Finci - ostrostrelci, ki jim doma zrasejo krila

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
24.02.2022 06:00

S košarkarskim selektorjem Aleksandrom Sekulićem o naslednjih nasprotnikih Slovenije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko je Slovenija nazadnje gostovala na Finskem, bilo je na Eurobasketu 2017, je tudi z Vidmarjem, Dragićem, Dončićem in Randolphom le s težavo zmagala.
Markku Ojala

Slovenska košarkarska reprezentanca je v Kopru zaključila uvodni del priprav na prihajajoča dvoboja s Finsko in se danes zjutraj že odpravila proti Espooju, kjer bo v petek ob 17.30 prva tekma. Izbranci Aleksandra Sekulića so v dvorani Bonifika, kamor se bodo vrnili še na ponedeljkovo povratno tekmo ob 17.30, opravili pet treningov.

"Fantje so v dobri formi. Vesel sem, da je Zoran Dragić končno našel klub, tudi Žiga Dimec kaže izjemne predstave … Upam, da jih bomo lahko maksimalno izkoristili in ujeli zmagovalni val," je po prvih treningih zadovoljen Sekulić: "Zelo sem optimističen. Verjamem, da bo energija, ki nas je doslej krasila, tudi zdaj prisotna."

Na Finskem padajo tudi velesile

Kakšna pa je reprezentanca Finske? Na svetovnem prvenstvu, za katero se reprezentanci borita, je nazadnje igrala prav takrat kot Slovenija, torej leta 2014, a s posebnim povabilom. Tekmovanje je končala kot 22., daleč za Slovenijo, ki se je prebila med najboljših osem, a v četrtfinalu izpadla proti kasnejšim prvakom Američanom. Finci so gostili tudi "slovensko" skupino zlatega Eurobasketa 2017 in blesteli pred vselej razprodano dvorano v Helsinkih. Ekipa z NBA-jevcem Laurijem Markkanenom je serijsko premagovala tekmece, tudi Grke (89:77) in Francoze (86:84 po podaljšku), ter tesno pokleknila le pred Slovenijo (78:81), kar je zadostovalo za drugo mesto v skupini. A takoj, ko se je tekmovanje preselilo iz države (v Carigrad), so Finci izpadli (proti Italiji s 57:70).

Aktualne kvalifikacije za SP 2023 so začeli toplo-hladno; v gosteh pri Švedih so izgubili (62:72), doma pa premagali Hrvate (77:71). "Že kar precej smo si jih ogledali. Doma so zelo nevarni, pred polno dvorano igrajo na krilih navijačev. Izjemno dobri strelci z razdalje so. Imajo svojevrstno, tipično igro z veliko gibanja brez žoge, z veliko meti z razdalje. Imajo takšne košarkarje, ki lahko tako igrajo. Za nas bodo velik izziv, sploh na Finskem," jih opiše Sekulić. Dokaj podoben slog igre smo že videli pri Švedih, ki so novembra v Kopru Slovence pošteno namučili. Klemen Prepelič je takrat v zadnjih minutah potegnil voz za zmago s 94:89. "Morda Finci s pogostimi meti od daleč res malo spominjajo na Švede, a sama igra je drugačna. Švedi veliko kreirajo z žogo, Finci manj. Več se gibajo brez žoge. A mi imamo takšne igralce, ki se lahko v obrambi temu zoperstavijo in jih omejijo. To moramo izkoristiti," doda selektor.

Poraženi, ko je Gogi obsedel

Slovenija se je doslej s Finsko srečala devetkrat, le enkrat je izgubila. To je bilo na domačem Eurobasketu 2013, ko je bila že uvrščena v četrtfinale in tekma zanjo ni pomenila nič. Takratni selektor Božidar Maljković je taktiziral in kljub polnim Stožicam, ki so skandirale, da si želijo videti v igri Gorana Dragića, slednjega pustil počivati na klopi. Finska je zmagala z 92:76, Sloveniji pa se taktiziranje ni izšlo, saj je že na naslednji tekmi, v četrtfinalu, izgubila proti kasnejši prvakinji Franciji.

Že takrat sta za Finsko igrala branilca, ki tudi danes tvorita osrednji branilski par – Petteri Koponen in stari znanec iz Olimpije Sasu Salin. "Oni imajo že vrsto let postavljeno piramido s specifičnim sistemom dela. Selektor Henrik Dettmann jih vodi vse od leta 2004, a svoj slog igre gojijo od mlajših kategorij navzgor. S tem so najboljši avtomatsko pripravljeni na tak način igranja v članski ekipi. Kadra na menjajo veliko, konsistentni so in zato tudi nevarni. Ne nazadnje so precej suvereno premagali Hrvaško," je za konec opozoril Sekulić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta