Okrevanje turistične panoge si na Kopah želijo vsaj do leta 2024

Jasmina Detela Jasmina Detela
07.07.2021 18:00
Stavijo na družinski turizem. V nedeljo odprejo poletno sezono z brezplačnim celodnevnim festivalom. Izgubljena zimska sezona
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Holcerčkov poletni festival je na Kopah že tradicija. Foto: Tomo JESENIČNIK
Tomo Jesenicnik

Ob sprostitvi nekaterih epidemioloških ukrepov tudi na Kopah v nedeljo odpirajo letošnjo poletno sezono. Že tradicionalno pripravljajo celodnevni Holcerčkov poletni festival. Aktivnosti so zasnovane tako, da so zanimive za vso družino. Tudi sicer v slovenjgraški družbi Vabo v ospredje postavljajo družinski turizem. A hkrati opozarjajo, da je epidemija covida-19 najbolj prizadela prav gostinstvo in turizem.

Kolesarjenje na Kopah Foto: Tomo JESENIČNIK
Tomo Jesenicnik

"Upamo, da bodo preventivni ukrepi zdržali in da ne bo več takšnega lockdowna, saj je bila situacija nevzdržna. V letu in dveh mesecih kar osem mesecev nismo poslovali. Zabeležili smo tri milijone evrov izpada prihodkov, država je sicer pomagala na več nivojih (protikoronski svežnji zakonov), a ga ne moremo nadomestiti. Želimo se vrniti v normalne tirnice in živeti na podlagi tržnega gospodarstva," je na tiskovni konferenci pred odprtjem poletne sezone dejal Boštjan Paradiž, direktor družbe Vabo, ki ocenjuje, da bi brez ukrepov, ki jih je v podporo gospodarstvu sprejela država, večina slovenskih turističnih podjetij že propadla.

Boštjan Paradiž, direktor družbe Vabo (foto: Jasmina Detela)
Jasmina Detela

Glede zadnjih ukrepov pove, da vlada ni podprla fiksnega nadomestila, kar bi jim omogočilo varen zagon, kot prednost vidi, da je podprla regres. "Tudi žičničarji smo v dogovoru z ministrstvom za infrastrukturo izpogajali znesek, ki bo nadomestil izpad sezone," je dejal Paradiž.

Računajo na domače goste

Ocenjuje, da bo ob umiritvi epidemije okrevanje turizma trajalo še dve, tri leta. Na raven iz leta 2019 bi se po njegovi oceni lahko vrnili šele leta 2023 oziroma 2024. "Pri nastanitvah - razen športnih, kjer smo že presegli državne meje - lahko računamo bolj na domače goste. V težavah smo vsi turistični ponudniki, zaradi globalnih prehajanj gostov pa je epidemija najbolj prizadela mestne hotele," meni Paradiž, ki po izgubljeni zimski sezoni veliko pričakuje od poletne. Vseeno pa na Kopah ne bodo mogli nadomestiti zimskega izpada.

Kolesarjenje na Kopah Foto: Tomo JESENIČNIK
Tomo Jesenicnik

Obdobje korone in posledično zaprtja dejavnosti so sicer v družbi Vabo, ki je največji koroški ponudnik nastanitvenih zmogljivosti, v lasti pa ima tudi smučišče Kope, izkoristili za nekatere posodobitve. Med drugim so v hotelu Slovenj Gradec preuredili kuhinjo in kavarniški del, na Kopah so uredili teraso pri Lukovem domu, v Grmovškovem domu prenovili restavracijo, ob smučišču pa postavili nov objekt - gostilno Pri Zajcu.

Kope, jezero (foto: Tomo Jesenicnik)
Tomo Jesenicnik

​Želijo si, da bi se obiskovalci na Kopah počutili varno, da bi dobili občutek, da se turizem vrača, na osnovi tega želijo izpeljati tudi dobro poletno sezono. Odpirajo jo ta konec tedna, ko bo v nedeljo Holcerčkov poletni festival. "Z njim želimo postati prepoznavni in programe na Kopah predstavitvi širši množici ljudi, jim pokazati, da imajo tudi pri nas kaj početi," izpostavi Paradiž. Pestro nedeljsko dogajanje se začne ob 10. uri. Kot je povedala Tjaša Bobič, bodo za dobro vzdušje poskrbeli Modrijani in Luka Basi, omogočali bodo družabne igre, tu bosta igralni park z napihljivimi igrali, mini živalski vrt, otroci bodo iskali skriti zaklad, se zabavali na delavnicah ...

Kampiranje v porastu

Ob koncih tedna bo na Kopah vozila štirisedežnica, prav tako bo odprt kolesarski park, nadgradili so igralni park na prostem. "Označenih je 16 kolesarskih poti po Pohorju, povezani smo tudi do Ribnice na Pohorju in mariborskega hotela Bellevue. Gost lahko najame našega vodnika ali se odpravi sam. Izposojamo navadna in električna kolesa, disk golf, priljubljeno je pohodništvo, tudi teambuildingi," del ponudbe izpostavi Primož Tertinek iz Primoževe šole doživetij - Nitro Kope.

Na Kopah se zavedajo, da le prenočitev ne pripelje gostov, da je treba poskrbeti za aktiven dopust, zato jim omogočajo vsakodnevni brezplačen animacijski program, ki vključuje različne aktivnosti za vse generacije. Sledijo tudi novim trendom v turizmu v luči kamperjev oziroma avtodomov. V zadnjih letih so tam uredili eno boljših parkirišč za avtodome z vso pripadajočo infrastrukturo, kjer lahko sprejmejo 60 avtodomov in prikolic.

Primož Kotnik, izvršni direktor družbe Vabo (foto: Jasmina Detela)
Jasmina Detela

"Karavaning je tudi zaradi aktualne situacije zelo v vzponu. Ljudje iščejo naravo, želijo aktivno preživeti prosti čas. Pozimi so Kope polne kampistov, prihajajo pa tudi v poletnih mesecih," pravi izvršni direktor družbe Vabo Primož Kotnik. Kot dodaja, je v koroški regiji precej parkirišč za avtodome, a je kljub temu kot destinacija za oddih z avtodomi manj prepoznana. Zato bi bilo smiselno več narediti za skupno promocijo, na tak način bi lahko privabili več kampistov iz evropskih držav.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta