Novi lastnik Kop optimistično v zimsko sezono

Jasmina Detela Jasmina Detela
18.09.2019 16:11

Vabo vlaga z lastnimi sredstvi in s pomočjo kredita, v letošnji sezoni pričakujejo okoli 90 tisoč smučarjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letošnjo poletno sezono na Kopah ocenjujejo za solidno. 
Tomo Jesenicnik

Na Kopah, ki imajo od letošnjega poletja novega lastnika, to je slovenjgraška družba Vabo, ta je imela žičniško in drugo pripadajočo infrastrukturo na Kopah v najemu od stečaja družbe GTC Kope pred štirimi leti, se v prihajajoči zimski sezoni obeta nekaj novosti. Kupili bodo nove snežne topove, uvedli so tudi nekaj izboljšav na smučišču in žičniških napravah. Na ta način želijo postati še konkurenčnejši ostalim smučiščem, saj bodo pravočasno pripravili proge in s tem povečali tudi število smučarjev. Cilj za letošnjo sezono je, da bi na največjem koroškem smučišču ob lepem vremenu smučalo okoli 90 tisoč. Velik poudarek dajejo tudi zabavnemu in glasbenemu programu ob koncu tedna v Holcer pubu, ki bodo v letošnji zimski sezoni, ko praznujejo 20 let delovanja podjetja Vabo na Kopah in Holcerja, brez vstopnine.

Urejene tudi zemljiške zadeve

Smučišče so kupili letos poleti na dražbi po izklicni ceni 1,62 milijona evrov. Uredili so tudi najemna razmerja glede zemljišč. Od podjetja Ragos so odkupili 22 hektarjev zemljišč, z ostalimi lastniki zemljišč - zasebniki in skladom kmetijskih zemljišč - pa dogovorili najemna razmerja oziroma sklenili služnost uporabe zemljišča za smučanje za 30 let. Skupno gre za 80 hektarjev površine. "To štejemo za velik uspeh, hkrati je to osnova za dolgoročno usmeritev dela na področju zimskega turizma na Kopah," je pojasnil direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž. Za nakup smučišča so se odločili zaradi urejenega financiranja.
​Pridobili so namreč dolgoročni kredit pri SID banki v višini 2,1 milijona evrov. Poleg tega pa prispevali še okoli 400 tisoč evrov lastnih sredstev. Skupni vložek tako znaša 2,5 milijona evrov in poleg že omenjenega nakupa smučišča (žičniških naprav in opreme iz stečajne mase ter del zemljišč) zajema še vlaganja. "Razdolževanje poteka v skladu z zmožnostmi in z rezultati, ki jih ustvarjamo na smučišču in v gostinskem delu," pojasnjuje Paradiž. Med letošnjimi vlaganji izpostavi nakup desetih novih snežnih topov, posodobili bodo črpališče in zgradili dodaten vod, ki bo omogočil zasneževanje in polnjenje jezera hkrati. "Potrebovali bi še eno akumulacijsko jezero, a mislim, da bomo s posodobitvijo in drugimi ukrepi vsaj za 40 odstotkov povečali možnosti za pripravo kompaktnega snega. Izvajamo tudi zemeljska dela na smučiščih. Na vlečnicah Pahernik in Kopnik bomo dodali nekaj vlečk in na tak način skrajšali čakalne vrste," razlaga Paradiž. Povečali so tudi prostor, namenjen za avtodome. Zdaj jih lahko sprejmejo 50. Postajališče je urejeno ob Grmovškovem domu. Trudijo se urediti tudi dodatna parkirišča za dnevne goste.

Pet dni brezplačnega smučanja na Golteh in v Cerknu

​Predprodaja sezonskih smučarskih vozovnic se je začela v tem tednu, so nekoliko dražji, a po besedah Paradiža ostajajo med najugodnejšimi v Sloveniji. Med letošnjimi novostmi izpostavi, da omogočajo pet dni smučanja na smučiščih Golte in prav tako pet dni smučanja na smučišču Cerkno v mesecu januarju in marcu. Velja tudi obratno. "Gre za vzajemno sodelovanje, ki naj bi vsem prineslo prednosti. Pričakujemo povečan obisk in da bomo pritegnili goste, ki pri nas še niso smučali," pravi Paradiž.
Na Kopah že dvajset let deluje tudi šola smučanja in deskanja Nitro. So tudi skrbnik dveh otroških poligonov na Kopah. Lani so sodelovali s 46 osnovnimi šolami iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Bosne v okviru zimske šole v naravi. S pedagoškimi programi so na Kopah v zimski sezoni ustvarili 22.000 prenočitev od skupno 33.000 prenočitev. Tudi za letošnjo sezono so že precej zasedeni. "Včasih so s seboj pripeljali svoje smučarske učitelje, zdaj se povečini poslužujejo naših, razpolagamo s 30," pojasnjuje Klemen Tasič iz Nitro Kope. Letos želijo na Kopah obudili tudi nočno sankanje.

Na Kopah je kolesarjenje vedno bolj priljubljeno. 
Tomo Jesenicnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta