Odslej prijava za cepljenje na centralnem portalu. Kako in kje se prijaviti?

Urška Mlinarič
07.05.2021 07:16
Ponovna prijava za tiste, ki ste se že prijavili na različnih mestih, ni potrebna. V ponedeljek naj bi steklo tudi cepljenje mlajših od 50 let. Ali bo zdaj cepljenje hitrejše, ni jasno.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Pet mesecev po začetku cepljenja proti covidu-19 pa je vlada v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje predstavila aplikacijo za naročanje na cepljenje. Ta je dostopna preko centralnega portala zVEM, ki takoj po predstavitvi, za kratek čas zaradi velikega interesa ljudi ni deloval, a so ga nato znova uspešno vzpostavili.

Vsem, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali na cepilnem mestu, se ni treba ponovno prijaviti, saj bodo te prijave prenesene v aplikacijo, je ob predstavitvi povedal minister za zdravje Janez Poklukar, ki je ponovno pozval ljudi, naj se cepijo v čim večjem številu, saj bo le tako mogoče doseči potreben nivo precepljenosti, da bomo lahko spet bolj normalno zaživeli. Predsednik vlade Janez Janša je napovedal, da bo od ponedeljka steklo cepljenje tudi vseh odraslih, mlajših od 50 let. "Do poletja bomo zagotovili dovolj cepiva za vse. Bodimo odgovorni do sebe in drugih, cepimo se in zdržimo še nekaj tednov. Čas je za normalno poletje," je zapisal premier. Ne glede na Janševo napoved, pa je minister dodal, da starost, rizične skupine in ljudje iz kritične infrastrukture ostajajo prioriteta pri cepljenju.

Enotna točka za oddajo prijave omogoča preprost in široko dostopen način prijavljanja na cepljenje, pravi Poklukar. Za prijavo tako ne bo potreben digitalni podpis, "kljub temu pa bo zagotovljen visok nivo varnosti, saj s samo prijavo ne bo mogoč dostop do zdravstvenih podatkov".

Za prijavo je dovolj, da vpišete svoj EMŠO, številko zdravstvenega zavarovanja, začetnici imena in priimka, telefonsko številko, medtem ko navedba elektronskega naslova ni obvezna. Prijavo je mogoče oddati tudi za drugo osebo, pri čemer mora prijavitelj poleg podatkov tistega, ki ga prijavlja, pustiti tudi svojo telefonsko številko in dodati, da prijavlja drugega. Po isti poti bo lahko drugo osebo naročil tudi cepilni center ali osebni zdravnik. Tiste, ki jim ne bo uspelo v celoti izpeljati začetega postopka prijave, bo prek telefonskega klica kontaktiral cepilni center in osebo ustrezno uvrstil na seznam.

Z uvedbo enotne aplikacije, na katero se je čakalo tako dolgo, ker je zdravstvo, po besedah Poklukarja, izjemno šibko na področju digitalizacije, bodo ukinili možnost oddaje interesa za cepljenje na eUpravi. Prijave so že prenesene v novo aplikacijo, pri tem pa so izločili že cepljene osebe. V prihodnjih dneh bodo tisti, ki so se prijavili preko e-uprave, prejeli SMS-sporočilo za potrditev mobilne telefonske številke. Tisti, ki niso oddali telefonske številke, bodo prek elektronske pošte pozvani, naj to na portalu zVEM še dodajo. Potrditev interesa je potrebna zato, da bo priznan datum njihove prijave na eUpravi in da bo cepilni center lahko kontaktiral posameznika prek pravilne številke, je pojasnil minister.

Ob prijavi v mobilno aplikacijo izbira cepilnega mesta ne bo mogoča. Oseba bo cepljena v centru, kjer ima osebnega zdravnika. Tisti, ki osebnega zdravnika nimajo izbranega, bodo cepljeni v občini prebivališča, tisti brez nje pa v občini delodajalca. Kako uspešni bomo pri cepljenju, je, po mnenju Poklukarja odvisno od solidarnosti in vzajemne pomoči. Na vprašanje, ali bo aplikacija pospešila cepljenje, pa je minister odvrnil, da v nobenem cepilnem centru nimajo težav, da bi kapacitete cepljenja povečali za dva- do trikrat, o čemer se je prepričal tudi na Bledu.

Cepilna mesta bodo imela zdaj dva tedna časa, da bodo poenotila sezname s tistimi v aplikaciji. Da bi se odpravila ozka grla, ki bi lahko nastala, bodo imeli z njimi tudi posvete.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta