Kako je direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre pojasnil nabavo ventilatorjev brez javnega razpisa

Nejc Strojnik
20.12.2021 16:10

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec jutri odpirajo center za zgodnjo obravnavo otrok, pred njimi pa sta še dve veliki investiciji. Polni mandat je kot strokovna direktorica začela Natalija Krajnc.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vodilni v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so zadovoljni, da se covid številke umirjajo, so pa v bolnišnici še vedno ustavljeni vsi nenujni programi. 

Nejc Strojnik

Strokovna direktorica Natalija Krajnc je svoj polni mandat začela devet mesecev po tem, ko bila imenovana za vršilko dolžnosti. Svet zavoda ji je namenil soglasno podporo, njena prijava pa je bila edina, ki je prispela na razpis. "Ena najpomembnejših stvari, ki jih vidim, je, da si želimo zagotavljati zadovoljstvo ne le bolnikov, ampak tudi naših zaposlenih. Smo ena redkih slovenskih bolnišnic, ki se v tem letu niso soočale z masovnim odhajanjem kadra. Večje potrebe po kadrih, kar zadeva covid oddelek, trenutno nimamo. Potrebujemo pa specialiste internistične stroke in drugih specialističnih področij, kar za sabo potegne tudi kader zdravstvene nege," je dejala strokovna direktorica, ki je vesela, da število hospitaliziranih v zadnjem času nekoliko pada. Trenutno imajo polnih sedem intenzivnih in 21 navadnih postelj, še vedno pa so v bolnišnici ustavljeni vsi nenujni programi.

Pred kratkim so v koroški bolnišnici brez predhodnega javnega razpisa šli v nabavo petih novih ventilatorjev. Direktor Janez Lavre glede nabave brez razpisa odgovarja, da je z nakupom seznanil člane sveta zavoda, ventilatorje pa da so potrebovali, ker so deset dni pred tem deset ventilatorjev poslali mariborskemu UKC-ju, enega pa v bolnišnico v Trbovlje. "Ker je naraščala potreba po ventilatorjih v beli intenzivi, pri pacientih, ki nimajo covida, smo se na predlog strokovne skupine odločili za postopek v skladu z javnim naročanjem, vendar brez predhodne objave razpisa. Pozvali smo dobavitelja, s katerima smo v preteklosti že sodelovali. Kriterij je bila nizka cena in rok dobave, ki je bil tri dni," je dejal direktor Lavre. Vrednost posla s podjetjem Ram 2 je po dostopnih podatkih znašala 120 tisoč evrov. V bolnišnici imajo trenutno 25 običajnih ventilatorjev in tri prenosne, enega na magnetni resonanci, enega v magnetnem centru in enega v anesteziološki službi.

Jutri v Slovenj Gradcu odpirajo že omenjeni center za zgodnjo obravnavo otrok, ki so ga zgradili na lokaciji med zdravstvenim domom in bolnišnico, prevzel pa bo naloge, ki so bile do zdaj razpršene na šestih mestih po bolnišnici. V novi stavbi je okoli 570 kvadratnih metrov uporabnih površin, v njej so uredili novo ambulanto in deset terapevtskih prostorov, ob tem pa tudi večji večnamenski prostor za skupinske dejavnosti. Investicija je bila vredna 630 tisoč evrov. Mnogo večjo, 4,3 milijona vredno investicijo, pa načrtujejo s prizidkom, ki bo umeščen med stavbo internega oddelka in upravno stavbo. "Prizidek bo v dveh etažah, v kleti bodo prostori za strojnico in kabineti zdravnikov, v pritličju pa bo umeščena gama kamera s spremljajočimi prostori," je povedal pomočnik direktorja za poslovno-pravne zadeve in nemedicinske dejavnosti Ksandi Javornik in dodal, da bi lahko investicijo končali septembra prihodnje leto.

Za največjo, glede na idejne zasnove kar 15 milijonov vredno investicijo pa so trenutno v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, ki bi lahko bilo izdano do maja prihodnje leto. Stavba bo stala na lokaciji najstarejšega dela bolnišnice, tako imenovanega kloštra, ki ga bodo porušili. Objekt bo imel dve podzemni etaži, pritličje in štiri nadstropja. V kletnih etažah bodo parkirišča, nad zemljo pa biokemijski in imunološki laboratorij, ambulante gastroskopije in anestezije, paliativni in negovalni oddelek ter prostori za predstojnike in upravo. Kletna garažna hiša bo imela 172 parkirnih mest, ki bodo povezana z garažno hišo, ki jo bo mestna občina Slovenj Gradec predvidoma gradila v bližini upravne enote. V bolnišnici verjamejo, da bo investicijo, ki bi lahko bila končana v proračunskem obdobju 2023/24, pokrilo ministrstvo za zdravje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta