Goli posnetki, ki to niso – a vseeno so

Tamara Krivec, Dnevnik
03.11.2023 05:48
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V FBI so že poleti opozorili na porast umetne inteligence za ustvarjanje lažnih golih podob žrtev, ki jih uporabljajo za izsiljevanje in nadlegovanje.
Reuters

Sredi septembra so po spletnih družbenih omrežjih zakrožile fotografije golih najstnic iz kraja Almendralejo na jugozahodu Španije. Šlo je za lažne podobe. Izkazalo se je, da so bile fotografije okoli dvajsetih najstnic, starih od 11 do 17 let, ustvarjene oziroma obdelane s posebno aplikacijo in brez njihove privolitve, objavljene pa na njihovih uporabniških računih. Dekleta so bila na originalnih fotografijah oblečena. Osumljeni naj bi fotografije spremenili z aplikacijo Clothoff (v prostem prevodu Dolzobleko) s sloganom Sleci kogarkoli z našo brezplačno storitvijo. V Almendraleju je pet srednjih šol, fotografije so zakrožile vsaj med dijaki štirih. Policija je prejela sedem prijav, že v prvih nekaj dneh jim je uspelo identificirati več osumljenih. Primer so predali tožilstvu, ki se ukvarja z mladoletniškim kriminalom, poroča španski časnik El Pais.

Težava pri pregonu

Fatima Gomez, mati dvanajstletne deklice, je ob fotografiji gole hčere doživela napad tesnobe. "Ni prava. Zmontirana je," ji je povedala mati hčerine prijateljice. Hči je zanjo vedela. Pokazala ji je pogovor s fantom prek instagrama. Od nje je hotel denar. Ob zavrnitvi ji je takoj poslal fotografijo, na kateri je bila ona. Gola. Blokirala ga je. To je bilo vse, kar je takrat lahko storila. Policija je prepričana, da gre za lažni profil. Almendralejo je manjši kraj, na območju živi kakšnih 30.000 ljudi, večinoma se vsi poznajo med seboj. "Videl sem te golo na sliki," je na prvi šolski dan 14-letno Isabel šokiral njen sošolec. Postalo ji je slabo, po pouku je materi takoj povedala, kaj se je zgodilo: "Ustvarili so jo z aplikacijo. Strah me je. In nisem edina." Po nekaj telefonskih klicih tisto popoldne je njena mati odkrila 27 žrtev.

Po navedbah ene od mater oškodovank naj bi take in podobne slike po spletu širili že od julija. Večina deklet o tem ni govorila, trpele so v tišini, saj jih je bilo strah, da bodo zanje krivili njih. "Ženske ne ostajamo več tiho. Ni nas več sram. Žrtve smo, a imamo svoj glas in podporo javnosti. To hočemo sporočiti tudi svojim hčeram. Niste ve krive," je na svojem profilu na instagramu v desetminutnem videu dejala Miriam Al Adib, katere hči je prav tako med žrtvami napada z umetno inteligenco.

Policija preiskave še ni zaključila. Po prvih ugotovitvah je v ustvarjanje fotografij in njihovo razširjanje prek družbenih omrežij vpletenih najmanj enajst fantov z območja, starih od 13 do 15 let. Kako bi lahko mladoletne osumljence preganjali, še ni jasno. Španska zakonodaja namreč posebej ne obravnava ustvarjanja podob spolne narave. Po poročanju BBC pa bi, če bi bili vpleteni odrasli, ustvarjanje takega gradiva lahko šteli za spolno izkoriščanje otrok. Druga možnost pregona bi bila kršenje zasebnosti. V Španiji, tako kot tudi v veliko drugih evropskih državah, kazenska odgovornost začne veljati šele ob dopolnjenem 14. letu.

S podobnim primerom se ukvarjajo tudi na sodišču v Madridu in vse večkrat tudi povsod drugod po svetu. V zveznem preiskovalnem uradu FBI so že junija opozorili na porast umetne inteligence za ustvarjanje lažnih golih podob žrtev, ki jih uporabljajo za izsiljevanje in nadlegovanje.

Pri nas takega primera še ne beležijo

V nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnostnih elektronskih omrežij in informacij SI-CERT so za Dnevnik sporočili, da prijave tovrstnega incidenta še niso prejeli, prav tako nimajo informacij od sorodnih skupin glede takih zlorab. "Aplikacije, ki omogočajo obdelavo fotografij, so lahko dostopne (nabor v vsaki knjižnici z aplikacijami je ogromen), vedno bolj dostopne so tudi tehnologije, ki obdelajo fotografije s pomočjo umetne inteligence," razlagajo v centru za kibernetsko varnost. Povsem preprečiti, da nekdo zmanipulira oziroma obdela fotografijo ali pa celo generira povsem novo, se ne da. V centru sicer opozarjajo na izsiljevanje z intimnimi posnetki (sextortion), o čemer smo že poročali. "V teh primerih gre večinoma za moške, ki so žrtve tovrstnih izsiljevanj, in dejansko pošljejo svoje fotografije in torej ne gre za obdelane podobe," so pojasnili v SI-CERT. Nepridipravi grozijo, da bodo v primeru neplačila odkupnine fotografije ali posnetke objavili na spletu. Žrtev ne poznajo, vodi jih denar, zahtevajo pa različno visoke zneske, od nekaj sto do več tisoč evrov.

 

Dve leti in pol zapora

Na dve leti in pol zapora je bil septembra v Južni Koreji obsojen moški v 40. letih, pri katerem so aprila našli okoli 360 fotografij in posnetkov, ustvarjenih s pomočjo umetne inteligence. Moški je z uporabo tehnologije virtualne otroke ustvaril v skoraj povsem realistični podobi. Podob otrok sicer naj ne bi razpečeval, policija pa jih je zasegla. Gre za enega prvih takih primerov na svetu, tožilstvo je vztrajalo, da ne gre zgolj za spolno izkoriščanje otroških podob, temveč tudi tako imenovanih virtualnih oseb, in da je treba prav zaradi tega področje pravno urediti.

 

Nova zloraba že zlorabljenih otrok

"Naša najhujša mora se je uresničila," je o sedanji realnosti dejala vodja britanske Fundacije Internet Watch (IWF) Susie Hargreaves. "Opozorili smo, da bi kmalu lahko prišli do točke, kjer ustvarjenih, lažnih podob spolne zlorabe otrok sploh ne bomo mogli več razlikovati od resničnih. In prav to se je zgodilo," je komentirala naraščajoče število takih primerov. Dvanajst analitikov je analiziralo nekaj več kot 11.000 z umetno inteligenco ustvarjenih podob, v enem mesecu deljenih na temnem spletu, in ugotovili so, da jih je 3000 prikazovalo spolne zlorabe otrok. Od tega jih je bilo 564 v kategoriji najhujših, najbolj izprijenih, na več kot polovici (1372) so bile podobe otrok med 7. in 10. letom, na 143 otroci med tretjim in šestim letom, na dveh pa dojenčka, mlajša od dveh let. Čeprav na večini podob niso resnični otroci, ki bi jih med nastajanjem materiala zlorabljali, kriminalci vse večkrat za zadovoljevanje svojih potreb uporabijo povsem nedolžne fotografije oblečenih otrok in mladostnikov, ki jih digitalno slečejo, torej z njimi manipulirajo. S tem otroci postanejo žrtve (spletne) spolne zlorabe.

Raziskovalci so naleteli tudi na fotografije slavnih pevk in igralk, ki so jih plenilci digitalno pomladili, pootročili in iz njih ustvarili podobe spolne zlorabe. Med hujšimi primeri, na katere so naleteli, je bila okoli deset let stara deklica, žrtev spolne zlorabe, pri kateri so na osnovi že obstoječih fotografij ustvarjali nove. Grozljivo je, da kriminalci svoje veščine ustvarjanja lažnivih podob urijo na otrocih, ki so bili v preteklosti posiljeni. Te zdaj vključujejo v nove scenarije, ker si to nekdo nekje pač zaželi videti," je zgrožena Susie Hargreaves. Nekatere podobe se prodajajo kar prek spleta, kriminalci pa do vseh teh orodij, programov, aplikacij dostopajo povsem zakonito.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta