Velenjska izredna seja ali sprenevedanja v dolini šaleški

Rozmari Petek Rozmari Petek
09.11.2018 16:23

Občini in koalicijskim svetnikom zdravstveni dom ni dovolj nujna tema; o tem bodo raje razpravljali po volitvah, informacije pa naj si svetniki pridobijo preko sporočil, ki jih občinska služba pošlje medijem in hkrati še njim.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekaj svetnikov, peščica občanov in novinarjev - takšna je bila udeležba včerajšnje seje v Velenju. 
Rozmari Petek

Za danes načrtovana izredna seja v Velenju ni bila uspešna, saj se je, razen sedmih sklicateljev izredne seje od skupaj devetih, ni udeležil nihče drug. S tem so slednji pokazali vdanost županu Bojanu Kontiču ali pa so želeli povedati, da tema zdravstveni dom in njegovo ugašanje medicine dela, področja, ki običajno polni žepe v vseh drugih zdravstvenih domovih, ni pomembna, prav tako kot ne tudi drugih pet točk. Na občino je namreč medtem, poleg anonimke, ki smo jo oktobra prejeli mi, prišlo še eno nepodpisano pismo, ki opisuje težave v medicini dela, naslovljeno na župana in svetnike (a do teh jih občina ni posredovala). Tako so že takrat opozorili, da 150 tisoč evrov izgube ni moglo nastati čez noč. Da zdravnica, ki so jo na novo zaposlili, enkrat tedensko odhaja na delo v zasebno kliniko Lanovž v Celje. "Skupaj z njo odhaja na delo h konkurenčnemu zasebnemu izvajalcu tudi vodja medicine dela, glavni predstavnik sindikata in predvsem menedžer, ki je bil nastavljen za reševanje krize v naši enoti," so med drugim opisali v pismu in pri tem občino zaprosili za pomoč. A vendar ob tem opozorili: "Kakšna naj bi bila revizija poslovanja, opravljena z občine? Rezultati nam niso bili predstavljeni, sprašujemo pa se tudi o smiselnosti pospravljanja napak in grehov v lastni hiši." Povezanost občine in zdravstvenega doma je namreč nedvoumna.

"Saj smo bili pripravljeni. Mar niste videli?"

A kot pojasnjuje direktor občinske uprave Iztok Mori, to ni nujna tema, zaradi katere bi bilo treba teden dni pred volitvami sklicati izredno sejo. Za informiranje svetnikov so dovolj obvestila za medije, ki pridejo tudi na naslove svetnikov, dodaja. Sklic sicer opozicijski svetniki zahtevajo že od 22. oktobra, ko je bilo jasno, da redne seje, napovedane za 23. oktober, ne bo. Vendar jim župan nekaj časa ni ničesar odgovoril. O tej temi je prvič spregovoril šele na svoji uradni predstavitvi kandidature 29. oktobra in dejal, da ni pogojev za sklic, ker sklicatelji niso predložili gradiva. Še sredi tedna so opozicijske svetnike vnovič zavrnili z besedami, da ni gradiva. In hkrati zapisali še, da občinska uprava v primerih, kadar sklicatelj ni župan, ni dolžna pripraviti gradiva. A v 24. in 27. členu poslovnika, na katera se pri tem sklicujejo, ni nikjer izrecno zapisano, da je občinska uprava dolžna gradivo pripraviti le v primerih, če je sklicatelj seje župan. In še: ne glede na to, da so še dva dni poprej trdili, da pogojev za sejo ni, so včeraj dejali, da so bili, kot vedno, pripravljeni, da bi poskrbeli za prenos, za dnevni red ipd., če bi bili svetniki sklepčni. So torej vnaprej vedeli, da svetniki ne bodo sklepčni? V dvorani namreč ni bilo prav ničesar. "Saj smo bili pripravljeni. Mar niste videli?" je na to odgovorila Aleksandra Forštner iz kabineta župana, ki je pred sejo kot tudi po njenem uradnem začetku stala pred dvorano.

Med opozicijskimi svetniki so tudi trije kandidati za župana Velenja. 
Rozmari Petek

Zapiranje javnega prostora v Velenju

Opozicijski svetniki so tako le še nekoliko podrobneje opisali svoje razočaranje nad odnosom župana (ta je med napovedano izredno sejo sedel v svoji pisarni) in občine. "Mar lahko kako drugače pridemo do gradiva, kot da zanj prosimo občinsko upravo? In ker ga ne dajo, pademo v neskončno zanko, pri čemer je aroganca na višku," je dejal prvopodpisani sklicatelj seje Matej Jenko. "Predvsem župan zlonamerno zavaja, da nam gre le za sejnine, ko natančno ve, da še nobena izredna seja ni bila plačana," je še dodal Jenko. Da se je v zadnjem mandatu, odkar so opozicijski svetniki postali glasnejši, začel zapirati javni prostor, sta opozorila Albin Vrabič in Suzana Kavaš. Kontič je namreč kmalu po začetku iztekajočega se mandata umaknil arhiv posnetih sej z občinskega portala, češ da je bilo takšno navodilo informacijske pooblaščenke, opisuje Kavaševa. Slednja je nato pridobila mnenje informacijske pooblaščenke. "Ko sem mu predočila dopis, je bilo jasno, da je župan podajal lažne trditve. Arhive sej so vrnili na portal, le tistih začetnih ni več nikjer bilo. Opozicijski svetnik mora biti 'korajžen', saj je posledično soočen z nenormalnimi pritiski. Onemogočeno mu je delo v dolini, člani SD in njihovi družinski člani pa dobivajo službe. Peščica ljudi drži roko nad vsem." "Prav tu, v sejni dvorani, je prostor, kjer se izmenjujejo stališča. Opozicija pove svoje, koalicija svoje, pametno vodstvo posluša ene in druge in sprejme ukrepe, ki so koristni za vse občanke in občane. Ne pa da sprejme ukrepe, ki so večkrat koristni za ozek krog ljudi. Mi je žal, da smo takole končali. Istočasno pa je morda dobro, da ljudje vidijo, kakšni so trendi v Mestni občini Velenje," je k temu dodal še svetnik Vrabič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta