Primer koroške sadre še nima epiloga: Inšpektorji niso končali z delom

Rozmari Petek Rozmari Petek
05.08.2023 07:00

Ovadbe v primeru koroške sadre so podane, inšpektorji pa še kar iščejo povzročitelja odpadkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pu Celje

Včeraj smo poročali, da so celjski kriminalisti v primeru razvoza industrijske sadre po koroških poljih ovadili pet fizičnih in dve pravni osebi. Domneva se, da sta med pravnimi osebami podjetje Intergas, ki je prevzemalo sadro od Steklarne Rogaška, ter sama steklarna. "Steklarna Rogaška ne komentira preiskav v teku, ki jih izvajajo uradni organi. Z uradnimi organi v celoti sodelujemo pri zagotavljanju podatkov in informacij, ki jih zahtevajo," so sporočili iz steklarne. Iz Inšpektorata za okolje in energijo pa so sporočili, da so uvedli šest inšpekcijskih postopkov v zvezi z odlaganjem – bele snovi na kmetijskih zemljiščih na Koroškem. Šestim zasebnikom, lastnikom parcel, na katere je bila odložena sadra, so izdali odločbe, s katerimi jim je bilo odrejeno, da morajo odstraniti nezakonito odloženo snov, ki je odpadek. Razen enega so se vsi pritožili na odločbe.

Upoštevati vsa potrebna procesna pravila

"Po pritožbi je II. stopenjski organ inšpekcijske odločbe odpravil in zadeve vrnil v ponovni postopek. Inšpekcijski postopki, kjer je po napotilu II. stopenjskega organa treba skušati ugotoviti tudi povzročitelja odpadkov (sadre) tako še tečejo in so v fazi ponovnega ugotavljanja dejanskega stanja, zato zadeve v tem trenutku ne moremo komentirati. Ugotavljanje izvirnega povzročitelja odpadkov v okolju v inšpekcijskih postopkih velikokrat ni enostavno, v navedenih primerih tudi zaradi določene pasivnosti vpletenih, prav tako je treba upoštevati vsa potrebna procesna pravila postopka," pojasnjujejo na inšpektoratu. Dodajajo, da se ukrep odstranitve nezakonito odloženih odpadkov v okolju prvotno vedno naloži izvirnemu povzročitelju. Šele če tega ni mogoče ugotoviti, se obveznost lahko naloži lastniku zemljišča oziroma posestniku. "Inšpekcijska odločitev o naložitvi obveznosti bo torej mogoča po popolni ugotovitvi dejanskega stanja. Poleg tega je bila v postopku odrejena in izdelana ocena odpadka in ustreznosti vnašanja v tla na kmetijska zemljišča."

Kup sadre v okolici Slovenj Gradca 
Jasmina Detela

Postopki zoper Steklarno Rogaška še potekajo

Zadnji inšpekcijski postopki glede sadre vključujejo tudi nadzore pri prevozniku, podjetju Intergas, in Steklarni Rogaška, še opisujejo. "Na podlagi ugotovitev nepravilnosti zavezanca pri ravnanju s sadro je bila Rogaški v lanskem letu izdana ureditvena odločba z ukrepom prepovedi uporabe sadre, kot stranskega proizvoda brez ustreznih dokazil, iz katerih bo razviden njen nadaljnji uporabnik. Namen inšpekcijskega postopka v steklarni je bil ugotoviti, ali s sadro, ki nastaja pri nevtralizaciji odpadnih kislin z apnenim mlekom, ravnajo na predpisan in zakonit način oziroma ali bi lahko bilo to ravnanje povezano z obravnavo primerov domnevnih kršitev pri odlaganju sadre v okolje na področju Koroške. Določeni inšpekcijski postopki zoper Steklarno Rogaška še potekajo, zato jih v tej fazi ne moremo komentirati," so zaključili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta