Nepričakovani odstop direktorja Kulturnega doma Slovenj Gradec

Jasmina Detela Jasmina Detela
22.05.2019 17:39

Davorin Horvat je nepreklicno odstopil zaradi slabih odnosov in razmer, pravi, da se ne more več boriti z mlini na veter, prav tako nasledniku za seboj pušča dobro dediščino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Davorin Horvat ne bo več vodil Kulturnega doma Slovenj Gradec. 
Jasmina Detela

Direktor Kulturnega doma (KD) Slovenj Gradec Davorin Horvat je po dveh letih dela nepreklicno odstopil. Kot pravi, so glavni razlog za tako odločitev slabi odnosi s svetom zavoda in mestno občino kot ustanoviteljico kulturnega doma, poleg tega so kadrovsko podhranjeni. ​"To ni odpoved iz osebnih razlogov. V drugačnih razmerah bi z veseljem ostal do konca petletnega mandata. Ni bilo dovolj, da sem zavod vodil vestno in odgovorno, ne morem se več boriti z mlini na veter. Zame osebno in za zavod bo boljše, da na to delovno mesto pride kdo, ki bo imel več politične podpore, upam, da bo tudi strokovno usposobljen," pove Horvat.

Ovira do osebnih koristi peščice posameznikov?

Odpoved z obrazložitvijo na kar šestih straneh je občinskemu svetu slovenjgraške mestne občine sicer podal že konec prejšnjega meseca, z mesta direktorja pa želi odstopiti s 1. junijem. "To se mi zdi korektno do naslednika, da bo lahko oblikoval program prihajajoče abonmajske sezone po svoje," kot razlog za odhod pred iztekom odpovednega roka navaja Horvat. Občinski svetniki bodo njegov odstop obravnavali na seji v začetku junija.
Horvat poudarja, da se je za odstop odločil po treznem premisleku. "Onemogočiti in eliminirati z mesta, s katerega sem vsaj do neke mere lahko vplival na določeno lokalno kulturno dogajanje, me je želela majhna skupina ljudi, ki se je povzpela do lokalne oblasti ali pa je vsaj tesno povezana s posamezniki na lokalnih oblastnih položajih. Predstavljal sem prehudo oviro na poti do njihovih osebnih ciljev in koristi," je med drugim utemeljil svoj odstop in se obregnil predvsem na sestavo sveta zavoda, katerega številni člani so po njegovi oceni vsaj moralno gledano v navzkrižju interesov. "Nikogar niso zanimali rezultati mojega dela, iskali so le napake, in to takšne, ki nimajo vpliva na delovanje zavoda."
Tudi od mestne občine, pravi, ni bilo takšne obljubljene pomoči občinskih strokovnih služb, kot jo je napovedal še prejšnji župan. V zavodu je pet zaposlenih, štirje s srednješolsko izobrazbo in direktor, ki ima sedmo stopnjo. "Zavedam se, da smo manjši zavod, da mora vsak poprijeti za vsako delo. Sem poslovni in strokovni direktor hkrati po potrebi lepim plakate, dežuram na prireditvah, zlagam stole ... Ni mi bilo težko, a na dolgi rok to enostavno ne gre, najbolj manjka vsaj en strokovni sodelavec, saj je delo v javnih zavodih vedno bolj kompleksno. V dobrih dveh letih, odkar sem na tem delovnem mestu, sem opravil kar 617 ur neplačanega nadurnega dela," razlaga Horvat.

Reorganizacija dveh zavodov

Slovenjgraški župan Tilen Klugler pa pravi, da je bil Horvatov odstop zanj presenečenje. ​V kratkem bodo predlagali vršilca dolžnosti direktorja. "Imena še nimamo," na naše vprašanje, kdo bo za največ eno leto opravljal vlogo vršilca dolžnosti, odgovori Klugler.
Glede sestave sveta zavoda pojasni, da člane imenuje Kviaz, občinski svet jih potrdi. "Tudi v drugih zavodih se dogaja, da marsikateri član sveta zavoda ni po želji direktorja, a če dobro delaš, to prej ali slej sprevidijo in začnejo drugače razmišljati," tudi na podlagi lastne izkušnje pove Klugler, ki je bil pred nastopom županskega mandata vrsto let direktor javnega zavoda Spotur. Zanikal je tudi, da zavod oziroma direktor KD ne bi imel občinske podpore. "Vse probleme, ki jih je nanizal, smo uspešno reševali, tudi programsko sodelovali. Od občinskega računovodstva je bil deležen popolnega strokovnega servisa. Pričakujem pa od direktorjev, da samostojno vodijo zavod, občina ne more vplivati na njihovo strokovnost in program," pravi Klugler.
Najverjetneje novoimenovani kandidat ne bo dolgo na tem položaju, saj so še vedno aktualna razmišljanja o reorganizaciji občinskih javnih zavodov (Kulturnega doma in Spoturja). A pred tem bomo pripravili ustrezne analize, še doda Klugler, ki se mu zdi najbolj verjetna možnost, da bi se en zavod ukvarjal s športom, mladino, turizmom in socialo, drugi pa s prireditvami in abonmaji. "Najprej bomo postavili v. d. direktorja KD, da steče poletni program in se pripravijo abonmaji, predvidoma jeseni se bomo odločali glede morebitnega novega razpisa za direktorja oziroma reorganizacije."
Glede dela direktorja pa pravi, da "kar se je naredilo, se je naredilo v redu, bi se pa verjetno dalo še kaj več". Priznava pa, da je KD kadrovsko podhranjen, tudi zato se mu zdi smiselna reorganizacija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta