(INFOGRAFIKA) V boj za šampionski prstan: Kaj čaka Dončića, Dragića in Čančarja v novi sezoni lige NBA

20.10.2021 07:01
Začeli so se prvi boji rednega dela sezone, Slovence uvodne tekme še čakajo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Dončić bo tudi v tej sezoni prva violina Dallasa.
Reuters

Prvo sezono v dobi koronavirusa so prekinili in nadaljevali poleti, drugo so nekoliko zamaknili, v tretje bo pa šlo po starem – 76. sezona v ligi NBA se začne po ustaljenem koledarju, z 82 tekmami rednega dela. Brez zapletov še ne gre; ker je za igranje v New Yorku, Los Angelesu in San Franciscu treba biti cepljen, imajo štirje odstotki košarkarjev v ligi težavo. Najvidnejši med njimi je Kyrie Irving, eden najboljših organizatorjev igre na svetu in MVP svetovnega prvenstva 2014, ki ga je Brooklyn pripeljal v želji po osvojitvi naslova, zdaj ga pa umika z zvezdniškega seznama košarkarjev s Kevinom Durantom in Jamesom Hardenom na čelu. "Izbral sem, da se ne bom cepil. Spoštujte mojo odločitev. Kljub temu bom ohranjal kondicijo in bom pripravljen, da v vsakem trenutku vskočim v ekipo," pravi Kyrie Irving, za katerega pa ima Brooklyn več kot dostojno zamenjavo – Pattyja Millsa, z 42 točkami krvnika Slovenije v bitki Avstralije za bronasto olimpijsko medaljo.

Tudi zato je Brooklyn prvi favorit stavnic. Sledijo Los Angeles Lakers, kjer je že 37-letna ikona lige LeBron James ob sebi združil še nekaj superzvezdnikov minulega desetletja – Anthonyja Davisa, Russella Westbrooka, Carmela Anthonyja, Dwighta Howarda, DeAndreja Jordana in Rajona Ronda. Ekipa za 18. NBA-naslov Lakersov, kar bi bil rekord lige, je v povprečju starejša od 30 let. Izkušena ali prestara? Ne gre pozabiti, da so Lakersi v bitki generacij v zadnji končnici izpadli proti mlademu in poletnemu Phoenixu.

Čas za Čančarjev preboj?

Prav finalista prejšnje sezone Phoenix in prvak Millwaukee z MVP-jem finala Giannisom Attetokounmpom, Golden State, kjer se na pomoč Stephenu Curryju po dveh težjih poškodbah (križne vezi v kolenu in Ahilova tetiva) vrača Klay Thompson, lani najboljša ekipa rednega dela Utah in za Dončićev Dallas vselej usodni Los Angeles Clippers s Kawhijem Leonardom še sodijo v širši krog favoritov.

V tej druščini bi moral biti tudi Denver z Vlatkom Čančarjem, a po aprilski poškodbi križnih vezi še nekaj časa ne bo nazaj glavnega ostrostrelca Jamala Murraya. Čeprav je center Nikola Jokić MVP rednega dela minule sezone in se je to poletje zavoljo priprav celo odpovedal reprezentančnemu dresu, vse bolj pa tudi napreduje (necepljeni) Michael Porter, je odsotnost Murraya lani Denver stala boljšega rezultata kot "le" uvrstitve v drugi krog končnice. Ker je Denver najmočnejši prav na krilnih položajih, igralnemu mestu Vlatka Čančarja, bo Primorec najbrž spet zbiral igralne drobtinice. A če je kot novinec nastopil na le 14 tekmah, je v minuli sezoni že odigral 41 tekem. Na dveh letošnjih pripravljalnih tekmah je dosegel dvomestno število točk (12 proti Oklahomi, 13 proti Minnesoti) in dokazal, da je pripravljen na pomembnejšo vlogo.

Dallas menjal štab, Dragić klub

Ne le pomembno, ampak kar osrednjo vlogo pa ima Luka Dončić v Dallasu. In tako bo še dolgo, sodeč po poletnem obisku Dallasove delegacije v Ljubljani in podpisu 176,6 milijona evrov bruto vredne petletne pogodbe.

Novi trener Jason Kidd je obiskal tudi drugega zvezdnika, Latvijca Kristapsa Porzingisa, ki je bil pod vodstvom Ricka Carlisla nezadovoljen s statusom v ekipi. A če je strokovni štab prenovljen – Kiddu pomagata nekdanja soigralca Jason Terry in J.J. Barea, kot svetovalec se je v klub vrnil tudi Dirk Nowitzki –, je ekipa z izjemo Reggieja Bullocka (lani pri New Yorku 10,9 točke na tekmo) že dve leti in pol enaka. Tudi zato ne stavnice ne strokovnjaki pravega preboja od ekipe, ki je pot v končnici dvakrat zapored zaključila v prvem krogu proti Clippersom, ne pričakujejo.

Že uvrstitev v končnico pa bila uspeh za Toronto, kamor je Miami zamenjal Gorana Dragića. "Toronto ni moja želena destinacija. Imam višje cilje," so bile njegove besede, s katerimi si je že nakopal bes navijačev. Stvari so se naposled pomirile, a vprašanje je, če bo sveže samski 35-letnik v Kanadi ostal do konca sezone, svoje štirinajste. S tem je že slovenski rekorder v ligi, prehitel je Bena Udriha.

V noči na četrtek bosta s sezono začela Toronto (ob 1.30 proti Washingtonu) in Denver (ob 4. uri proti Phoenixu), v noči na petek še Dallas (ob 1.30 proti Atlanti).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.