(ODZIVI) Mariborčani po debiju v ligi prvakov: Slovenijo smo dostojno zastopali

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
02.12.2021 10:50

Kljub visokemu porazu brez dobljenega niza proti aktualnim evropskim klubskim prvakom so mariborski odbojkarji ugotavljali, da so lahko kos tudi najboljšim

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Mariborčani Poljske niso zapustili razočarani, v soboto se proti Črnučam vračajo v realnost državnega prvenstva. Foto: Andrej PETELINŠEK

Andrej Petelinšek

Zgodaj zjutraj so se mariborski odbojkarji vrnili iz poljskega mesta Kedzierzyn-Kožle po debiju v ligi prvakov. Ta sicer po pričakovanjih ni bil zmagovalen, a glede na razliko v renomeju klubov, proračunih in kakovosti ekip mariborska delegacija kljub porazu z 0:3 ni bila razočarana, saj so bili slovenski prvaki dostojen, na trenutke enakovreden nasprotnik evropskim prvakom. "To je bil za fante nek nov svet. Na takšnih tekmah se nabirajo izkušnje. To je liga prvakov. To se ti ne zgodi vsak dan. V nekaterih prvinah lahko pariraš, a ko tekmeci stisnejo na plin, v seriji dobijo dve, tri točke s fenomenalnim servisom, z blok-obrambo … Če ne napadeš točno tja, kamor moraš, se ubranijo. Tudi naše močne napade so Poljaki branili, saj igrajo vsak tretji dan na takšnem ali še višjem nivoju. Niso zastonj dosegli deset zmag na desetih tekmah domačega prvenstva, niso zastonj poljski in evropski prvaki," poraz v kontekst polaga trener Merkurja Maribor Sebastijan Škorc.

Štajerci so imeli na Poljskem tudi podporo s tribun.

Andrej Petelinšek

Prepričan je, da so njegovi varovanci nekoliko "bojazljivo" začeli spopad. So bili preveč pod vtisom renomeja nasprotnika? Libero Alan Košenina se ne strinja: "Niti ni bilo tako hudo, razen tistega začetnega krča. Kazali smo konstantno dobro igro, se nam je pa v vseh treh nizih zgodil 'blackout': na začetku prvega niza, v sredini drugega in v končnici tretjega. V končnici tretjega smo bili za eno točko oddaljeni od njih, pa smo jih spustili na štiri, pet točk razlike. Če stabiliziramo te črne trenutke, lahko dobro igramo."

Tolčejo pri vrhu antene

Andrej Petelinšek

Seveda pa ne gre izključno za začetne udarce, visokokakovostni posamezniki imajo cel spekter znanj in veščin, zaradi česar so tudi bistveno bolje plačani od mariborskih tekmecev. "Shoji je eden najboljših liberov na svetu. Imajo fenomenalnega Sliwko, Kaczmareka … Videli smo, kam skače Semeniuk. Žogo tolče na vrhu antene. To je v obrambi težko ustavljati," priznava Škorc. Ko je prva postava opravila svoje in prišla do neke prednosti, je trener Poljakov opravil nekaj menjav, a pri odločitvi ni dolgo vztrajal. "Bilo je pričakovano. So v napornem ritmu. Imajo težje nasprotnike, kot smo mi. Normalno je, da je trener pri višjem vodstvu spočil oziroma skušal spočiti nekatere najboljše igralce. A vsakič, ko so to skušali narediti, smo se mi začeli vračati. To je samo en pokazatelj, da so morali dati na teren najmočnejšo postavo, da bi nas lahko premagali," samozavestno ugotavlja Košenina, ki je iz tekme izvlekel poduk: "Če se borimo, smo lahko kos najboljšim."

Tudi na ponižanje pomisliš

Kedzierzyn-Kozle, Poljska - Dvorana Widowiskowo - Šport - Odbojka - Liga prvakov - Kedzierzyn-Kozle - OK Merkur Maribor - 10 Alan Košenina - 24 Amhimmid Ikhbayri Ahmed Abulubaba - 7 Uroš Pavlovič - -
Andrej Petelinsek

Z drugimi besedami; morda bi se dalo kakšni od ekip v skupini C oziroma skupini smrti odščipniti kak niz, sploh v dvorani Tabor: "Poglejte, mi gremo igrat odbojko. To je šport. Lahko se zgodi marsikaj. Je pa težko, ko takšni tekmeci dajo v višjo prestavo. Normalno, da gremo na naslednjo tekmo osvojit prvo točko, jih prehiteti, priti do prvega niza in tako naprej. A lažje reči kot storiti. Treba je doseči 25 točk, da dobiš niz. V nogometu se dogajajo presenečenja; da prvoligaš izpade proti drugoligašu ali tretjeligašu. A to ni nogomet. V normalnih odbojkarskih ligah, kot so italijanska, ruska ali poljska, v zadnjih petih letih ni noben nižjeligaš izločil prvoligaša. Tu je treba osvojiti 75 točk. Če je na nasprotni strani kvaliteta, je to težko."

O tem se ne sme pogovarjati

Čez slaba dva tedna bo naslednji tekmec zmagovalec lige prvakov iz 2019 in vodilna ekipa italijanskega prvenstva Lube Civitanova. Ta je v sredo še bolj suvereno premagala trenutno najboljšo rusko ekipo, Lokomotivo iz Novosibirska, kot Poljaki Mariborčane; v le 78 minutah je bilo 3:0 (25:17, 25:20, 25:15). "Vemo, kdo zdaj prihaja. Prihajajo veliko močnejša, veliko bolj zvezdniška imena. Civitanova je poimensko daleč, daleč najmočnejša ekipa. Kako bodo igrali, ne vemo. A po imenih so najmočnejši," je primerjavo z ostalimi tekmeci v ligi prvakov potegnil Škorc.

Kedzierzyn-Kozle, Poljska - Dvorana Widowiskowo - Šport - Odbojka - Liga prvakov - Kedzierzyn-Kozle - OK Merkur Maribor - 88 Gergye Roland - - Avtor: Andrej Petelinšek (foto: Andrej Petelinsek)
Andrej Petelinsek

A daleč je še do te tekme, Mariborčane že v soboto v domačem prvenstvu čakajo Črnuče. "Samo o njih moramo zdaj razmišljati," opozarja trener. In ko ga pobaramo, če bo zdaj, ko so igralci okusili slast igranja v ligi prvakov, na slovenskih igriščih kaj manj motiva, se kar zgrozi: "O tem se sploh ne smemo pogovarjati! Mi se moramo motivirati za vsako tekmo, za vsak trening. To je osnovno vodilo, ki nas žene. Teh problemov ne smemo imeti. Normalno, da moramo iskati motiv. To nam je služba. V glavah se moramo pripraviti. Resda je preskok velik. A to je naša realnost. Vzeti jo moramo resno. Liga prvakov je le češnja na torti, nagrada, privilegij, da smo lahko zraven."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.