Slovenci v novo kolesarsko sezono: Še brez največjih asov, a se že zmaguje

Uroš Gramc Uroš Gramc
01.02.2022 20:45

Ne Tadej Pogačar ali Primož Roglič, na Arabskem polotoku se je pod prvo slovensko zmago v letu podpisal Grega Bole. Na Iberskem jutri v ogenj trojica naših

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Matej Mohorič in Jan Tratnik bosta v sezono startala jutri v Valencii.

Bahrain Victorious

Še 19 dni je do prve dirke sezone svetovne serije po Združenih arabskih emiratih (ZAE), na kateri bo Tadej Pogačar branil lansko zmago, a kolesarska sezona se je že začela. Največ tekmovanj je trenutno na Arabskem in Iberskem polotoku, počasi se selijo v Turčijo, Portugalsko in druge toplejše dežele oziroma takšne predele posameznih držav. Tudi nekateri Slovenci so že v tekmovalnem ritmu. Grega Bole, ki se je pred enim letom poslovil od WorldToura, je v dresu amaterske ekipe Šabab Al Ahli iz ZAE celo dobil dirko po Šarjahu (2. kategorije). Šestintridesetletni Gorenjec v petih dneh ni bil slabši kot osmi, slavil je v kraljevski tretji etapi, zadnji dan pa se je s tretjim mestom v sprintu glavnine prek Španca Eusebia Pascuala iz (podmladka) Bahraina, katerega dres je štiri sezone tudi sam nosil, spet zavihtel na vrh.

Na drugi strani Arabskega polotoka je v Savdski Arabiji svojo deseto sezono med svetovno elito začel Luka Mezgec, član zasedbe BikeExchange - Jayco. V 198-kilometrski uvodni etapi, ko so se udarili sprinterji, je v času zmagovalca osvojil 40. mesto. Slavil je njegov nekdanji kapetan Avstralec Caleb Ewan (Lotto Soudal) pred Estoncem Martinom Laasom (Bora - Hansgrohe). Mezgečev novi sprinter, Nizozemec Dylan Groenewegen, ki je presedlal iz Rogličeve Jumbo-Visme, je bil dvanajsti. Do konca dirke prve kategorije so še štiri etape, jutrišnja in petkova imata v zaključnem delu ciljni rampi, zaradi katerih se na koncu morda ne bo veselil sprinter, kot se je lani Nemec Phil Bauhaus.

Slovenske kolesarje lahko te dni spremljamo tudi v Španiji, a Pogačar se v Sierri Nevadi le pripravlja tako kot na otoku Tenerife Primož Roglič (kot prvi test forme načrtuje klasiko Faun-Ardeche v Franciji 26. februarja). Jan Polanc je kljub koronavirusu v začetku januarja odpeljal že tri enodnevne dirke in končal v drugi polovici uvrščenih. Od jutri do nedelje ga čaka 73. dirka po Valencii (serija Pro), ki jo je predlani dobil njegov ekipni sotekmovalec Pogačar. Emirati so tokrat v ogenj poslali tudi 19-letnega Španca Juana Ayusa, ki je zmagovalca Toura menda dobro izzval na skupnih pripravah.

Glavna slovenska nevarnost ob Sredozemskem morju bo letos najbrž pretila od drugod, iz Bahraina, Matej Mohorič ob nekaj znanih imenih s svetovne scene - Alejandru Valverdeju, Remcu Evenepoelu, Enricu Masu - velja za favorita. Ob sebi ima dvanajsti s svetovne lestvice močno ekipo, Španca Pella Bilbaa in Luisa Leona Sanchesa, Belgijca Dylana Teunsa in Slovenca Jana Tratnika. Uvodni trije dnevi bodo precej razgibani, odločilna pa najbrž tretja etapa s šestimi kategoriziranimi vzponi in ciljem na planoti Maigmo nad obmorskim Alicantejem, kjer bo karavana edinkrat šla čez tisoč metrov nadmorske višine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta