(VIDEO) Ste slišali? Ani Soklič očitajo, da je uničila slovensko himno. Nekateri so jo celo izžvižgali

D.Ži
10.02.2022 09:20

Naša nekdanja evrovizijska predstavnica je na hokejski tekmi doživela svoj "Josipa Lisac trenutek".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Petje državne himne na javnih dogodkih je za glasbenika vselej velika čast, odgovornost in posebno doživetje. Mnogi na krilih zanosa začutijo potrebo, da himni dodajo še svoj osebni pečat, kar lahko vodi na tanek led. Himna je najbolj znana pesem v neki državi in večina prebivalcev jo zna na pamet, v točno določeni obliki, in jo občasno, zlasti na športnih dogodkih, tudi odpoje ali vsaj odmrmra. Nekateri umetniki so šli tako daleč, da so himno priredili do neprepoznavnosti, kar javnost vselej razdeli na dva pola. Na tiste, ki se jim drznost zdi sveža in dobrodošla, in na tiste, ki vzrojijo, češ da gre za izmaličenje državnih simbolov. Zgodilo se je že neštetokrat v ZDA, kjer so s svojimi izvedbami himne presenetili Marvin Gaye, pa Whitney Houston, katere nastop na Superbowlu je postal legendarni, igralka Roseanne Barr si je skoraj uničila kariero, ko je ameriško himno odvreščala in na koncu celo pljunila po tleh. Na nogah je bila tudi Hrvaška, ko je povsem v svojem slogu himno na predsedniški prisegi Zorana Milanovića odpela Josipa Lisac.

Zdaj se je zgodilo tudi pri nas. Hokejisti SŽ Olimpije so na drugi polfinalni tekmi državnega prvenstva premagali Sij Acroni Jesenice s 5:0 in se uvrstili v finale, kar pa je precej zasenčila državna himna, ki jo je pred začetkom tekme na slovenski kulturni praznik odpela Ana Soklič, ki je lani v Rotterdamu na Evroviziji s svojo skladbo Amen zastopala Slovenijo. Vzela si je veliko prostora za umetniški izraz in Zdravljico odpela tako, da ji je bilo nemogoče slediti. Športniki so bili vidno zmedeni, nekateri navijači pa so njeno petje pospremili z žvižgi.

Debata zdaj teče na spletu. "No, kako se pa vam zdi tole norčevanje iz himne na hokejski tekmi Olimpija:Jesenice? Himna je himna, ne pa preurejanje melodije in delno tudi besedila! Sramota!" je oster eden od tviterašev. 

"Groza, še igralcem je bilo nerodno; Brez spoštovanja in dobrega okusa. Ali tak odnos do himne in tovrstno pačenje ni kaznivo? @policija_si?; To je spakovanje ne pa himna Slovenije," pišejo drugi. 

Eni naših najboljših vokalistk se je v bran postavil igralec Saša Tabaković. "In potem se od vseh pevcev in pevk, ki jih premore naša dežela, ljudje obregnejo ob Ano Soklič. Resno? Jaz se njenemu talentu, izjemnemu vokalu in dometu njenih interpretacij lahko samo globoko priklonim," je tvitnil. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta