Brata Plava ponovno zanikala očitano izsiljevanje

Petra Mlakar, Dnevnik
18.05.2020 15:50

Začelo se je sojenje zoper brata Edija in Metija Plavo, ki ju obtožnica bremeni izsiljevanja. Domnevnega oškodovanca in članov njegove družine, ki so bili vabljeni kot priče, danes na kranjsko sodišče ni bilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Meti Plava bo moral ponovno sesti na zatožno klop tudi zaradi izsiljevanja šenčurskega kmeta.
Miran Šubic/Dnevnik

Na zatožno klop kranjskega okrožnega sodišča sta danes sedla brata Edi in Meti Plava, ki ju obtožnica bremeni izsiljevanja. Kot je pojasnila tožilka Polona Košnjek, naj bi bil žrtev izsiljevanja Aleksander Arh, ki naj bi si bil od Edija Plave izposodil 50.000 evrov. Ob vračanju izposojenega zneska so se zahteve posojilodajalca po vrnjeni vsoti ves čas zviševale. Ob terjanju vračila denarja, ki naj bi bil po besedah tožilke že preseglo izposojeni znesek, pa naj bi bilo prisotno tudi izsiljevanje. Medtem ko naj bi bil Meti Plava domnevnemu oškodovancu zgolj grozil, je njegov brat Edi, kot izhaja iz obtožnice, uporabil tudi fizično silo.

Na vprašanja nista odgovarjala

Edi Plava je v svojem zagovoru poudaril, da vztraja pri izjavi, ki jo je podal že pred preiskovalnim sodnikom. "Odnos z Aleksandrom Arhom je bil vedno korekten, dobronameren, razumevajoč in ni bilo nobenega izsiljevanja. Leta 2011 sem mu denar posodil, do danes pa ga v celoti nisem dobil nazaj," je povedal sodnici Poloni Kukovec. Na vprašanja sodišča, tožilstva in zagovornika ni odgovarjal. Napovedal pa je, da utegne svoj zagovor dopolniti po tem, ko bo slišal pričanje domnevnega oškodovanca.
Soobtoženi Meti Plava je bil bolj redkobeseden in se do odnosa z domnevnim oškodovancem ni opredeljeval. Je pa poudaril, da očitanega kaznivega dejanja ni storil. "To bom dokazal med potekom obravnave. Vztrajam pri tem, kar sem povedal v predkazenskem postopku. Zdaj ne bom odgovarjal na vprašanja, morda bom to počel v nadaljevanju postopka," je poudaril.

Oškodovanca na sodišče ni bilo

Sodnica Kukovčeva je povedala, da je na današnji narok sicer povabila tudi domnevnega oškodovanca Aleksandra Arha ter njegovo ženo in sina, vse tri naj bi sodišče zaslišalo, vendar nihče od njih ni niti prevzel vabila na narok niti se ni oglasil na sodišču. Kot je napovedala sodnica, bo omenjene tri povabila na naslednji narok sredi junija, ko je predvideno še zaslišanje nekaterih drugih prič. Poleg že omenjenega naroka je pred sodnimi počitnicami razpisala še enega, sojenje pa naj bi se po tem nadaljevalo avgusta.
Kaj natančno se je dogajalo in kakšni so konkretni očitki vsakemu od bratov, bo torej jasno, ko bo svojo plat zgodbe sodišču predstavil še domnevni oškodovanec. Po navedbah tožilstva naj bi se očitano izsiljevanje dogajalo med junijem 2013 in januarjem 2015, ovadbo pa je domnevni oškodovanec podal oktobra 2015. Kot smo že poročali, sta brata krivdo zanikala že na ločenih predobravnavnih narokih. Sodnica Kukovčeva pa je poudarila tudi, da sojenje lahko poteka brez navzočnosti obtoženih, če se zgodi, da se vabilom na naroke ne bosta odzvala, saj za izvedbo zadostuje že prisotnost njunih zagovornikov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta