Olimpijska zmagovalka iz Ria 2016 Tina Trstenjak o težavah med koronakrizo

Bojan Bauman Bojan Bauman
14.06.2020 20:21

Le izbrani judoisti sveta se okronajo z zlato medaljo na olimpijskih igrah. V Sloveniji sta dve izbranki - Urška Žolnir in Tina Trstenjak.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tina Trstenjak bo vsaj pet let aktualna olimpijska prvakinja v kategoriji do 63 kilogramov.
Antonio Bat

Obe v kategoriji do 63 kilogramov, a s to razliko, da je slednja aktualna olimpijska prvakinja, ki bo zlate črke priimka na hrbtu kimona nosila vsaj pet let. Zaradi koronakrize so olimpijske igre v Tokiu, športni dogodek štiriletnega obdobja, prestavili za eno leto, v poletje 2021.

Negotovost še traja

"Ja, zame je to pozitivna posledica koronakrize. A razmere so nas športnike predvsem pahnile v negotovost. Nismo vedeli, kaj sledi, kako se bo izteklo. Prestavitev olimpijskih iger se je ponujala kot rešitev - a dolgo ni bilo jasno, za kakšno obdobje jih bodo prestavili. Sama sem sicer treninge tempirala na štiriletno obdobje. Fizično, a še bolj kot za to, je šlo za časovno opredelitev v moji glavi. Sedaj se je vse zavleklo za eno leto," ugotavlja danes 30-letna Celjanka.
Športniki so tako za priprave dobili dodatno leto - a je to v prid predvsem mlajšim tekmovalcem, ki potrebujejo treninge in si še nabirajo izkušnje. Trstenjakova oboje že ima. "No, tudi sama še lahko nadgradim posamezne prvine in prihodnje leto bom lahko še bolje pripravljena, kot bi bila letos julija," meni.

O upokojitvi ne razmišlja​

No, o tem, da bi se septembra, takoj po Tokiu, športno upokojila, Celjanka ni razmišljala. "Ne, ni to. Preprosto sem si določila cilj, olimpijske igre leta 2020. Štiri leta smo se pripravljali, da bodo igre v letošnjem terminu. Virus pa nam je vse to podrl," doda Tina.
A program trenerja Marjana Fabjana, po katerem trenira - kar prvakinja izpostavlja domala v vsakem intervjuju -, je mogoče razpotegniti še za dodatno leto. "Ta njegov program bi se moral izteči letos v Tokiu. Treninge sem stopnjevala tako, da bi morala biti najboljša letos poleti. Sedaj se je načrt spremenil. No, programa še zmeraj ni mogoče sestaviti, ker so razmere še naprej nejasne. Danes še zmeraj ne vem, ali bom letos sodelovala na kakem mednarodnem turnirju. V novih okvirih se še nismo naučili živeti. Med karanteno ni bilo mogoče normalno trenirati in takrat smo veliko izgubili. Sedaj bo treba trdo trenirati, da si povrnemo primerno pripravljenost," ostaja negotova Trstenjakova.
​Ker na to, kdaj bo njeno tekmovanje na sporedu, ne more vplivati, bi bilo treba takšne misli tudi pustiti ob strani. Olimpijskih iger pa letos v nobenem primeru ne bi bilo smiselno izvesti, ugotavlja tudi Trstenjakova: "Ne, stanje po svetu tega ne dovoljuje. Najprej se morajo razmere umiriti. Iztirilo pa me je. A pomaga, ko se s tem preprosto sprijaznim, ko razmišljam v smislu ko bo, pa bo."

Z Japonkami se še kar ne obremenjuje

Najmanj izpada treningov so imeli japonski judoisti. Iz dežele na vzhodu prihajajo vesti, da so njihovi judoistični kampi ostali odprti, športniki so bili vse obdobje skupaj in so nenehno trenirali. Tako so še korak bližje uresničitvi sanj - deželi juda povrniti primat na najbolj pomembni tekmi štiriletnega obdobja, ki jo bodo pripravili na domačem prizorišču. "Z Japonkami se ne obremenjujem, imam pa sedaj še dodatno leto časa za pripravo na boje z njimi. Zmeraj ostajam osredotočena nase. Pomembno je le, kaj lahko storim sama," zagotavlja prvakinja. Morda se res ne obremenjuje z Japonkami, a v zadnjem času je v tovrstnih borbah doživljala same poraze.
Tina Trstenjak v zadnjem obdobju ni imela nobenih bojev, izolacija je bila zelo striktna. "Drži, tekmic v zadnjem času na mojih treningih ni bilo. Če bi šlo po utrjeni poti, bi bilo v naši telovadnici na Lopati živo, udeležili bi se priprav kje po svetu. Saj se bomo spet odpravili na tuje, ko bo to mogoče. Sedaj smo še doma," doda Trstenjakova.

​Domača scena

Njena največja konkurentka na domačih blazinah je Andreja Leški, a judoisti se pri nas med seboj prav veliko ne družijo. Leškijeva se je v zadnjem času predvsem ukvarjala z okrevanjem po poškodbah, trenirala ni redno. "Slovenski judoisti treniramo po klubih, sama pa za zdaj nisem imela skupnih treningov z borkami iz drugih sredin. Z Leškijevo sva se pred nekaj časa borili za olimpijsko vozovnico (iz vsake države se lahko v vsaki kategoriji bori le en borec, op. p.). Do Tokia je še eno leto in časa za potrditev nastopa je še veliko," pove Trstenjakova.
Koronakriza je Trstenjakovi prinesla prisilni počitek, ki pa je bil vendarle tudi blagodejen. "Počitek mi je res prišel prav. Naša sezona traja celo leto in težko si vzamemo čas zase. Saj sem sedaj tudi ohranjala kondicijo, a bilo je precej drugače, kot če bi bili v telovadnici. Počela sem še vse kaj drugega. Bila sem z družino, veliko sem kolesarila, tekla, in to takrat, ko mi je ustrezalo. Vmes sem kuhala, brala. Vse to me je napolnilo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta