Dirka po Franciji: "Kriminalcu" uspelo še drugič

Uroš Gramc
16.07.2021 20:19
Slovenski kolesar Matej Mohorič je z novo sijajno simultanko poskrbel za tretjo zaporedno slovensko zmago na dirki po Franciji
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gorenjec po obisku policije še bolj stiska zobe in hoče dokazati, da ima Bahrain odlično ekipo. Foto: REUTERS
Stephane Mahe

Ko že misliš, da boljše ne gre, najboljše šele pride. Slovenskim uspehom na 108. dirki po Franciji ni videti konca, saj je že tretji dan zapored slavil naš kolesar. Še drugič letos je bil uspešen Matej Mohorič, s tremi zmagami Tadeja Pogačarja, ki je bil v 19. etapi daleč v ozadju, a je brez težav obranil rumeno majico, je Slovenija najuspešnejša država na pentlji. Velika Britanija je z Markom Cavendishem osvojila štiri etape, le še Belgija zaradi trojice in Nizozemska z dvojico pa več kot eno.

Matej Mohorič je zmagal še drugo najdaljšo etapo na Touru. Foto: REUTERS
Benoit Tessier

"Ne morem verjeti," je bil presenečen tudi Mohorič, ki je dobil kar dve od treh 200-kilometrskih preizkušenj. Tokratna je bila ravninska, če odštejemo razgiban start z edinim gorskim ciljem. "Taktika je bila paziti na pobege. Mislili smo, da je dan za sprint, da bosta Deceuninck in Alpecin kontrolirala glavnino. Ko sem videl, da je po startu precej vzpona, sem si rekel, da je bolje biti v ospredju," je dejal 26-letni Gorenjec. Že kmalu je prišlo do pobega, Mohorič s svojimi izkušnjami pa ve, kaj storiti, da je uspešen: "Pogovoril sem se s fanti. Moral sem jim dopovedati, da poskušamo vsaj v začetku ohraniti čim večjo hitrost, saj sprinterske ekipe tako pokurijo kar precej kolesarjev."

Matej Mohorič REUTERS
Stephane Mahe

Ubežnikom je uspelo, moštvom s sprinterji pa ne. Zato se je po edinem letečem cilju glavnina raztrgala še enkrat, Mohorič pa je dobil številno družbo. "Razočaran sem bil, ker ni bilo zraven nobenega iz našega kluba, ampak se nisem predal. Rekel sem si, da bom upal na najboljše. Najprej sem hranil moči, v finalu pa poskušal slediti napadom. Ko je šel Nils (Politt) na vzponu, sem bil tako na meji, da sem skoraj eksplodiral. Ampak sem si rekel, če je to najtežji del dirke, ko moram narediti še en sprint, potem bom, pa četudi se potem usedem ob cesto. Nato sem šel sam, pogledal nazaj in ni bilo nikogar," je opisal ključni del dirke 25 km do cilja. Od tam do Libourna je odpeljal sam. "Noge sem povsem uničil. Umiral sem, vrtel pedale s tako nizko močjo, da je bilo smešno. Poskušal sem biti čim bolj aerodinamičen in na srečo sem obdržal prednost," je dejal ob 14. profesionalni zmagi.

Matej Mohorič REUTERS
Benoit Tessier

V ciljni ravnini je imel veliko časa za slavje, a ni imel prešernih misli. "Največ sem razmišljal o večeru pred dneva dnevoma, ko sem se počutil kot kriminalec," je omenil obisk policije, ki je pri moštvu Bahraina iskala prepovedane snovi - doping. "Po eni strani je to dobro, ker pomeni, da je še kontrola nad pelotonom. Z drugega zornega kota pa sem razočaran nad sistemom. Ni lepo, če policija preišče vso tvojo lastnino, osebne fotografije, z družino. Prečešejo telefon, sporočila. To se še mi ni zgodilo. Niso pa nič našli, ker nimamo česa skrivati."

Tadej Pogačar s svojo ekipo Foto:  REUTERS
Benoit Tessier

Vesel za rojaka iz Podblice je bil tudi Pogačar, ki bo spet na sceni danes. Rumena majica v 30-kilometrskem kronometru ne bi smela biti ogrožena, saj ima ogromnih šest minut prednosti pred najbližjima zasledovalcema. Bo pa bitka za drugo mesto med Jonasom Vingegaardom in Richardom Carapazom. Danec večjih težav ne bi smel imeti, da konča zgolj za Pogačarjem. V nedeljo bo še zaključna parada zmagovalcev na Elizejskih poljanah z našim mladim asom v glavni vlogi, Cavendish pa bo skušal preseči rekord, ki ga držita z legendarnim Eddyjem Merckxom - 34 etapnih zmag.

Tadej Pogačar je zanesljivo ohranil vodstvo v skupnem seštevku. Foto: REUTERS
Benoit Tessier

Rezultati, 19. etapa, Mourenx-Libourne, 207 km: 1. Matej Mohorič (Slovenija/Bahrain Victorious) 4.19:17, 2. Christophe Laporte (Francija/Cofidis) +0:58 ... 26. Tadej Pogačar (UAE Emirates), 110. Luka Mezgec (oba Slovenija/BikeExchange) oba 20:50; vrstni red: 1. Pogačar 79.40:09, 2. Jonas Vingegaard (Danska/Jumbo) +5:45, 3. Richard Carapaz (Ekvador/Ineos) 5:51, 31. Mohorič 1.43:51, 102. Mezgec 3.25:57.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta