Meža od Prevalj naprej teče vidno čistejša

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
20.10.2022 11:45

Poskusno obratovanje čistilne naprave se bliža h koncu. Večjih težav niso zaznali, v začetku novembra bo začela obratovati redno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čistilna naprava za 7000 populacijskih enot, od koder očiščena voda odteka v reko Mežo.
Nejc Strojnik

Nekaj več kot šest in pol milijona vreden projekt je največji okoljski v občini Prevalje, z zagotavljanjem odvajanja komunalne odpadne vode v javno kanalizacijo in ustrezno čiščenje na čistilni napravi pa prinaša številne pozitivne posledice. "Meža je bistveno bolj čista," pravi župan Matic Tasič. Občina Prevalje je k 6,6 milijona (brez DDV) vredni investiciji prispevala 2,7 milijona, ostalo so evropska in državna sredstva. "Celotno operacijo smo izvajali v dveh sklopih, eden je bil izgradnja kolektorskega sistema, drugi pa izgradnja čistilne naprave. Z realizacijo projekta smo dosegli 98,9-odstotno priključenost v aglomeraciji Prevalje. Zgrajenih je dobrih 5 kilometrov kanalov, dva razbremenilnika, štiri črpališča in čistilna naprava za 7.000 populacijskih enot," projekt opiše Tasič, zadovoljen, da so se kljub nekoliko višji ceni odločili za zaprto čistilno napravo, ki ne proizvaja hrupa, niti smradu. Občani, ki so priklopljeni na novo čistilno napravo, bodo predvidoma prihodnje leto morali plačati komunalni prispevek za priključek na novo čistilno napravo, medtem ko so priključek na javno kanalizacijo plačali že v preteklosti.

Čistilna naprava za 7000 populacijskih enot, od koder očiščena voda odteka v reko Mežo.
Nejc Strojnik

Čeprav so se izvajalci držali terminskih planov in je gradnja potekala brez težav, pa župana še vedno jezi, da gradnja ni potekala sočasno z rekonstrukcijo glavne ceste skozi Prevalje: "Glede na roke za izgradnjo, od katerih so odvisna tudi evropska sredstva, nismo mogli čakati na Voc, ki je z deli začel šele letos. Vseskozi pa smo načrtovali, da bodo dela potekala sočasno." Upravljavec nove čistilne naprave je Javno komunalno podjetje Log, na občini načrtujejo, da bo tako ostalo tudi v prihodnosti. Ker zaradi lege določenih objektov niso mogli zagotoviti 100-odstotne pokritosti, bo občina vsem, ki se ne morejo priključiti na čistilno napravo, še vedno pomagala pri financiranju malih čistilnih naprav, in sicer v višini okoli 1.000 evrov na napravo. "Gre za nekaj objektov v predelu Nicine in na drugi strani Meže, ki imajo prenizko lego, črpališče za en objekt pa tudi ni racionalno. Stroškovno so bistveno bolj ugodne male čistilne naprave, kakovost čiščenja pa je tudi v teh izjemno dobra," odgovarja Tasič. Občina Prevalje sicer za krajane Šentanela in Poljane še načrtuje izgradnjo dveh manjših čistilnih naprav, medtem ko jo na Lešah že imajo. "Zgrajeni bi morali biti že letos, a smo imeli težave s pridobivanjem soglasij lastnikov zemljišč. Zato se nekoliko vleče," zaključi župan.

Župan Matic Tasič je zadovoljen, da so se odločili za zaprti tip čistilne naprave.
Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta