med šestimi potencialnimi posredniki. Po končanem postopku smo se odločili za družbo Priori, ki nam je nudila najbolj sprejemljivo pomoč," pravijo v PV in poudarjajo, da družbi ne plačujejo provizije. "Provizijo plačuje zavarovalnica od administrativnega dela zavarovalne premije in je transparentno objavljena v samem razpisu." Dodajajo, da so tudi to storitev izvedli skladno z Zakonom o javnem naročanju, po katerem so imeli možnost sodelovanja vse zavarovalnice.

Ludvik Golob
Rozmari Petek

... za sistematizacijo delovnih mest in sanacijo

Tudi za sistematizacijo delovnih mest si je PV pomagal z zunanjimi svetovalci. Konkretno s podjetjem Hari. Čemu? "Z zunanjimi sodelavci občasno sodelujemo pri zahtevnejših projektih na področju pravnih in kadrovskih zadev ter javnega naročanja. Z družbo Merces, poslovno svetovanje Ivan Hari, s.p., je Ivan Hari kot strokovnjak na področju upravljanja s človeškimi viri sodeloval kot zunanji član tima za reorganizacijo in sistematizacijo v družbah PV Invest, HTZ in Premogovnik Velenje."
Tudi za vzdrževanje deponije premoga in ugrezninskega področja PV najema zunanje storitve, konkretno podjetja Andrejc, čeprav bi lahko - tako anonimka - te storitve opravljala njihova hčerinska družba RGP bistveno ceneje. Zgodilo naj bi se celo, da bi stroje, ki jih najemajo od Andrejca, sami lahko kupili za 100 tisoč evrov manj, kot je petmesečno plačilo Andrejcu, a da je vodstvo PV nakup zaustavilo. "Družba RGP dela na deponiji izvaja v lastni režiji in z lastnimi stroji. Trditev, da PV družbi RGP ne dovoli nakupa opreme za samostojno izvajanje del na deponiji, ne drži, saj je RGP stroje za izvajanje del na deponiji kupil preko javnega razpisa. Za sanacijska dela na ugrezninskem območju se je družba RGP zaradi izredno težke likvidnostne situacije in dejstva, da zagotovila za uspešnost sanacije družbe ni bilo, odločila, da bo v prvi fazi preko javnega razpisa poiskala podizvajalca. V nadaljevanju je predvideno, da bo določena dela, ki bodo seveda ekonomsko upravičena, izvajala v lastni režiji."

Anonimneža(e) kazensko ovadili

V anonimki pisec trdi še, da se je premoženje PV prodajalo pod ceno znanim kupcem. "Cenitve so bile prirejene, cenilec je bil vedno isti: hotel v Fiesi je bil na prodaj za 2,8 milijona evrov, uradna cenitev iz leta 2009 je znašala 6,3 milijona evrov; hotel v Strunjanu je bil prodan z novo opremo za 1,2 milijona evrov, uradna cenitev iz leta 2009 je znašala 4 milijone evrov," naštevajo v anonimki.
"Družba Premogovnik Velenje za cenitve nepremičnin in drugega nepotrebnega premoženja za potrebe dezinvestiranja, za potrebe računovodskega poročanja in financiranja najema cenilce, ki imajo ustrezne licence in pokrivajo vrednotenje posamezne vrste premoženja. Prodaja se izvaja po predpisanem protokolu," na te očitke odgovarjajo v PV.
Dodajajo še, da so vsi zgoraj navedeni očitki zlonamerni in neutemeljeni. "Anonimno obtoževanje vodilnih na PV je vse pogostejše, zato tudi ne preseneča, da je bila anonimka razposlana na različne naslove prav v času, ko je objavljen razpis za generalnega direktorja in člana poslovodstva družbe." Zato so zoper neznanega avtorja vložili kazensko ovadbo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta