V domu sv. Jožefa v Celju začenjajo brezplačne seminarje za svojce oseb z demenco

RP
07.10.2023 04:13

Gre za sistem po principu montessori pedagogike, s katero se pri njih že leta intenzivno ukvarja Sara Črepinšek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da oboleli lahko živi doma, je izziv tako zanj kot za njegove svojce.
Profimedia

Ljudje z demenco so še vedno prevečkrat odrinjeni na rob družbe. Tja se zaradi izgube nekaterih spretnosti, sposobnosti in veščin umikajo tudi sami. Hkrati družba na izzive, ki jih prinaša demenca, še vedno gleda z zadržanostjo, stigmo in naučeno nemočjo. Tako se med enimi in drugimi prepad z vsakim novim dnem poglablja in širi. Konkretne predloge za premoščanje teh razlik pa je težko najti, saj je vsak posameznik svet zase in ena rešitev ni primerna za vse. Da posameznik z demenco lahko živi v domačem okolju, je izziv ne samo za obolelega, temveč tudi za svojce, ki so nemalokrat prepuščeni sami sebi. Dobronamerni nasveti so vedno dobrodošli, vendar redko delujejo, ker je vsak človek svet zase – s svojo zgodbo, spretnostmi, sposobnostmi, veščinami, dosežki, lepimi in manj lepimi zgodbami. Zato morajo biti ukrepi, ki naj delujejo, individualno dogovorjeni in pripravljeni, pravijo v organizatorji seminarjev.

"Cameron J. Camp je pedagogiko montessori prilagodil za delo s starejšimi in osebami z demenco. Ta pristop gradi na spoštovanju, dostojanstvu, enakovrednosti, samostojnosti, proceduralnem spominu, tehniki odloženega priklica, vključenosti, ohranjenih spretnostih, sposobnostih in veščinah ter dejstvu, da se z demenco da dobro živeti," opisujejo organizatorji. "Metoda montessori za starejše in osebe z demenco je izrazito praktična in prinaša konkretne rešitve, ki izhajajo iz posameznikove življenjske zgodbe ter spretnosti, sposobnosti in veščin, ki so še ohranjene," dodajajo.

Seminarji bodo enkrat mesečno. So brezplačni (dobrodošli so prostovoljni prispevki), število mest je omejeno. Prijave sprejemajo na info@jozef.si ali na telefonski številki 059-073-800. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta