Razdelili okoli 47 ton hrane

Jasmina Detela Jasmina Detela
17.12.2018 22:32

V krajevni organizaciji Rdečega križa Slovenj Gradec imajo le dve prostovoljki, zato bi bila dodatna pomoč dobrodošla.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Rdečem križu Slovenj Gradec bi potrebovali prostovoljce. 
Jasmina Detela

Do konca tega leta bodo na slovenjgraškem Območnem združenju Rdečega križa (OZ RK), ki pod svojim okriljem združuje 14 krajevnih organizacij (KO), razdelili 41 ton hrane iz sklada za evropsko pomoč (tako imenovane intervencijske zaloge) in 421 prehranskih paketov iz Rdečega križa Slovenije (RKS). Skupno z vsemi akcijami je to okoli 47 ton hrane. Z njo oskrbujejo okoli 1300 uporabnikov (to so socialno ogroženi posamezniki in družine) iz občin Slovenj Gradec in Mislinja. Hrano delijo tudi v decembrskih dneh v želji, da ljudem vsaj malo polepšajo praznike.

S paketi oskrbujejo okoli 1300 uporabnikov iz občin Slovenj Gradec in Mislinja.
Jasmina Detela

Do starejših tudi z avtomobilom

Paket hrane, ki jo dobijo iz Evropske unije, vsebuje osnovna živila, kot so mleko, moka, olje, riž, testenine, konzervirani pelati in fižol, v paketih RKS pa so dodani še pralni prašek in nekateri priboljški, kot sta marmelada in keksi. Obojih se uporabniki zelo razveselijo. "Sem invalidka in sama ne morem po paket, zato mi ga prostovoljci pripeljejo na dom. Težko opišem z besedami, koliko mi to pomeni. Imam nizko pokojnino in ta hrana je zame res pomembna. Vse porabim, vsaka malenkost je dobrodošla. Letos sem prejela tri prehranske pakete, zadnjega v prvi polovici decembra," nam je povedala Marija iz okolice Slovenj Gradca.

Predsednik KO RK Legen Jure Kresnik je prehranskem pakete naložil v avto in jih odpeljal uporabnikom.
Jasmina Detela

​Obiskujejo starejše

Pred božično-novoletnimi prazniki prostovoljci in prostovoljke obiskujejo občane, stare nad 75 let. "Čez 1100 jih obiščemo pred novim letom in jim izročimo tudi skromno darilo. Na podeželju obisk traja tudi po dve uri in več. Nekateri so osamljeni in so obiska tako veseli, da se nam zanj tudi pisno zahvalijo," razlaga predsednik OZ RK Slovenj Gradec Marijan Križaj. Sicer pa na območju, ki ga pokriva slovenjgraško združenje, opažajo, da se razmere socialno ogroženih ljudi ne slabšajo, zaznavajo pa stiske pri ljudeh z nizkimi plačami ali pokojninami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta