(POGOVOR) Žiga Donik pred novim izzivom v ligi prvakov: Osvojen niz bi bil podvig, zmaga senzacija

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
15.12.2021 06:01

V Mariboru tako kakovostna odbojkarska ekipa, kot je italijanska Cucine Lube Civitanova, še nikoli ni igrala

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Izkušnje iz lige prvakov že ima, a elitno tekmovanje v Mariboru bo za Žigo Donika posebno doživetje.

Igor Napast

Mariborskim privržencem odbojke se danes obeta priložnost, da v živo spremljajo igro enega najboljših klubov na svetu. V dvorani Tabor se bosta v tekmi drugega kroga skupinskega dela lige prvakov ob 19. uri pomerila Merkur Maribor in italijanski Cucine Lube Civitanova. Medtem ko mariborski klub prvič igra v elitni evropski odbojkarski ligi, italijanski v tem tekmovanju ni le stalnica, ampak je eden najboljših. Podatki, da je osvojil pet kolajn v ligi prvakov, od tega dve zlati, štiri kolajne na tekmovanju za svetovni klubski pokal, leta 2019 zlato, in da serijsko osvaja prvenstvo in pokal v najmočnejši ligi na svetu, dovolj zgovorno kažejo, kakšen klub bo igral v dvorani Tabor.

V mariborski ekipi so poleg trenerja Sebastijana Škorca le štirje odbojkarji pred letošnjo sezono okusili ligo prvakov. Eden izmed njih je 26-letni in 193 cm visoki sprejemalec Žiga Donik, ki je v letih 2016 in 2017 nosil majico ljubljanskega kluba ACH Volley, ko je ta igral v ligi prvakov. Odbojkar odličnost dokazuje na igrišču in zunaj njega, je namreč magister strojništva in bodoči doktor v tej stroki.

Je liga prvakov izziv za slehernega odbojkarja?

"Vsekakor. Malo slovenskih odbojkarjev je imelo priložnost za dokazovanje v ligi prvakov, zato sem zadovoljen, da sem eden izmed njih. Do letošnjega leta so bili v Sloveniji tega izziva deležni le odbojkarji ljubljanskega kluba, letos ga bomo prvič skusili v Mariboru. Igranje v ligi prvakov je čast in predvsem nagrada za vse, kar smo pokazali na igrišču v minuli sezoni."

Lige prvakov ne bi bilo brez naslova v državnem prvenstvu.

"Res je. Na prvenstvo smo se temeljito pripravili, veliko in trdo smo trenirali, naša pripravljenost je rasla iz tekme v tekmo. Ko je bila na vrhuncu, smo postavili le še piko na i nepozabni sezoni. Tudi v tej nam ne gre slabo, v državnem prvenstvu smo na lestvici trenutno drugi, prav tako smo drugi na lestvici lige Mevza, uvrstili pa smo se tudi na sklepni turnir za pokalno lovoriko. Da je naša pripravljenost v vzponu, je potrdila zadnja prvenstvena tekma poti Salonitu Anhovo. To je pred preizkušnjo v ligi prvakov zelo spodbudno."

Andrej Petelinšek

Italijanski klub prihaja v Maribor kot velik favorit. Kako se mu boste zoperstavili?

"Pri žrebu nismo imeli sreče, namenil nam je same velikane odbojke, od aktualnega zmagovalca lige prvakov, poljskega kluba Zaksa Kedzierzyn Kozle, do odličnega ruskega kluba Lokomotiva Novosibirsk in Civitanove. Na prvi tekmi na Poljskem smo prikazali zelo dobro igro in se dostojno upirali tekmecu z vrhunskimi odbojkarji, sedaj prihaja v dvorano Tabor italijanski velikan, ki je najmanj tako kakovosten, če ne še bolj kot poljski klub. Težko je reči, kako zaigrati proti izrazitemu favoritu. Ne le v tekmi z nami, ampak tudi v boju za naslov zmagovalca lige prvakov. Bojimo se ga ne, vprašanje pa je, koliko možnosti nam bo ponudil za dostojen odpor."

Igor Napast

"Dvomim, kajti Civitanova ima na igralnih mestih po dva vrhunska odbojkarja in tisti, ki bodo zaigrali v dvorani Tabor, niso nič slabši od tistih, ki jim bo trener zaradi morebitne utrujenosti namenil počitek na klopi. Goste zanima zgolj zmaga in naredili bodo vse, da si jo priigrajo."

Lahko presenetite?

"Kot vsi športniki bomo tudi mi tekmo začeli z željo po zmagi, a bodimo stvarni. Premagati italijanskega odbojkarskega velikana bi bila prvovrstna senzacija, že osvojen niz bi bil podvig. Ne smemo se ubadati z igro tekmeca, ampak s svojo igro. Zadovoljni bomo, če bo na tako visoki ravni, kakršne smo v tem času sposobni. Če bodo naši začetni udarci neugodni, blok dovolj čvrst in sprejem zanesljiv, potem verjamem, da se bomo dostojno kosali s tekmecem, katerega kakovost je v vseh prvinah igre veliko višja od naše. A ima tudi hibe. Upam, da jih bomo znali izkoristiti."

Podpora navijačev bi bila dobrodošla.

"Zagotovo. Pogrešamo jih, na tekme v dvorano Tabor, tudi zaradi koronavirusa, jih prihaja le peščica. Zdaj se jim ponuja priložnost, da spremljajo vrhunsko odbojko, a tudi, da nam z bučnim spodbujanjem pomagajo k čim boljši igri."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.