Praznik na Ravnah na Koroškem, v mestu jeklarskega značaja in delavskega ponosa: Za socialni dialog in poštene plače

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
01.05.2023 15:00

Ponosen, da je bil slavnostni govornik "v srcu Koroške, na delavskem praznovanju", je bil nekdanji predsednik Borut Pahor. V ospredju poziv k državljanski, solidarni, povezani skupnosti, k družbi pravičnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvomajska slovesnost na Ravnah. Tomaž Rožen, Borut Pahor, Matic Tasič. 
Petra Lesjak Tušek

Tradicionalno železarsko prvomajsko praznovanje je v parku pri DTK na Ravnah, kamor se je v zadnjih letih preselilo z Ivarčkega jezera, privabilo številne delavce in delavke, pa tudi upokojene delavce nekdanje železarne, ki delavski praznik še vedno obeležujejo s ponosom ob nostalgiji na nekdanje fabriške čase. Ponosen, hvaležen in počaščen, da so ga povabili na praznovanje "v srce Koroške, ki ga odlikuje dediščina jeklarstva in delavski značaj", je bil tudi slavnostni govornik Borut Pahor, nekdanji predsednik države. Nekdanjim in sedanjim generacijam je izrekel zahvalo za prispevek k napredku države, ki jo vsi soustvarjamo. Izpostavil je praznik solidarnosti, zavedanje o pomenu povezane, vključujoče skupnosti. Po oceni Pahorja socialna država stremi k družbeni pravičnosti, ne s ciljem, da bi bili vsi enaki, temveč da bi imeli enake možnosti. Sodobno družbo pretresajo delitve, navzkrižja interesov, delitve na leve in desne, socialne in politične razlike. "Paziti moramo, da nas ne bodo ohromile, skupnost mora biti vključujoča za vse," je poudaril in navedel, da je cilj harmonija, ki je sicer ideal, a da je treba stremeti k dobrim idealom. Pozval je h kulturi dialoga, ki je nujna, da se delitve ne poglobijo, v luči praznika dela pa k čim boljšemu usklajevanju interesov delavcev, delodajalcev in države ter proti prekarnim oblikam dela, ki pomenijo izkoriščanja.

Prvomajsko slavje na Ravnah
Petra Lesjak Tušek

Da proslava ne bi bila zadnja

V imenu sindikata SKEI, organizatorja prvomajske slovesnosti, je govoril predsednik predsednik SKEI Konference sindikalnih podružnic družb Slovenske industrije jekla Boris Štriker. Opozoril je na pomen povezovanja delavcev v sindikat, orisal pa tudi vse težji in vse manj konkurenčni položaj slovenskih podjetij ob povečevanju stroškov. Ocenil je tudi, da so podjetja pri nas vse bolj odskočna deska delavcem iz Balkana, ki raje gredo dalje v druge evropske države z boljšo socialno in stanovanjsko politiko. Dejal je tudi, da ima predsednik vlade Robert Golob premalo posluha in tudi zato imajo podjetja že težave in morajo ponekod že zmanjševati število zaposlenih.

Prvi maj na Ravnah
Petra Lesjak Tušek

O sami pripravi prvomajske slovesnosti na Ravnah pa je Štriker dejal, da upa, da današnja ne bo zadnja, ker je interes delodajalcev za nakup bonov za malice vedno manjši, čeprav še vedno prispevajo. A ključni delež, da so lahko izpeljali prireditev, je vendarle občinski, pri čemer je izpostavil tudi podporo javnega zavoda ZKŠTM. Ravenski župan Tomaž Rožen se je ob prevaljskem županu Maticu Tasiču pridružil ocenam o pomenu praznovanja prvega maja. Vsi želimo kos pogače, je dejal Rožen, in prav je, da smo pošteno plačani za svoje delo in da ne pristajamo na izkoriščanja delavcev. Cenimo delo in spoštujmo ga, vsi moramo uživati blaginjo Slovenije in čutiti razvoj v Evropi, tudi delavci, je dodal župan Raven.

Prvomajska slovesnost na Ravnah, slavnostni govornik Borut Pahor z gostitelji
Petra Lesjak Tušek

"Ivarčko je zakon"

Zbrani v šotoru - po oceni organizatorja jih je bilo okoli 1500 - so debatirali ob malici in glasbi (nastopilo je več domačih izvajalcev, od Damjana Ziha do občinskih nagrajencih harmonikarjev Rošer, tudi na tej prireditvi pa ni šlo brez dobrodelne note katre in bratov Fratar, ki se jim je pridružil novi lastnik Tomaž Habjan iz Gorenjske).

Ansabel Rošer na prvomajskem praznovanju na Ravnah
Petra Lesjak Tušek

Še aktivni in upokojeni delavci so se spominjali starih časov in praznovanj ob Ivarčkem jezeru, nekdaj fabriškem družabnem prizorišču. "Ivarčko je zakon," so razpravljali, pa tudi, kako si ob pasulju nekdaj dobil še klobaso in znano fabriško štručko, zdaj pa malica ni več tako obilna, saj sta pasulj in klobasa ločeni malici. Pa tudi, da je veliko pivo za delavske žepe kar drago (tri evre), a vseeno se ga bolj splača naročiti od vode (dva evra). Da bi lahko tudi sindikat še kaj pridodal glede na članarino, ki jo vplačujejo, pa da upajo, da bo slavje vendarle še o(b)stalo, so še debatirali pri mizah v prazničnem popoldnevu.

Prvi maj na Ravnah
Petra Lesjak Tušek
Prvi maj na Ravnah
Petra Lesjak Tušek

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta