Pomagajmo upokojenki s Prevalj, ki ji je požar uničil kuhinjo

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
28.12.2018 15:55

Usoda (pre)mnogokrat poseže v življenje povsem nedolžnih in finančno nemočnih ljudi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kuhinja je povsem neuporabna.
Župnijska Karitas Prevalje

Čeprav smo ravno v času, ko se v veliko domovih mize šibijo pod težo dobrot, ko so božična darila pogosto (pre)velika in ko je nasploh vsega v izobilju, se velja spomniti tudi na ljudi, ki te sreče nimajo. Ena od njih je upokojenka s Prevalj, ki ne želi biti imenovana. Sicer bolni gospe je nekaj dni pred božičem zgorela kuhinja.

Še pred dobrim mesecem je bilo videti takole.
Župnijska Karitas Prevalje

Darujete lahko do februarja

"Če ji kuhinje ne bomo kupili, je ne bo imela. Mislim, da bomo denar s skupnimi močmi nekako že napraskali. Prošnje bomo poslali tudi po podjetjih," z upanjem v očeh razlaga Vivodova. "Je pa december res neugoden mesec za zbiranje denarja. Ljudje na veliko zapravljajo, nato jim sitnarimo še mi. Ravno zato bi rada poudarila, da kuhinje tako ali tako ne bo pred drugo polovico februarja, kar pomeni, da lahko denar darujejo do takrat. Dobri ljudje ga lahko nakažejo na tekoči račun, lahko ga prinesejo osebno," dodaja Vivodova, ki bo po koncu akcije na oglasno desko izobesila seznam ljudi, ki so pomagali. Brez zneskov, le imena in priimke.

Za vse se najde rešitev

Župnijska Karitas Prevalje po besedah Vivodove sicer ne pozna nerešljivih primerov. Pravi, da se ji že vsi smejejo. Da jo kličejo tudi z mariborske nadškofije, češ da imajo na Prevaljah rešitev za vsako težavo.
"Seveda vsako težavo rešimo, saj jo moramo. Vedno obstaja rešitev, vedno se najdejo sredstva, vedno so tukaj dobri ljudje, ki pomagajo. Če ne drugače, pa naredimo akcijo." Posebej se potrudijo okoli božiča. Takrat so v ospredju otroci. V Občini Prevalje je na seznamu ogroženih več kot 80 otrok. Najmlajši so še posebej veseli sladkarij, kosmičev, kakava, marmelade ...

Najverjetneje je kuhinja pogorela zaradi slabe in stare električne napeljave.
Župnijska Karitas Prevalje

Najkrajšo povlečejo otroci

Je pa žalostno, da je družin in posameznikov, ki potrebujejo pomoč, vedno več. Veliko je družin, kjer dela samo eden od staršev, veliko družin je ločenih in otroci živijo z mamo, ki z očetom ni v najboljših odnosih, pri čemer najkrajšo povlečejo ravno otroci. "Kot da ne bi vedeli, da z vsem skupaj najbolj škodujejo ravno otrokom," razlaga s solzami v očeh in nadaljuje, da med prazniki kakšen oče otroku kupi igračo in mu zraven natvezi, da mama mu pa tako ali tako nič ne da. "To so težke zgodbe."
Razjezijo jo tudi ljudje, ki na pamet govorijo, da Karitas pomaga družinam, ki tako ali tako ne potrebujejo pomoči. "Takim vedno rečem, naj mi povedo, katera družina, ki ji pomagamo, ne potrebuje naše pomoči. Na koncu so vsi tiho."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta