Sveti Florijan pri Rogaški Slatini bo ostal majhen kraj, a bo dobil veliko telovadnico

Rozmari Petek Rozmari Petek
09.03.2021 06:12
Gradnja pri podružnični osnovni šoli Sveti Florijan kot prvovrsten korak k ohranitvi podeželja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takšna naj bi bila nova telovadnice pri Svetem Florijanu. Vizualizacija: Občina Rogaška Slatina

Majhne podružnične šole v oddaljenih zaselkih so običajno zelo pogosto v negotovosti, koliko časa bodo lahko še delovale. Bolj ali manj je praksa, da občine želijo šole z majhnim številom učencev zapreti, v Rogaški Slatini in s podružnično šolo pri Svetem Florijanu pa se je dogajalo ravno nasprotno. "Pred desetimi leti so starši želeli otroke od Svetega Florijana vpisati v matično šolo, češ da tu nimajo enakih možnosti. Mi pa smo vztrajali, naj šola z vrtcem ostane. Prenovili smo tako šolo kot vrtec, ju opremili, postavili igrala, zagotovili vse, kar ima šola v Rogaški Slatini. Dodatno smo plačevali za jutranje varstvo in jo tako ohranili pri življenju," opisuje župan Rogaške Slatine Branko Kidrič. Praksa kaže, je bila odločitev prava. "Zdaj se enota vrtca pri Svetem Florijanu najprej zapolni. Celo iz drugih koncev občine malčke vozijo tja, ker je tam tako domače, tako 'fajn', pravijo," dodaja župan. V dveh oddelkih vrtca je tako 28 malčkov, v šoli pa dvanajst učencev.

Za enakomeren razvoj

A ne glede na skromno populacijo v šoli jim bo občina postavila še telovadnico. "Res je, da takšna naložba po vseh kriterijih ni rentabilna. Kraj šteje okoli 670 duš, naložba pa je vredna okoli 830 tisoč evrov. A treba je gledati tudi na druge plati. Želimo jim ustvariti boljše pogoje. Ne le otrokom, temveč vsem krajanom. Res si prizadevamo za enakomeren razvoj občine na celem področju. Pred skoraj 20 leti smo telovadnico postavili pri podružnični osnovni šoli v Kostrivnici. Takrat si nismo niti predstavljali, da bo tako uporabna. Od 16. do 20. ure je vsak dan zasedena, tudi ob koncih tedna," opisuje župan.

Takšna naj bi bila nova telovadnice pri Svetem Florijanu. Vizualizacija: Občina Rogaška Slatina

Občina je v Kostrivnici z željo, da ohrani poseljenost in omogoči enakomeren razvoj občine, šla še korak dlje. Sredi poletja bodo zaključili gradnjo stanovanjskega bloka. "Že se nam oglašajo posamezniki, ki bi radi stanovanje v centru zamenjali za stanovanje v Kostrivnici," pravi župan.

Nadstandardno

Nove telovadnice se veselijo tudi krajani. "Ne le telovadnico, dobili bomo tudi dodatne prostore za društva, ki se zdaj zbirajo v veliki dvorani gasilskega doma. Sploh pozimi je to velik problem, ker je treba ogrevati tako velik prostor," opisuje predsednik Krajevne skupnosti Sveti Florijan Štefan Ferčec. Novogradnja, ki bo energetsko zelo varčna, bo imela vadbeni prostor v izmeri 240 kvadratnih metrov, vezni hodnik, ki bo omogočal prehajanje med šolo in telovadnico, ter prostor, namenjen pedagoškemu delu in delovanju lokalnih društev. Skupaj s sanitarijami in shrambami bo novi objekt razpolagal s 365 kvadratnimi metri površin. "Občina pri tem ni izhajala iz minimalnega standarda za tovrstne objekte (ta znaša dobrih 200 kvadratnih metrov), temveč iz dejanskih potreb bodočih uporabnikov," poudarja župan.

(foto:)
Vizualizacija nove telovadnice pri Svetem Florijanu Foto: Občina Rogaška Slatina

Plan je, da bo telovadnica odprta do začetka šolskega leta 2022/23. Trenutno je v teku javno naročilo za gradnjo. Od Eko sklada bo zaradi energetsko učinkovite gradnje pridobila dobrih 113 tisoč evrov. Kidrič se nadeja, da bodo uspešni tudi na trenutnem razpisu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, na katerega so se - v nasprotju z denimo Kalobjem in njihovo podružnično šolo - lahko prijavili, saj imajo od lanskega leta pravnomočno gradbeno dovoljenje. "Glede na velik interes prijaviteljev in kriterije, ki favorizirajo šole z večjim številom učencev, je v tem trenutku težko napovedati, ali obstajajo resnejše možnosti za uspeh telovadnice pri Svetem Florijanu," se zaveda župan. A tudi če na razpisu ne bodo uspešni, bodo telovadnico do postavljenega roka zgradili. V tem primeru bodo dodatna sredstva morali poiskati v proračunu. Ker, kot strne župan, telovadnica ne bo pomenila le plusa za učence, ki so zdaj pri uri športne vzgoje morali večkrat precej improvizirati, temveč prinaša korist vsem krajanom, športnim društvom in rekreacijskim skupinam. "Vse to prispeva k ohranitvi poseljenosti v tem občutljivem podeželskem območju, kar je najpomembnejši cilj projekta."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta