Župan Prevalj: "Enostavno je reči, apeliramo na občine, naj poskrbijo za varstvo"

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
13.03.2020 11:36

"Enostavno je reči, apeliramo na občine, da bodo poskrbele za varstvo. Mi se lahko pogovarjamo samo, da mogoče lahko organiziramo kak oddelek v vrtcu, pod posebnimi pogoji, o tem razmišljamo, ni pa še odločitve, ker druge možnosti nimamo, seveda pa je treba preveriti, na kak način," je dejal župan Prevalj Matic Tasič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petra Lesjak Tusek

Kakšni so ukrepi občine in javno življenje v občini Prevalje, smo vprašali župana Matica Tasiča. Dejal je, da je situacija podobna kot po drugih občinah?
"Upoštevamo uredbe države, civilne zaščite. Danes imamo na občini sestanek s predstavniki civilne zaščite, gasilcev, šole, vrtca, občinske uprave, komunalnega podjetja, da pripravimo izhodišča, kako bomo v kakšnih primerih ukrepali. Ni pa enostavno, mislim, da se je šlo z ukrepi prepozno, že takrat ko se je v Italiji začelo tako dogajanje, bi morali ustrezno odreagirati," je dejal.
Na občini samo nujne zadeve
Kako je občina zaprla oziroma omejila dostop do občine in javnih institucij? "Omejili smo dostop, ukinili uradne ure na občini. Obiski so možni le za reševanje nujnih in neodložljivih zadev, kar pomeni, da vsak, ki pride, lahko pozvoni pri vratih in pokliče in se pogovorimo po domofonu, tam so dezinfekcijska sredstva, dali smo navodila za odmik med ljudmi, da ni neposrednega stika. Največ lahko naredi posameznik sam."
Kot je še dejal Tasič, zasedba na občini ne bo popolna, ker imajo tudi zaposleni na občini doma otroke in nimajo varstva, tako da bodo nekateri delali od doma: "Skrbeli bomo, da bo življenje potekalo kolikor toliko normalno. Sicer pa imamo različna soglasja in dostope objavljene tudi na spletni strani www.prevalje.si, tekoče zadeve lahko delamo ali po elektronski pošti ali preko nabiralnika. So pa nenujni sestanki odpovedani, tudi seje občinskih odborov in komisij, če bo potrebno, pa bomo kake nujne sklepe sprejemali preko dopisnih seje."
Kako pa bo z varstvom za otroke?​
"Šola in vrtec sta danes še odprta, ne bo pa enostavno za družine, kjer starši nujno morajo v službo in nimajo varstva. Enostavno je reči, apeliramo na občine, da bodo poskrbele za varstvo. Mi se lahko pogovarjamo samo, da mogoče lahko organiziramo kak oddelek v vrtcu, pod posebnimi pogoji, o tem razmišljamo, ni pa še odločitve, ker druge možnosti nimamo, seveda pa je treba preveriti, na kak način. Naš cilj je, da zadeva funkcionira, nekatere grabi panika, kar pa ni smiselno, trgovine so založene, teh 14 bo treba počakati, potem pa bomo videli," je sklenil župan ene večjih koroških občin.
Sicer je bila zjutraj po trgovinah na Prevaljah precejšnja gneča, v lekarno, kar smo opazili tudi na Ravnah, pa preventivno spuščajo po enega kupca posamično.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta