(VIDEO) Ana Soklič obtičala v polfinalu Pesmi Evrovizije. To je prvih 10 finalistov ...

Denis Živčec Denis Živčec
18.05.2021 23:00
Več kot 1600 luči se je po skoraj dveh letih čakanja prižgalo v rotterdamski areni Ahoy in Pesem Evrovizije vrnilo v življenje. Med karizmatičnim nastopom Ane Soklič je žarelo na milijone zvezd.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ebu/Andres Putting

Več kot 1600 luči je zažarelo v rotterdamski areni Ahoy in osvetlilo oder, tako veličastno minimalističen, kot je nizozemska pokrajina. Kako zelo so Nizozemci in oboževalci nasploh čakali na ta trenutek, ko se je pandemični svet vrnil še korak bližje normalnosti! Po 2020, prvem letu, v katerem je največje evropsko glasbeno tekmovanje odpadlo, zamenjal pa ga je depresiven nadomestni covidni šov iz Hilversuma, letos evrovizijsko srce spet bije. Ne še na polno, a precej glasno in prvi od treh ključnih rezov evrovizijskega tedna se je že zgodil. In to pred 3500 gledalci. V dvorani, ki jih sicer sprejme 16.000. Slogan letošnjega izbora je "Odprite se!".

Znanih je prvih deset finalistov velikega sobotnega finala. Nastopilo je 16 držav, gledalci s telefonskim glasovanjem in žiranti, ki so nastope ocenjevali že na ponedeljkovi večerni generalki, so odločili, da si mesto v finalu zaslužijo Norveška, Izrael, Rusija, Azerbajdžan, Malta, Litva, Ciper, Švedska, Belgija in Ukrajina. V finalu jih že čakajo države velike peterice: Nemčija, Velika Britanija, Španija, Italija in Francija ter gostiteljica Nizozemska. 

V prvem polfinalu sta obtičali tudi Severna Makedonija in Hrvaška, ki jo je zastopala atraktivna Splitčanka Albina Grčić.

Ana Soklič je nastopila v svoji prepoznavni beli obleki z vlečko. Med njenim karizmatičnim in čustveno zelo močnim nastopom je v ozadju zažarelo na milijone zvezd, videli pa smo tudi čudovit posnetek Zemlje z vesolja. Skladbe Amen ni zapela samo na enem odru, temveč se je po sceni tudi sprehodila. 

"Zgodilo se je, tako kot se je. Kaj naj rečem. Jaz še vedno stojim za svojo skladbo. V življenju mislim iti naprej. Kar se glasbe tiče vedno delam na dolgi rok in z vsebino, ki nekako preživi čas. Vesela sem, da ste bili z mano. Upam, da boste tudi vnaprej. Evrovizija je bila velika zadeva, zdaj bo pa moja pot nekako šla dalje – čim bolj glasbeno, čim bolj kakor si želim delati in upam, da bo kdo od vas ob meni ostal naprej. Pozdravljam vas vse, želim vse dobro in dejstvo, da bi bili zdravi, to ostaja na prvem mestu. Lep pozdrav v Slovenijo," slovenskim gledalkam in gledalcem sporoča Ana Soklič.

epa

Obeti, kljub odlično opravljenim vajam in številnim navdušenim komentarjem iz tujine, za Slovenijo niso bili prav dobri. Na stavnicah smo svoj vrhunec dosegli s sedmim mestom nad dnom, na dan polfinala pa smo bili celo predzadnji. S stavnicami in špekulacijami se Ana ni obremenjevala, vso svojo energijo je hranila za nastop. 

Katero mesto je v polfinalu osvojila Ana Soklič, bo znano po finalnem šovu. Neposredni prenos iz arene Ahoy je za TV Slovenija komentirala Mojca Mavec, rezultate slovenskega glasovanja bo v soboto sporočila Lorella Flego

Ebu/Andres Putting

V prvem predizboru so se za deset mest v finalu potegovali predstavniki šestnajstih držav v naslednjem vrstnem redu: Litva, Slovenija, Rusija, Švedska, Avstralija, Severna Makedonija, Irska, Ciper, Norveška, Hrvaška, Belgija, Izrael, Romunija, Azerbajdžan, Ukrajina in Malta.

Zaradi strogih koronskih pravil v svoji domovini predstavnica Avstralije v Rotterdam ni pripotovala, videli smo posnetek, na katerem je sicer pela v živo. 

Tako elegantna je bila Ana Soklič na turkizni preprogi odprtja Evrovizije 2021. 
Reuters

20. maja se bodo v prenosu drugega predizbora Pesmi Evrovizije 2021 predstavili izvajalci iz sedemnajstih držav v naslednjem vrstnem redu: San Marino, Estonija, Češka, Grčija, Avstrija, Poljska, Moldavija, Islandija, Srbija, Gruzija, Albanija, Portugalska, Bolgarija, Finska, Latvija, Švica in Danska. 

Zmagovalno skladbo bodo v finalu izbrali gledalci prek telefonskega glasovanja in petčlanske strokovne žirije v vseh 39-ih državah udeleženkah.

epa

Skozi vse tri evrovizijske večere bodo gledalce v živo popeljali štirje voditelji: Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit in Nikkie de Jager.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta