V boj z beograjskima gigantoma

23.09.2021 10:40
Že prvi krog regionalnega košarkarskega tekmovanja v soboto ob 21. uri prinaša slovenski derbi v Stožicah med Olimpijo in Krko.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jaka Blažič je eden od štirih slovenskih reprezentantov, ki bo skušal prvič po letu 2011 Olimpijo spet pripeljati v končnico. 
Cedevita Olimpija

Spopad Mornarja in Cibone bo jutri ob 18. uri uvod v novo sezono regionalne košarkarske lige ABA, v kateri bosta med 14-člansko konkurenco Slovenijo spet zastopali Cedevita Olimpija in Krka. Prav v uvodnem krogu se bosta tudi srečali med seboj, derbi slovenske košarke bo na sporedu v soboto ob 21. uri v ljubljanskih Stožicah.

Ekipe se bodo v rednem delu tekmovanja merile vse do aprila, ko bo na sporedu nekoliko spremenjena končnica. Vanjo se ne bodo več uvrstila prva štiri moštva, temveč prvih šest. Najboljši dve bosta šli neposredno v polfinale, za preostali dve polfinalni vstopnici pa se bosta v bitki na dve zmagi udarili tretje- in šestouvrščeno moštvo ter četrto- in petouvrščeno. Tudi polfinala se bosta igrala na dve zmagi, finale na tri.

Naslov prvaka brani evroligaška Crvena zvezda, ki je zadnjih šest let vselej nastopila v finalu in ga petkrat osvojila - tudi lani, ko je bila s 3:2 v zmagah uspešnejša od Budućnosti, trikratne zaporedne finalistke. A v letošnji sezoni, ki bi lahko bila prelomna tudi zato, ker želi evroliga iz lige ABA pridobiti konstantnega udeleženca za svoje vedno bolj zaprto tekmovanje, se skozi velika vrata vrača Partizan, šestkratni prvak med sezonama 2007 in 2013.

Že s tem, ko so v črno-belem delu Beograda v svoje vrste zvabili trenerja Željka Obradovića, trenerja z rekordnim številom devetih osvojenih evroligaških naslovov, so stavnice Partizan postavile na prvo mesto favoritov. A 61-letni strateg, ki je leta 1991 pri Partizanu končal igralsko kariero in začel trenersko, ni edina okrepitev. Že samo s svojim renomejem je v klub zvabil nekaj izjemnih košarkarjev. Iz Milana, ki je v minuli sezoni nastopil na zaključnem turnirju četverice, sta prišla Kevin Punter in Zach LeDay, iz moštva NBA-prvakov Milwaukee Bucks Rodions Kurucs, iz drugega NBA-moštva Golden State Warriors Alen Smailagić ...

A ob pogledu k sosedom tudi pri Zvezdi niso sedeli križem rok. Trener Dejan Radonjić je obdržal jedro ekipe, hkrati pa dodal še nekaj okrepitev. Po imenih sodeč, je zasedba aktualnih prvakov še bolj zveneča kot Partizanova, vsaj za tiste, ki bolje poznajo srbsko košarko oziroma reprezentanco: Branko Lazić, Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Ognjen Kuzmić, Marko Simonović, Nikola Kalinić, Luka Mitrović, Nikola Ivanović ...

Lani sta črnogorska predstavnika Budućnost in Mornar Bar zasedla drugo in tretje mesto, letos pa ju stavnice ne uvrščajo tako visoko. No, Budućnost naj bi se za tretje mesto borila z Olimpijo. Ljubljančani so za 10 do 20 odstotkov povišali plače in tudi na ta način v Stožicah zadržali štiri slovenske reprezentante: Jako Blažiča, Eda Murića, Žigo Dimca in Luko Rupnika. Ob njih so v ekipi še Luka Ščuka, Rok Radović in Alen Hodžić. Novinci so srbski krilni center Marko Radovanović, organizatorja igre Jacob Pullen in Marcus Keene ter (krilni) centri Zach Auguste, Jackie Carmichael in Melvin Ejim. Dana Duščaka, Sašo Cianija in Blaža Habota je Olimpija posodila Iliriji.

Tudi v Novem mestu optimistično vstopajo v novo sezono. Potem ko so se lani komaj izognili izpadu, so letos odločeni, da se bodo z osmimi novimi igralci ter glavnima adutoma iz prejšnje sezone, Rokom Stipčevićem in kapetanom Luko Lapornikom, potegovali za sredino razpredelnice. Sodeč po stavnicah, pa so ob prvakih druge lige ABA, črnogorskem Studentskem centru, ki ga vodi Slovenec Andrej Žakelj, glavni kandidati za izpad. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta