Zastoji zaradi del se bodo na cesti skozi Prevalje vlekli leto dni

13.09.2021 19:14
Na glavni prometnici v zgornjo Mežiško dolino bodo kar leto dni potrebni jekleni živci. Začel se je velik gradbeni projekt od Spara do Petrola. Prevalje nimajo obvoznice
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gneča v prometu, Prevalje (foto: Tomaž Ranc)
Tomaž Ranc

V središču Prevalj, ki so že tako umeščene le v ozki dolini ob reki Meži, so minule dni pričeli brneti stroji. Gradbeni delavci so pričeli polagati cevi ob cesti. To je šele začetek širšega projekta, dela pa so že na začetku povzročila dolge kolone in nejevoljo voznikov. Odsek od krožišča pri Sparu do Petrola, ki bo v celoti obnovljen in dograjen, meri 1540 metrov. Skozi Prevalje se vsakodnevno pelje 16.000 vozil. Ta prometna žila pa je ob vsakodnevni oskrbi prebivalstva pomembna tudi za gospodarstvo, saj je tudi v zgornji Mežiški dolini več podjetij - če omenimo samo TAB Mežica in Cablex.

Reševalno vozilo obstalo

Takoj ko so gradbišče pri Sparu odprli, so nastale kolone. "Največja gneča je zjutraj, ko se ljudje vozijo v službo in peljejo otroke v šolo. Pa potem od pol enih do pol štirih, ko se vračajo. Takrat je vse zabito. Moramo biti zraven, če ne, se zabije preveč. Po občutku sva spuščala po 70 do 100 vozil najprej v eno smer, potem v drugo, malo več prometa je bilo z Raven, kjer je bivša 'fabrika', je ugotavljal zaradi gneče angažirani prometnik, upokojeni voznik v rumenem odsevnem oblačilu in z loparčkom v roki, Ciril Krajcer - Cira.

Ciril Krajcer - Cira: "Po občutku sva spuščala po 70 do 100 vozil v eno, potem v drugo smer." Foto: Tomaž RANC
Tomaž Ranc
Ciril Krajcer - Cira: "Po občutku sva spuščala po 70 do 100 vozil v eno smer, potem v drugo." Foto: Tomaž Ranc
Tomaž Ranc

"A najhujše še prihaja, zdaj so šele odprli pločnik, ko bodo delali po cesti, bo huje. Danes je prišlo reševalno vozilo in ni moglo naprej, počakalo je ob strani, ni se dalo drugače, ker so vozila peljala v nasprotno smer, potem mu je vendarle uspelo. Ljudje so zelo nervozni, trobijo, nekateri pa vendarle razumejo," je še dodal sicer član Društva šoferjev in avtomehanikov. S kolegom, prav tako upokojenim voznikom, sta bila na cesti do popoldneva, dokler niso gradbišča zaprli. "Prometa je, prometa, samo jaz ga nimam," je dogajanje komentiral prodajalec sadja in zelenjave, ki je nemo opazoval kolono. Cesto naj bi odpirali po 30 metrov in nato vstavljali cevi, med vikendom pa so stroji stali.

To je šele začetek

Kaj vse skupaj pomeni za življenje ljudi in gospodarstva v prihodnjih mesecih, smo vprašali župana Prevalj Matica Tasiča. "Na tako prometnem odseku se že takrat, ko se ne dela, ob konicah naredijo zamaški in kolone. Ampak žal možnosti obvoza ni. So le manjše lokalne možnosti za osebna vozila, kot na primer ob Meži. Tudi če bi se peljal iz Mežice na Leše in se spustil proti Brančurnikovemu grabnu, ne gre, ker tudi tam gradimo cesto. Z investitorjem, Direkcijo za infrastrukturo RS, in izvajalci, to sta podjetji HIS in VOC, smo preučili vse variante. Edina možnost so semaforji, ob konicah pa še usmerjanje prometa z ljudmi," je dejal.

Matic Tasič, župan: "Investicija bo zaključena avgusta prihodnje leto. Upamo, da bo ta rok krajši." Foto: Petra Lesjak Tušek
Petra Lesjak Tusek

A to je šele začetek, opozarja župan. "S Sparove strani se polaga kanalizacija, ker pa se z druge strani - ali pri Leku ali pri Gasilskem domu - ta teden odpre še drugo gradbišče, se lahko zgodi, da bosta kmalu dve točki z zastoji in semaforji," je dejal župan.

Gneča, usmerjanje prometa, Prevalje (foto: Tomaž Ranc)
Tomaž Ranc

Prvi izvajalec polaga kanalizacijo od krožišča pri Sparu do Petrola, drugi pa gradi cestišče in drugo infrastrukturo - pločnike, kolesarske steze, elektro in telekomunikacijske povezave, v delu je tudi prestavitev dolinskega vodovoda ... "Pogodbeni rok za zaključek del je leto dni. To pomeni, da bo investicija zaključena avgusta prihodnje leto. Upamo, da bo ta rok krajši in da se bo dalo vsaj glavne zastoje ob širokem cestišču skrajšati. Popolna zapora bo le v času asfaltiranja, sicer pa je ne sme biti, ker ni možnosti obvoza," je še dejal Tasič, ki pričakuje kolone med šesto in osmo uro zjutraj ter med drugo in pol četrto uro popoldan. Kolone skrbijo tudi glasbenega učitelja: "Kako naj z ravenskega konca v Mežico pripeljem v 15 minutah?" se vpraša.

Ko ni semaforjev, promet usmerjajo upokojenci z loparčki. Foto: Tomaž RANC
Tomaž Ranc
Tudi reševalno vozilo je moralo počakati zaradi zastoja. Foto: Tomaž Ranc
Tomaž Ranc

Rekonstrukcija ceste z vsemi instalacijami bo stala pet milijonov evrov, od tega je 1,5-milijona občinski delež. Kanalizacija, ki jo polaga podjetje HIS, v to ni všteta. Pa bi lahko delali tudi ob koncih tedna, da bi zadevo pospešili? "To pričakujemo, ampak režim je stvar investitorja - države oziroma Direkcije za infrastrukturo. Mi smo le soinvestitor. ​Ob tem zaključujemo gradnjo čistilne naprave, s to gradnjo po glavni cesti pa tudi kolektorski sistem. Čistilna naprava bo na jesen pričela poskusno obratovati," še širši kontekst razloži Tasič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta