Za popoplavno obnovo cest celjska občina namenila več kot 350 tisočakov

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
16.08.2024 17:00

Leto dni po katastrofalnih poplavah so v celjski občini zadovoljni, da so poskrbeli za uničeno in poškodovano cestno infrastrukturo. Katere ceste in poti so spet normalno prevozne?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi od neurja poškodovan cestni odsek v Medlogu je dobil nov asfalt.  
Moc

Lanska neurja in poplave so v celjski regiji povzročile veliko škode na lokalni cestni infrastrukturi. Nekateri cestni odseki so bili popolnoma neprevozni, spet na drugih je promet potekal v eno smer, uničeni so bili tudi deli javnih poti. Kot so pojasnili v Mestni občini Celje (MOC), so si zadali cilj - čim prej sanirati čim več cestnih odsekov, saj se zavedajo, da je urejena cestna infrastruktura nujno potrebna lokalnemu prebivalstvu.   

Največjo škodo so katastrofalne poplave v občini prizadejale na daljših odsekih cest Šmartno v RD-Hrenova, Rožni Vrh-Brezova in Šmiklavž pri Škofji vasi-Lipovec ter na krajših odsekih v Medlogu in Rožnem Vrhu. "Za obnovo teh cest smo prejeli državna sredstva za sanacijo škode po poplavah in neurjih, tretjino sredstev pa smo zagotovili iz občinskega proračuna. Skupna vrednost del je znašala 357.466 evrov (z DDV), obnovitvena dela pa je izvedlo javno podjetje Vodovod - Kanalizacija, ki sicer opravlja javno službo rednega in investicijskega vzdrževanja cestne infrastrukture v občini," so pojasnili v MOC. Največji finančni zalogaj je predstavljala obnova odseka Rožni Vrh-Brezova v dolžini 600 metrov. Kot so povedali, gre za pomemben povezovalni cestni odsek, ki služi tudi kot obvoz v primeru nastanka nesreč in podobnih nepredvidenih dogodkov. "Trasa ceste deloma poteka po gozdu, deloma pa po strmi klančini med travniki. Z obnovo je bilo cestišče asfaltirano, izvedeno je bilo celovito odvodnjavanje (drenaže, propusti), prav tako sta bila saniran plaz pod cesto in zavarovan opuščeni vodni vir," navajajo v sporočilu za javnost, kjer so tudi zapisali, da je vrednost omenjene sanacije znašala 112.240 evrov. Nadalje so 103.700 evrov namenili za obnovo 380 metrov dolgega cestnega odseka Šmartno v RD-Otemna-Rožni Vrh-Hrenova. Cesto so na novo asfaltirali, prav tako pa so poskrbeli za odvodnjavanje in zavarovanje nestabilnih brežin ter sanirali dva večja udora, ki sta se pojavila na cesti. Poskrbeli so tudi za cestni odsek lokalne ceste Šmiklavž pri Škofji vasi-Lipovec, dolg 480 metrov. Na tej cesti so že v minulem letu zamenjali dotrajano jekleno-leseno mostno konstrukcijo čez potok Ložnica. Letos pa so delavci javnega podjetja Vodovod - Kanalizacije del ceste asfaltirali, popravili so tudi cestni odsek skozi naselje Šmiklavž v dolžini 150 metrov. Vrednost obnove ceste in mostu so v MOC ocenili na 91.500 evrov. 

Poškodbe je utrpela tudi javna pot Medlog do HŠ 1, ki se nahaja neposredno ob Savinji in je bila poplavljena do višine približno enega metra. "Po očiščenju mulja je bil na njej na novo nasut gramoz, del na meji z občino Žalec pa je bil tudi asfaltiran v dolžini 150 metrov," so povedali v MOC in dejali, da so za to odšteli več kot 34 tisoč evrov. Prav tako je bila potrebna obnove po lanskih poplavah še ena javna pot, in sicer od Rožnega Vrha do HŠ 2a. Izvesti je bilo treba obsežno popravilo tamponske podlage, odvodnjavanje z asfaltno muldo ter preplastitev v dolžini dobrih 150 metrov. Za to je občina odštela približno 13 tisoč evrov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta