(FOTO in VIDEO) Krampi pojejo: Z nemško natančnostjo in predanostjo na Prevaljah ekipa 40 ljudi gradi novi most

D.Ži
11.08.2023 11:03

Nemčija bo prek THW, ki jo financira tamkajšnje zvezno ministrstvo za zunanje zadeve, zagotovila skupno dva 40-metrska začasna mosta ter verižne in pohodne bagre za čiščenje posledic poplav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Del skupine pripadnikov THW je na Koroškem že od ponedeljka, danes ponoči pa je na Prevalje prispelo še 30 pripadnikov za gradnjo mostu s še približno 10 pomočniki za prevoz in 70 tonami materiala.
X/Tomaž Ranc

Medtem ko v Mežici Slovenska vojska postavlja montažni most, so na Prevaljah gradnjo novega pričakali danes. Most čez Mežo bo v okviru pomoči Nemčije Sloveniji postavljen do nedelje.

Na Prevalje, kjer je narasla reka Meža uničila ali poškodovala vse mostove in kjer so v lastni organizaciji v torek že postavili most čez Mežo za pešce, je že prispelo več kamionov z elementi za postavitev montažnega mostu čez reko na cesti, ki vodi proti Lešam. Postavljajo ga pripadniki Zvezne agencije za tehnično pomoč (THW), ki jih je za odpravo posledic poplav v Slovenijo napotila Nemčija v okviru mehanizma civilne zaščite EU.

Del skupine pripadnikov THW je na Koroškem že od ponedeljka, danes ponoči pa je na Prevalje prispelo še 30 pripadnikov za gradnjo mostu s še približno 10 pomočniki za prevoz in 70 tonami materiala za gradnjo mostu. Gradnja mostu na Prevaljah se je začela v danes in se bo zaključila v nedeljo. Nemčija bo prek THW, ki jo financira tamkajšnje zvezno ministrstvo za zunanje zadeve, zagotovila skupno dva 40-metrska začasna mostova ter verižne in pohodne bagre za čiščenje posledic poplav.

Gradnjo novega mostu na Prevaljah spremlja tudi naš novinar Tomaž Ranc, ki opaža, da delo poteka v duhu pregovorne nemške natančnosti. 

Michael Walsdorf iz THW mu je povedal: “Naša ekipa, ki gradi mostove, je prišla ponoči - 18 vozil in okoli 40 ljudi. Teren smo pogledali že prej, točno vemo, kaj rabimo. Končan bo v nedeljo.”

Vodja operacije Florian Wigger, ekspert za gradnjo mostov, je zadovoljen z napredkom in tudi on pravi - nedelja zvečer!

"Nemčija je solidarna s svojo partnerico Slovenijo pri spopadanju s strašno katastrofalno poplavo," je ob tem, kot so sporočili z veleposlaništva, dejal veleposlanik Zvezne republike Nemčije Adrian Pollmann. Po njegovih besedah bo dokončanje prvega začasnega mostu to nedeljo znak, da obnova uničene infrastrukture poteka hitro.

"Vsem reševalcem, pomočnikom in pripadnikom različnih enot ter Zvezni agenciji za tehnično pomoč izrekam veliko spoštovanje za njihovo veliko zavzetost in uspešnost. Dragi slovenski prijatelji, Nemčija vas bo še naprej podpirala po svojih najboljših močeh," je še dejal Pollmann.

Most bo občanom Prevalj na desni strani toka reke Meže, ki so bili v velikem obsegu tudi sami poplavljeni, in podjetjem v tamkajšnji industrijski coni omogočal dostop z avtomobili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta