Država ne bi izplačala odškodnine za neupravičen odvzem prostosti

Damijana Žišt Damijana Žišt
15.01.2020 20:00

Zaradi domnevno neupravičenega pripora in hišnega pripora Matevž Jenko od Republike Slovenije terja 33.840 evrov odškodnine

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matevž Jenko je bil na prvem sojenju obsojen na pet let in tri mesece zapora, a je sodba padla, v ponovljenem sojenju pa je bil pravnomočno oproščen.
Tomaž Primožič/fpa

Sodna poravnava ni možna, je včeraj na ljubljanskem okrožnem sodišču v pravdi med Republiko Slovenijo in 46-letnim Matevžem Jenkom dejala Martina Metelko Kaplan iz državnega odvetništva. Jenko je civilni spor proti državi sprožil zato, ker trdi, da je bil po krivici v priporu. Štirideset dni je bil priprt v zaporu, 514 dni pa v hišnem priporu. Njegova odvetnica Aleksandra Ljuljić Kerševan v tožbi zoper državo za dan pripora zahteva denarni obliž v višini 75 evrov, za dan hišnega pripora pa 60 evrov, kar z obrestmi vred znaša 33.840 evrov.
V kazenskem postopku je Jenko pristal zaradi očitka, da je bil vpleten v mamilarski posel. Ko se je zanj na koprskem sodišču pričel postopek, je bil z družino v Dominikanski republiki. Ker je bil sodišču nedosegljiv, so zoper njega razpisali tiralico. V Dominikanski republiki so ga aretirali 29. marca 2012 in ga deportirali. Odšel je v Francijo, od tam v Slovenijo in se v začetku maja znašel za zapahi koprskega pripora. Leta 2013, ko sta bila njegova domnevna pajdaša Vid Pavšić in Ljubiša Aleksić že pravnomočno obsojena na sedem oziroma pet let zapora, je bil Jenko na koprskem okrožnem sodišču obsojen na pet let in tri mesece zapora zaradi trgovanja z 72 kilogrami kokaina, najdenega v kontejnerju v Luki Koper junija 2008. Višje sodišče je sodbo razveljavilo, leta 2016 pa je bil na vnovičnem sojenju na istem sodišču oproščen, kar je postalo pravnomočno, saj se tožilstvo zoper sodbo ni pritožilo. Zdaj Jenko, kot rečeno, vztraja, da je bil pripor zoper njega nezakonit.
​Prvi narok v tožbi proti Republiki Sloveniji je bil opravljen že novembra lani, ko je bilo rečeno, da obstaja možnost dogovora med državnim odvetništvom in Jenkom glede odškodnine. Ker je državno odvetništvo med prvim in včerajšnjim narokom ugotovilo, da po njihovem Jenko sploh ni upravičen do odškodnine, poravnave včeraj ni bilo. Zato je sodnica Vesna Ponikvar poslušala le argumente ene in druge strani glede upravičenosti oziroma neupravičenosti Jenkove tožbe. Ker je Jenkova odvetnica vložila v sodni spis še en odgovor na pripravljalno vlogo državnega odvetništva in ker slednje čaka še dokumentacijo Interpola v zvezi z aretacijo in deportacijo Jenka, je sodnica odločila, da bo narok nadaljevala 18. marca. Poleg Jenka namerava takrat zaslišati še nekatere priče.
Državna odvetnica Metelko Kaplanova je včeraj povedala, da je bil Jenko aretiran v Dominikanski republiki, ker je tam živel nezakonito s ponarejenimi dokumenti. Zaradi tega so ga iz države deportirali v Francijo, od tam pa je prišel v Slovenijo. Jenkova odvetnica Ljuljić Kerševan pa je njeno navajanje demantirala. Pravi namreč, da je Jenko takoj, ko je izvedel, da ga Slovenija išče zaradi kazenskega postopka v Kopru, slovenskim organom sporočil, da prihaja v Slovenijo, da se zadeve razčistijo. Zato si je tudi kupil letalsko vozovnico do Francije, kjer pa so ga zaprli. V zaporu je bil en mesec, saj je čakal na izročitev Sloveniji, nato je pristal v koprskem zaporu, zatem pa še v hišnem priporu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta