Festival bralne značke na Prevaljah: Tudi branje in ustvarjanje sta kul

Nejc Strojnik
21.05.2022 08:16

Takšne prireditve so odlične za promocijo branja. Do ponedeljka bodo Prevalje med drugim obiskali Boštjan Gorenc - Pižama, Andrej Rozman - Roza, Janja Vidmar, Primož Suhodolčan, Slavko Pregl, Tone Partljič, Čuki in Rok Terkaj – Trkaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otvoritev Festivala bralne značke  
Nejc Strojnik

Občina Prevalje je lani prejela naziv mesto bralne značke in tako del promocije kraja začrtala tudi s pomočjo bralne značke. Prevalje so namreč zaradi nje edinstvene ne le v Sloveniji, ampak tudi širše v Evropi. Letošnji Festival bralne značke, drugi zapovrstjo, je tako smiselno nadaljevanje praznovanja lanske 60-letnice rojstva te bralne spodbude, ki so jo marsikje vzeli za svojo. "Čeprav do marca nismo vedeli, kaj in kako bo, je ob sproščanju ukrepov vse skupaj postalo lažje in bolj prijetno. Festival bo postal tradicionalen tako na Prevaljah kot drugod po Sloveniji. Prihodnje leto namreč naziv mesto bralne značke dobi nova občina in v načrtu imamo, da bi sočasno v letu 2024 festival potekal tudi v novem kraju in potem tako naprej," razloži podžupan Prevalj Boštjan Gorenšek.

Občina Prevalje festival organizira v sodelovanju z društvom Bralna značka Slovenije, osnovno šolo, Kulturnim društvom Mohorjan, Koroško osrednjo knjižnico, NK Korotan in OK Prevalje. Poleg kulturnega se tako obetata še zabavni in športni program. Do ponedeljka bodo Prevalje med drugim obiskali Boštjan Gorenc - Pižama, Andrej Rozman - Roza, Janja Vidmar, Primož Suhodolčan, Slavko Pregl, Tone Partljič, Čuki in Rok Terkaj – Trkaj. Za mlade bodo na sporedu nogometni in odbojkarski turnir, Krojačkov tek in ustvarjalne delavnice.

Takšne prireditve so odlične za promocijo branja, pri čemer Gorenšek ocenjuje, da je bralna kultura med mladimi na Prevaljah dobra. "Tako pripovedujejo knjižničarke in mentorice bralne značke, prav tako izposoja v knjižnicah. V veliki meri so za to odgovorni tudi starši, ki že zgodaj v otroštvu veliko časa s svojimi malčki preživijo ob knjigah." S festivalom želijo mlade spodbuditi, da sta branje in ustvarjanje lahko enako kul kot igranje nogometa ali odbojke ter da kombinacija obojega prinese največje rezultate.

"V prihodnosti želimo v času festivala organizirati tudi knjižni sejem, kjer bomo spodbujali branje in nakup novih knjig. Skupaj s partnerji smo tudi v pripravi velikega, vseslovenskega projekta S knjigo in žogo nad vsako nadlogo, s katerim bomo skušali na kreativen in inovativen način povezati znanje in šport. Korona je največjo škodo naredila mladim in na nas je, da jo čim bolj omejimo oziroma sčasoma odpravimo. To pa po mojem mnenju lahko naredimo samo s čim več dogodki, projekti, druženji in vsebinami, ki jih najmlajši potrebujejo in želijo," je še povedal Gorenšek. Celoten spored dogajanja, ki je razpeto med osnovno šolo, športnim parkom in družbenim domom, je na voljo na spletni strani prevaljske občine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta