Dež in mraz okrnila obisk koroških letnih kopališč

Bolj kot koronavirus za slabo obiskanost krivo vreme. A sezona glede na razmere dokaj zadovoljiva

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivarčko jezero med spokojnim razpadanjem čaka odgovornega gospodarja.
Jasmina Detela

Na ravenskem mestnem kopališču so od sredine junija, ko so odprli svoja vrata za obiskovalce, redno izvajali vse potrebne higienske ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Obisk je bil letos precej slabši, a tega ne pripisujejo toliko epidemiološki sliki oziroma novim pravilom kot vremenskim razmeram. Bilo je precej dežja in tudi temperature niso bile pretirano visoke.
Da je bila letošnja sezona v Vodnem parku Radlje dobra, pa ocenjuje Tadej Kuzmič, prokurist družbe Partner, ki ima od leta 2016 v najemu glamping hišice in gostilno, leto kasneje pa so pričeli upravljati celoten kompleks, ki vključuje še biološki bazen. "Vreme je bilo relativno dobro. A bolj kot vreme so bile slabe vremenske napovedi, na podlagi katerih se ljudje odločijo za obisk. Glede na število smo dosegli ali pa še celo presegli lansko sezono," je povedal in še dodal, da so bile skoraj stoodstotno zasedene tudi glamping hišice.

Ob lepih dnevih so ob vikendih v Radljah našteli od 25 do 30 avtodomov.
Tadej Regent

Ukrepi (ni)so težava

Tudi na ravenskem kopališču so sledili vsem higienskim priporočilom za kopališča, ki jih je v začetku junija izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Za radeljski vodni park veljajo enaka pravila kot pri vseh drugih bazenih, a jim je bilo letos malo lažje, pravi Kuzmič, saj so že v osnovi biološki bazen in zato zanje veljajo bolj rigorozna pravila. Število obiskovalcev imajo že tako omejeno, ljudi so opozarjali na vsa splošna pravila, težav ni bilo.

Ob lepih dnevih so ob vikendih v Radljah našteli od 25 do 30 avtodomov.
Tadej Regent

​Nekoč biser, danes sramota

Včasih je bila poleti velika gneča tudi na Ivarčkem jezeru. Ljudje so se kopali, imeli piknike ... Zadnjih nekaj let območje žal žalostno propada, letos je bilo stanje še posebej klavrno, pomoli in druga infrastruktura so uničeni in dotrajani, jezero pa polno alg. Naključni obiskovalci, ki smo jih srečali ob fotografiranju, in tudi člani skupine Moja Koroška so izrazili precej nezadovoljstva. "Pred dvema letoma sem se še kopal, zdaj se mi gabi iti v vodo, ko vidim vse te alge. Tudi pokošeno je bolj slabo," nam je povedal naključni mimoidoči. Spomnil se je tudi, kako so tam objekte udarniško gradili nekdanji delavci železarne. Takrat da je bil to koroški biser, zdaj je koroška sramota.

Ivarčko jezero
Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta