(Iz Štajerca) Z vizijo in predanostjo ekipe ŽTK Maribor že 18 let najboljši teniški klub v državi

Zmago Gomzi
13.05.2021 05:00
"Ko smo bili prvič deležni velikega priznanja Teniške zveze Slovenije, sem menil, da je to slučajno, v naslednjih letih pa je bila naša prednost v točkah pred drugimi klubi vsako leto višja. Kot najboljši slovenski klub za leto 2020 smo zbrali več točk kot drugo- in tretjeuvrščeni klub na lestvici skupaj. Marsikdo nas vpraša, kako nam to uspeva, a odgovor je preprost: smo zelo dobro organiziran klub, imamo odlične razmere za delo in strokovno podkovane trenerje, to pa je podlaga za razvoj igralcev in igralk in za njihove sijajne dosežke na turnirjih doma in po svetu," pravi predsednik kluba Drago Završnik, ki klub vodi od leta 2004.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Drago Završnik, predsednik ŽTK Maribor
Sašo Bizjak

Železničarski teniški klub (ŽTK) Maribor je bil ob koncu leta 2003 na podlagi doseženih rezultatov igralcev in igralk na domačih turnirjih in turnirjih v tujini prvič izbran za najboljši teniški klub v Sloveniji. In od takrat vsa naslednja leta, nazadnje za minulo leto 2020.

Drago Završnik: "Ne razumem, da ob vse večjih uspehih našega kluba podpora večine sponzorjev usiha." Foto: Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Prav zaradi omenjenega je ŽTK Maribor postal vabljiv klub. "Iz leta v leto se povečuje število igralcev in igralk iz Maribora in okolice. V klub, ki deluje tudi kot regijski teniški center za Podravje, se včlanjujejo številni nadarjeni igralci in igralke iz vseh koncev Slovenije, na naših igriščih trenirajo tudi igralci iz hrvaških, nemških in avstrijskih klubov. Naša vizija je, da Maribor ostane prestolnica slovenskega tenisa in da ŽTK Maribor nadaljuje pot med najboljše evropske teniške klube," vizijo kluba pojasni njegov predsednik. Toda Završnik, ki je letos dopolnil 70 let, svojih prvih zamahov s teniškim loparjem ni naredil v tem delu mesta, pač pa na levem bregu Drave. Z devetimi leti je začel trenirati tenis v Teniškem klubu Branik in je tudi uspešno igral na turnirjih, po študiju ekonomije - je diplomirani univerzitetni ekonomist - pa je tenis igral in ga še igra rekreativno pri ŽTK Maribor. Zaposlen je bil na vodilnih delovnih mestih v različnih podjetjih in ustanovah v Mariboru. Kljub obilici delovnih obveznosti se ni odrekel konjičku, igranju tenisa. "Igral sem ga rekreativno na igriščih Branika v Ljudskem vrtu, ko pa je sin Miha začel trenirati pri ŽTK Maribor, sem se odločil, da se včlanim v klub z desnega brega Drave. Ne nazadnje stanujem blizu Športnega parka Tabor. Ko so me nagovarjali, naj sprejmem predsedniško mesto, nisem veliko odlašal. Zaljubljen sem v tenis, in ker ga dvakrat na teden poleti in pozimi tudi rekreativno igram, sem združil predsedniške obveznosti z rekreacijo."

Z zaključne prireditve Teniške zveze Slovenije leta 2018, ko so bili prav tako najboljši klub leta
Tzs

Preporod leta 2004

Železničarski teniški klub (ŽTK) Maribor je bil ustanovljen junija 1975 in do osamosvojitve Slovenije po dosežkih igralcev in igralk ni sodil med najuspešnejše slovenske klube. Prva igralka, ki je opozorila na odlično organiziranost kluba in na strokovno delo v njem, je bila Tina Pisnik, leta 1996 zmagovalka po vrsti drugega od skupno 23 profesionalnih turnirjev Infond open, ki jih je do vključno leta 2018 prirejal klub z desnega brega Drave. Pisnikova je bila leta 2004 celo 29. igralka na svetovni WTA-lestvici. Klub je iz leta v leto rasel in preporod doživel leta 2004, ko je mesto predsednika prevzel Završnik, njegova desna roka pa je postal direktor kluba Matjaž Plejić.

Ko je bil Završnik izvoljen za predsednika, si je zadal veliko nalog. Med prvimi je bila izgradnja teniških dvoran. Potem ko je bila zgrajena prva, so se lotili priprav na izgradnjo druge, in ko je bila leta 2014 zgrajena še ta, je bil klub bogatejši za sedem igrišč. "Izgradnjo teniških dvoran je podprl tudi upravni odbor kluba in pozneje se je pokazalo, da je bila odločitev pravšnja. Ob desetih igriščih na prostem in sedmih v dvoranah so se razmere za trening bistveno izboljšale, imamo zaposlenih petnajst trenerjev, kondicijskega trenerja, pogodbeno pa športnega psihologa in fizioterapevta. Sedaj ima klub domala vse tisto, kar imajo priznane teniške akademije. Teniški preporod na Taboru se ni začel slučajno," je prepričan Završnik.

Predsednik konec leta 2019 na novinarski konferenci z mladimi teniškimi upi kluba (z leve): Sebastian Dominko, Petja Drame, Drago Završnik, Maj Premzl, Gal Emeršič Potočnik Foto: Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

​Sponzorjev vse manj

Koronavirus je lani in letos prizadel tudi ŽTK Maribor, a v klubu ne stokajo na glas. "Ob pomoči upravnega odbora skupaj z direktorjem kluba uspešno krmariva barko tudi v sedanjih neugodnih razmerah. Prav tako zelo dobro sodelujemo s Teniško zvezo Slovenije. Denarja seveda nikoli ni dovolj, trudimo se, da izpeljemo vse načrtovane programe. Ohranili smo mednarodne turnirje Grawe open do 14 in 16 let, turnir ITF do 18 let Sava Infond open, za zimski turnir ITF še iščemo sponzorja. Žal je zaradi pomanjkanja sponzorskega denarja usahnil profesionalni ženski turnir Infond open. Ponosni smo, da je na njem leta 2009 zmagala Romunka Simona Halep, pozneje prva igralka na svetovni WTA-lestvici. Ne razumem tega, da ob vse večjih uspehih našega kluba podpora večine sponzorjev usiha," se čudi Završnik, ki večji del prostega časa namenja družini. "Soproga Alenka ima veliko razumevanja za moje teniške obveznosti, ko pa jih nimam, skupaj kaj postoriva na vikendu ali kolesariva. Najbolj pa uživava v družbi treh vnukov in vnukinje, ki jih ob njunih starših tudi usmerjava v šport," je pogovor sklenil Drago Završnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta