Avstrija prihodnji teden iz lockdowna. Zanašajo se na tiste maske, ki jim Logarjeva pravi egoistične

Va, STA
07.12.2021 13:30

Pri ponovnem odpiranju bodo nadvse previdni, pravi novi avstrijski kancler.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Novi avstrijski kancler Karl Nehammer je na svoji prvi novinarski konferenci na tem položaju zagotovil, da se bo zaprtje javnega življenja v Avstriji zaradi pandemije covida-19 s koncem tega tedna zaključilo, tako kot je bilo predvideno. Odprto pa po njegovih besedah ostaja, kako končati lockdown in kakšni bodo nadaljnji ukrepi. Avstrijska vlada bo po kanclerjevih besedah delovala previdno, kot je le mogoče. Nehammer je kot "pomemben dejavnik" omenil uporabo zaščitnih mask FFP2.

Novi kancler pravi, da je med ljudmi čutiti, da je odprtje pomembno, saj gre za to, da zaslužijo sredstva za življenje. Pomembni pa so tudi nadzor in sankcije, če se sprejeti ukrepi ne upoštevajo. S cepljenjem proti covidu-19 se je mogoče izogniti novim zaprtjem javnega življenja, je dal vedeti. Podprl je ministra za zdravje Wolfganga Mücksteina, ki se je zavzel, da bi dodatne omejitve za necepljene veljale tudi po koncu lockdowna. Avstrijski minister za zdravje je obenem za to, da lahko posamezne zvezne dežele sprejmejo svoje rešitve za zajezitev okužb, upoštevajoč epidemiološko sliko.

Predsednik avstrijske gospodarske zbornice Harald Mahrer po drugi strani meni, da bi moralo po koncu zaprtja javnega življenja namesto previdnega odpiranja slediti odprtje za vse panoge.

V Avstriji se je zaprtje zaradi koronavirusa, kot je znano, začelo 22. novembra in naj bi trajalo do 13. decembra. V zadnjih dneh imajo v državi bistven upad števila novih okužb. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev se je med lockdownom skoraj prepolovila, z več kot 1000 na trenutno približno 600. Razmere v avstrijskih bolnišnicah ostajajo napete, a so stabilne. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta