Trgovec Jager ne bo kupil dvorca Jelšingrad

Tina Murko Gajšek
30.07.2020 06:20

Poročali smo, da se za nakup dvorca v Šmarju pri Jelšah zanima trgovec Franc Jager. A po letu dni dvorec spet čaka kupca

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dvorca Jelšingrad (še) ne bo kupil trgovec Franc Jager, morda pa ga bo kdo drug.
Tina Murko Gajšek

Dvorec Jelšingrad v Šmarju pri Jelšah, ki že več desetletij propada na robu kraja, očitno še ne bo dobil novega lastnika. Kot smo poročali, se je za nakup zanimal trgovec Franc Jager. A je pred kratkim tudi on - vsaj za zdaj - opustil poskus nakupa dvorca. "Do nadaljnjega je ta projekt postavljen na stran, ker imam odprte še druge projekte," Jager odgovarja na vprašanje, ali z lastniki res niso našli skupnega jezika. A nič ni nikoli dokončno, dodaja.
Jager je želel v Jelšingradu urediti turistične kapacitete in oživiti golf turizem - okoli dvorca je v preteklosti že bilo igrišče za golf. "Dvorec je reprezentančni objekt, ki nima nekega ekonomskega učinka," pravi. Je pa pred časom dejal, da bi se morali turistično razvijati tudi kraji, ki niso na najbolj izpostavljenih turističnih točkah.
S tem, da bi potencialni novi lastnik Jelšingrad uredil za turistične namene, so se strinjali tudi na Občini Šmarje pri Jelšah. Župan Matija Čakš je v preteklosti večkrat poudaril, da se čas za obnovo Jelšingrada izteka in da je občina resnega kupca pripravljena podpreti tudi z javno-zasebnim partnerstvom. Sofinancirala bi obnovo dvorca in v zameno zahtevala lastniški delež gradu. Tako bi dobila protokolarne prostore, morda tudi poročno dvorano, ki je zdaj nima, je lani razmišljal Čakš.

Občina le posrednik

A so se spet znašli na začetku. "Gospodu Francu Jagru bi se rad zahvalil, da je bil pripravljen dvorec kupiti, urediti in sodelovati z občino. Menim, da je bilo naše sodelovanje zelo dobro in korektno, ampak žal je občina tu lahko le posrednik," zdaj pravi župan. Občina namreč ni lastnica Jelšingrada, temveč ima v lasti le zemljišča okoli dvorca. "Žal so se lastniki odločili tako, kot so se. Sam menim, da je propadanje kulturne znamenitosti vsem na očeh slabo za celotno skupnost," še doda Čakš.

Obnova in zaščita nujni

Dejstvo je, da Jelšingrad več kot potrebuje obnovo. "Notranjščina gradu je dokaj klavrna, potrebna so statična, gradbenosanacijska in restavratorska dela. Orientalska stropa sta na robovih močno poškodovana in nujno potrebna zaščite," je že lani dejal Matija Plevnik iz celjske območne enote zavoda za varstvo kulturne dediščine, ko so si predstavniki zavoda ogledali notranjost gradu.
Dvorec Jelšingrad sicer velja za kulturni spomenik lokalnega pomena. To pomeni, da je varovan v celoti, tudi njegova notranjščina in park ob dvorcu. "Gre za izjemno arhitekturo historistično prezidane stavbe v neomavrskem slogu, ki je v osrednji Sloveniji edinstvena," je pomen Jelšingrada po ogledu opisal Plevnik.
Jelšingrad je namreč od 15. stoletja, ko je bil zgrajen, večkrat spremenil svojo podobo, po preureditvi v orientalski slog v 19. stoletju pa je bil razglašen za najlepši dvorec na Štajerskem. Prvi hud udarec mu je zadala druga svetovna vojna - takrat je bila v veliki meri izropana njegova notranjost -, drugega pa še potres leta 1974.

Še bodo iskali kupce

Kljub temu dvorec sameva in čaka lepše čase. Župan si želi, da bi zavod za varstvo kulturne dediščine pomagal z vzvodi, ki so na voljo, če kulturni spomeniki propadajo. Občina sama, pravi, si finančno tega ne more privoščiti. Zato bodo po Čakševih besedah še naprej iskali možnosti v javno-zasebnem partnerstvu. "Trudili se bomo najti investitorja, ki bi bil pripravljen kupiti ta dvorec, mi pa bomo pripravljeni sodelovati z njim," zagotavlja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta