Ob 150. letnici Maistrovega rojstva krajša slovesnost na Dobrijah: Pogumno dejanje, ki je zarezalo v zgodovino

Jasmina Detela Jasmina Detela
28.03.2024 13:00

General in pesnik Rudolf Maister je dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krajša spominska slovesnost na Dobrijah 
Jasmina Detela

Koroško domoljubno društvo Franjo Malgaj je pri Malgajevem spomeniku na Dobrijah pripravilo krajšo spominsko slovesnost, posvečeno 150. obletnici rojstva generala Rudolfa Maistra, ki bo jutri. Kulturni program na slovesnosti, ki je posvečena Maistrovem letu, so oblikovali dijakinje in dijaki Gimnazije Ravne na Koroškem.

Kot je v nagovoru povedal predsednik Koroškega domoljubnega društva Franjo Malgaj Vladimir Ovnič, je Rudolf Maister med najpomembnejše oblikovalce slovenske zgodovine vstopil ob koncu prve svetovne vojne, ko je v kaotični politični situaciji 1. novembra 1918 v štabu mestnega poveljnika polkovnika Antona Holika zbranim poveljnikom  izjavil: "Ne priznavam teh točk. Maribor razglašam za jugoslovansko posest in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko. Kdor se bo na območju mojega poveljstva upiral mojim ukazom, bo prišel pred moje vojaško sodišče." Kmalu za tem je Maister prevzel vojaško oblast v Mariboru.

Jasmina Detela

Kot je izpostavil Ovnič, je Maister storil pogumno dejanje, ki je zarezalo v zgodovino Slovenije, velik kos ozemlja je bil s tem pridobljen in zato smo danes lahko država, kakršna smo. Podobno je želel doseči tudi na Koroškem, kjer je njegove ideje uresničeval Franjo Malgaj s svojimi prostovoljci. "S smelo vojaško akcijo je zasedel večji del južne Koroške, žal pa to ni bilo dovolj, po sklepu plebiscitarne komisije se je morala njegova vojska s Koroške umakniti. To pa se je pokazalo tudi za usodno, saj je bila Koroška po izvedbi plebiscita za Slovenijo in Slovence za večno izgubljena," je med drugim dejal Ovnič. 

In še, da ko izgovorimo Maistrovo ime prikličemo v spomin vrednote, kot so domoljubje, tovarištvo in kultura. General Maister namreč ni bil le vojak in bojevnik, bil je tudi pesnik in pisec. Njegov vzor je pomemben tudi danes, ne le za ljudi vojaškega poklica, ampak za vse nas, meni Ovnič. 

Društvo vabi tudi na tradicionalno Malgajevo proslavo 4. maja ob 11. uri, ki bo letos izjemoma na grajskem dvorišču Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, saj je po lanskih poplavah pri njegovem spomeniku še vedno degradirano območje. Zabeležili bodo 130. letnico Malgajevega rojstva in 105. letnico njegove smrti. Padel je 6. maja 1910 pri Tolstem Vrhu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta