Slovenjgraški Nieros Metal prodira na Japonsko

Jasmina Detela Jasmina Detela
14.01.2019 15:49

Večino izdelkov prodajo na tuje, v japonsko pivovarno Asahi potuje prvi stroj, higienska bariera, konec tega meseca. Precej vlagajo tudi v razvoj. Imajo razvojni oddelek z 12 inženirji. "Če ne inoviraš, te ni. Inovacije so kultura podjetja, vedno razvijamo kaj novega in iščemo najboljše rešitve za kupce," pravi direktorica Denise Kramljak.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Proizvodnja Nierosa Metal Slovenj Gradec, na posnetku čistilec za obutev v sklopu higienskih barier, ki ga bodo uporabljali v Angliji 
Nika Hölcl Praper

Slovenjgraško podjetje Nieros Metal, ki se ukvarja s proizvodnjo opreme in strojev iz nerjavečega jekla, je lani praznovalo 245-letnico neprekinjenega delovanja. "Prehojena pot je bila barvita. Ljudje so bili podjetju tako zvesti, da se v zgodovini stroji niti za en dan niso ustavili," pove direktorica Denise Kramljak, ki je krmilo podjetja z okoli 130 zaposlenimi prevzela lani poleti. Že vrsto let vlagajo v modernizacijo proizvodnje, lani so nabavili nov laser za razrez jekla, ki pločevino reže hitreje in je energetsko varčnejši.

Njihovi stroji tudi v nigerijski Coca-Coli

V proizvodnji na mesec porabijo okoli 50 ton pločevine iz evropskih jeklarn. Družba izdeluje higienske naprave, industrijske pralnice, procesne linije in skladiščne sisteme. V Sloveniji nimajo konkurence, tista, ki jo imajo v tujini, pa jih vzpodbuja, da so še boljši, pove direktorica. Večino, skoraj 95-odstotkov proizvodnje izvozijo. Njihovi kupci, to so kemična, farmacevtska in živilska industrija, prihajajo z vsega sveta, največ pa prodajo v nemško govoreče države. Njihove stroje najdete tudi v podjetju Coca-Cola v Nigeriji. Lani so se prvič predstavili na Japonskem. Prvi higienski stroj za pivovarno Asahi potuje na Japonsko ta konec meseca.

Denise Kramljak, direktorica: "Če ne inoviraš, te ni. Inovacije so kultura podjetja, vedno razvijamo kaj novega."
Nika Hölcl Praper
Nika Hölcl Praper

Modernizacija proizvodnje stalnica

Modernizacija in krepitev proizvodnje sta pri njih stalnica. A direktorica poudarja, da ne težijo k avtomatizaciji proizvodnje, temveč k lajšanju dela zaposlenih. V proizvodnji imajo robotskega varilca. "Za nas so še vedno ključni ljudje, na njih se tudi najbolj zanesemo," izpostavlja direktorica. Lani so kupili laser za razrez pločevine v vrednosti okoli 1,3 milijona evrov, ki bo zamenjal dva stara stroja. "Ima nekajkrat hitrejši razrez in je energetsko varčnejši," ga je opisal prodajni direktor Benjamin Kramljak.
Modernizacijo proizvodnje napovedujejo tudi za prihodnost, a ne v meri, da delavci ne bodo več potrebni, ampak, da jim olajšajo delo. Družba Nieros, ki je od leta 2001 v zasebni lasti Savinke in Matjaža Geratiča ter Jožeta Pavlenča, je lani ustvarila 9,5 milijona evrov prihodkov in pozitiven rezultat. Vseskozi raste tudi dodana vrednost. "Naš cilj je stabilno poslovanje. Tudi letos načrtujemo nadaljevanje rasti, tako kot doslej. Kot novost bomo na trg lansirali družinske bazene iz nerjaveče pločevine v sodelovanju s slovenskim podjetjem Stotinka," še pove direktorica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta