Tini Trstenjak po zlatu v Riu nova kolajna: Mogoče danes nisem prišla do konca, ampak srebro je res lep dosežek

Celjska judoistka je po someščanku Urški Žolnir druga z dvema olimpijskima medaljama. V ponovitvi finala iz Ria de Janeira je v Tokiu v kategoriji do 63 kilogramov izgubila proti Francozinji Clarisse Agbegnenou. V polfinalu je z iponom odpravila Italijanko Mario Centracchio.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako je Francozinja Clarisse Agbegnenou po dvoboju v zrak dvignila Tino Trstenjak
STA

Tina Trstenjak je v prvem krogu po 6:14 minute oziroma 2:14 minute dodatnega boja za zlato točko ugnala Južnokorejko Heeju Han. V drugem krogu je nato po dveh vazarijih 23 sekund pred iztekom rednega dela vseeno zanesljivo premagala Španko Cristino Cabana Perez. V četrtfinalu je bila po podaljšku boljša še od Venezuelke Anriquelis Barrios.

30-letna Tina Trstenjak s srebrno kolajno.
EPA
Tina Trstenjak v borbi proti Južni Korejki Han Heeju.
EPA

V polfinalu se je pomerila z Italijanko Mario Centracchio in jo premagala z iponom, potem ko ji je uspel odločilni prijem na tatamiju. Po desetih sekundah na hrbtu je Italijanka, sicer 27. na svetovni lestvici, morala priznati premoč slovenski judoistki.

Trstenjakova je Italijanko na hrbtu zadržala 10 sekund in jo tako premagala.
EPA
Tina Trstenjak v polfinalnem boju z Italijanko Mario Centracchio.
EPA

V finalu se je pomerila s Francozinjo Clarisso Agbegnenou, ki je v polfinalu odpravila Kanadčanko Catherine Beauchemin-Pinard. Tekma se je brez dobljenih točk zavlekla v podaljšek, ki pa ga je z vazarijem dobila Francovinja. 30-letna Celjanka se je z njo pomerila že pred petimi na olimpijskih igrah v Riu in jo takrat premagala v boju za zlato odličje. 

Clarisse Agbegnenou in Tina Trstenjak v boju za zlato odličje.
STA
Tina Trstenjak, Clarisse Agbegnenou, Maria Centracchio in Catherine Beauchemin-Pinard
EPA

"Že to je velik uspeh, da imam z dveh zaporednih olimpijskih iger dva finala. Mogoče danes nisem prišla do konca, ampak srebro je res lep dosežek, je povedala 30-letna Tina Trstenjak. Precej čustveno je bilo po borbi med tekmicama, dve leti mlajša Francozinja je po zmagovitem manevru v podaljšku v solzah obležala na Slovenki in jo nato dvignila v zrak. "Ne bi si želela imeti katere druge v finalu. Kadar sva midve, pripraviva lep šov, vsi so uživali in mislim, da je bila tudi ona zelo zadovoljna, da sva se midve borili. Super gesta," je dejala naša šampionka, ki ni le tekmica Agbegnenoujeve: "Na tatamiju sva nasprotnici, izven tatamija prijateljici, res ceniva druga drugo.“

Prvi boj za tretje mesto je dobila Italijanka Maria Centracchio, drugi bron pa je v repesažu osvojila Catherine Beauchemin-Pinard.

A lahko bi se te olimpijske igre za Celjanko končale precej tragično. Že v prvem krogu jo je uščipnilo v hrbtu. "Cel dopoldan sem v bolečinah tekmovala, v sredini prve borbe sem začutila bolečino. Točno ne vem, kaj je. Hvala bogu so me potem 'porihtali' in sem lahko naprej tekmovala." Se je pa izogibala borbi v parterju, v katerih je zelo dobra. "Nisem mogla delati v parterju, izogibala sem se, ker vsa obračanja … ni šlo. Le v polfinalu sem izkoristila priložnost, ki se je res ponudila. Če bi bila zdrava, bi bilo drugače," je povedala. 

Je pa imela Trstenjakova tudi nekaj sreče. V polfinalu je premagala Italijanko Mario Centracchio, ki je pred tem izločila Poljakinjo Agato Ozdoba-Blach. Slednja pa je bila že prej usodna za Japonko Miku Taširu, ki je Trstenjakova še nikdar ni spravila na kolena. "Te borbe nisem gledala. Ne morem reči, kaj bi, če bi. Razpletlo se je meni v prid, to moramo priznati, ampak na koncu me nihče ne bo vprašal, s katero sem se borila za finale."

Slovenska šampionka se bo po uspehu spočila na morju, nato pa s trenerjem Marjanom Fabjanom začrtala nove cilje, a slednji nam je dejal, da ima vsega dovolj, da ne zmore več. Pariz je sicer blizu, izjemoma so do novih olimpijskih iger zgolj tri leta. Toda o tem bo več znano kasneje, še pred dopustom je čas za slavje. Že jutri bo prvo v domovini, dvojec na ljubljanskem letališču pristane ob 22.10.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta