Namesto naložb denar za pomoč občanom, prizadetim v poplavah

Urška Polanc Urška Polanc
13.09.2019 15:33

V Vuzenici so določili, koliko bo tamkajšnjim prebivalcem po naravni katastrofi lahko pomagala občina, medtem pa so nekatere hiše zaradi plazov še vedno ogrožene

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zadnje poplave v Vuzenici, katerih škodo skuša občina vsaj malo omiliti tudi s podporo iz proračuna.
Tatjana Motaln

Da so vzeli, od koder se je še dalo, drugih virov financiranja po že osmih mesecih realizacije letošnjega proračuna več ni, je župan Vuzenice Franjo Golob sporočil svetnikom na seji občinskega sveta. Odločali so predvsem o pomoči, ki jo občina lahko nudi po močnem neurju v Vuzenici, ki je povzročilo veliko škodo na zasebnih stanovanjskih objektih, tudi občinski infrastrukturi (ceste, vrtec, šola, športne površine). Zavedajo se namreč, da na državno pomoč, do katere bodo po že ocenjeni škodi verjetno upravičeni, ne morejo računati še vsaj dve leti. Več naložb so sicer letos v občini že speljali, a sedaj bodo ustavili te, ki jih še niso in so na srečo, kot ocenjuje Golob, strateško manj pomembne.

Zadnje poplave v Vuzenici, katerih škodo skuša občina vsaj malo omiliti tudi s podporo iz proračuna.
Tatjana Motaln

Denar potrebujejo zdaj

Po prvih ocenah je v Vuzenici za okoli 1,3 milijona evrov škode, kamor niso prišteti stroški za sanacijo železniške proge in državne ceste. Veliko sredstev je občina namenila že v dneh po poplavah, prvi pomoči odprave posledic. Nimajo sicer še vseh računov, pri nekaterih stanovanjskih hišah, kjer odvažajo odpadni material, dela še zdaj potekajo, a ocenili so, da so za vse stroje, prevoze, material za gasilske enote namenili okoli 30 tisočakov.

Zadnje poplave v Vuzenici, katerih škodo skuša občina vsaj malo omiliti tudi s podporo iz proračuna.
Tatjana Motaln

Težavo rešiti pred naslednjo katastrofo

"Strinjamo se, da v takšni situaciji druge zadeve niso prioritetnega pomena, tako bomo rešili dve transportni žili, ki sta nujno potrebni za normalno funkcioniranje, zavedamo pa se, da je na terenu še ogromno težav posameznikov, ki so utrpeli katastrofo v svojih hišah. Upam, da bomo v predlogu novega proračuna poskušali zadeve, ki so se res razgalile na ulicah, potem umestiti v proračun, da poskušamo rešiti, kar lahko, sami, brez pomoči države," je dejal svetnik Matjaž Sterže. Milenko Skenderija je poudaril neažurnost države pri denarni pomoči, sploh na podlagi izkušnje, ki jo imajo Vuzeničani po katastrofalnih poplavah leta 2012, za katere so denar prejeli šele leta 2015. Strinjanje z rebalansom je izrazil tudi svetnik Stojan Gobec, ki razmišlja, da bo glede na vsakoletne težave s poplavami v prihodnosti treba pregledati predvsem, zakaj nastaja škoda, in ukrepati strokovno, pregledati tudi vse kanale, jaške, da v prihodnje preprečimo podobno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta