Korošči želijo lekarno, odprto 24 ur

Jasmina Detela Jasmina Detela
13.03.2019 16:17

Če bi na Koroškem organizirali 24 ur odprto lekarno, bi se delna dežurstva po dolinah ukinila, potrebovali bi tudi nove prostore.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Koroških lekarnah so lani izdali zdravila za 605.486 receptov.
Jasmina Detela

Koroške lekarne z enajstimi organizacijskimi enotami že preko 40 let skrbijo za preskrbo prebivalcev koroške regije z zdravili in lekarniškimi storitvami. Dežurno službo imajo organizirano tako, da so tri lekarne - na Ravnah na Koroškem, v Slovenj Gradcu in Radljah ob Dravi, odprte po rednem delovnem času ter ob sobotah, nedeljah in praznikih. Kot za zdaj kaže, tak način dela ostaja praksa tudi v bližnji prihodnosti, čeprav so nekateri koroški župani predlagali, da bi vsaj ena od lekarniških poslovalnic zagotavljala 24-urno preskrbo prebivalstva z zdravili.

V vsaki OE ena lekarna odprta 24 ur

"Z zakonom je določeno, da mora biti v vsaki območni enoti (OE) Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) odprta vsaj ena lekarna, ki zagotavlja 24-urno oskrbo ljudi z zdravili. Te lekarne s sklepom določi ministrstvo za zdravje, v ravenski OE je za neprekinjeno preskrbo prebivalstva z zdravili določilo lekarno Center v Velenju," je pojasnila direktorica Koroških lekarn Irena Pušnik. Ob tem dodaja, da že vsa leta poskušajo ljudem kar najbolj približati dostopnost do zdravil. Zato je dežurna služba v lekarnah Ravne, Radlje in Slovenj Gradec organizirana po rednem delovnem času, a ni 24-urna. V času delovanja dežurne službe pacientom omogočajo izdajo nujnih in nenujnih zdravil na recept ter nakup nujnih zdravil brez recepta. V enem mesecu v času dežurne službe v povprečju izdajo zdravila na približno 1300 receptov. "Smo ena redkih slovenskih lekarn, ki v času dežurstva za nenujna zdravila ne zaračunava dežurne takse," pojasnjuje direktorica.

Prihodki višji, presežek podoben

V Koroških lekarnah z 59 zaposlenimi so lani izdali zdravila za 605.486 receptov, kar je 1,4 odstotka več kot leto poprej. Lansko poslovno leto so ustvarili 18,7 milijona evrov prihodkov (predlani 17,7 milijona evrov), odhodki pa so znašali 18,4 milijona evrov (predlani 17,3 milijona evrov). Presežek prihodkov nad odhodki je ostal na ravni leta 2017 in je znašal 337 tisoč evrov. "Takšna rast nas je presenetila, vzrok je v tem, da se na trgu pojavlja vedno več novih in tudi dražjih zdravil. Povečal se je tudi obseg opravljenega dela pri izdaji zdravil na recept," je pojasnila vodja uprave Katarina Konečnik. Del presežka si bodo razdelile koroške občine ustanoviteljice javnega zavoda, del pa ga bodo lekarne namenile za investicije. Med njimi ostaja največja ureditev avtomatiziranega skladišča zdravil v lekarni Ravne. Gre za sodobni način racionalnega ravnanja z zalogami zdravil. Treba pa bo urediti še prostor za izdelavo magistralnih zdravil z visokim tveganjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta