Med nebom in zemljo, nova potopisna knjiga

Andreja Čibron Kodrin
24.04.2021 06:30
Leposlovni prvenec Prevaljčana Staneta Lodranta, profesorja športne vzgoje na ravenski gimnaziji
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stane Lodrant v svojem priljubljenem svetu Foto: Osebni arhiv
Knjiga Med Nebom In Zemljo

Na svoji spletni strani Stane Lodrant objavlja doživetja iz narave ter potopise s svojih alpinističnih odprav in družinskih potovanj. Zdaj jih je zbral v nekaj več kot 200 strani obsežni knjigi z naslovom Med nebom in zemljo. Izšla je pri Kulturnem društvu Mohorjan v 400 izvodih, oblikoval jo je Igor Senekovič, natisnila pa tiskarna Forma film.

Knjiga z dokumentarno-literarnimi zapisi in mnogimi barvnimi fotografijami iz obdobja 2003-2019 pa ni le zbir golih opisov poti, temveč prinaša tudi avtorjeva razmišljanja o sebi, drugih in svetu. Razdeljena je na tri poglavja. V prvem, poimenovanem Profesor, spoznamo piščevo profesionalno delovanje. Drugo poglavje nosi naslov Med nebom ..., tretje pa ... in zemljo. Kronološko nanizana besedila odražajo njegov moto oziroma pesem: "Poletel bom kot Ptica/v širni, daljni svet,/tja, kjer ni sovraštva,/kjer Ljubezen obvlada svet."

Naslovnica knjige
Knjiga

Prvi zapis je o vzponu štirih kolegov na italijansko-švicarsko goro Monte Rosa, z vrhom Dufourspitze (4634 metrov), drugo najvišjo goro v Alpah in Evropi zunaj Kavkaza. Leta 2007 se je avtorju izpolnila želja, da bo "enkrat odjadral v mistični svet Himalaje"; udeležil se je namreč odprave koroških alpinistov v Nepal, pod Mount Everest, in se povzpel na Island Peak (6189 metrov). Zapis je Lodrant naslovil Dotikanje Himalaje. Bralca nato popelje na Kavkaz, kamor je leta 2009 - s ciljem osvojiti Elbrus - odšla alpinistična odprava, ki jo je vodil najboljši ekstremni smučar na svetu Davo Karničar, Lodrantov sošolec s fakultete. Naslednja besedila so posvečena domačim goram, kamor - kot pobeg v samoto - gre Lodrant pogosto, in sicer "na Peco, na Obir ali samo na Uršljo goro špricat energijo". Raduho si je privoščil tudi za rojstni dan. Peco tudi za zimsko turo. V zapisu o vzponu po centralni smeri v Veliki Babi pa ga spoznamo tudi kot plezalca. Ki se čez nekaj let preizkusi še v "zimski klasiki", Teranovi smeri v Dolgem hrbtu. Najdaljše poglavje tvorijo še zapisi o odpravah v Iran, na vrh Damavand (5671 metrov), spet pod vodstvom Dava Karničarja, in v Kirgizistan, na Pik Lenina (7134 metrov), pod vodstvom Jurija Gorjanca, o vzponu na 3798 metrov visoki Grossglockner (Veliki Klek) in o obisku Dolomitov. Za to "gorsko radost" je bila zaslužna žena Jadranka, ki je izbrala tudi cilje potovanj, popisanih v zaključnem poglavju knjige. Par je skupaj spoznaval Tajsko, Jamajko, Mehiko, Tanzanijo, Maldive in Šrilanko, Lodrant pa je doživetja in občutke podelil tudi med bralce knjige, ki gotovo ne bo zadnja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta