Jelinčič protestiral nad ravnanjem policije

Damijana Žišt Damijana Žišt
05.11.2018 19:54

Začasna šefinja policije Tatjana Bobnar bo v strokovnem nadzoru preverila, ali so policisti imeli zakonsko podlago, da so zaradi domnevno spornih izjav povabili na zaslišanje prvaka SNS Zmaga Jelinčiča o Levici

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanec in prvak SNS Zmago Jelinčič zanika, da bi izgovoril domnevno sporne besede o politični stranki Levica.
SNS

Poslanca in predsednika SNS Zmaga Jelinčiča so policisti Policijske postaje Ljubljana Center kot osumljenca čez nekaj dni povabili na razgovor v zvezi z njegovo izjavo, ki naj bi jo bil izrekel na Obrtnem sejmu v Celju 12. septembra letos, ko naj bi bil o poslanski stranki Levica dejal, da so “idioti”, ki bi jih bilo treba izgnati v Venezuelo. Kot je poročal Peter Jančič na spletnem časopisu EU, je Jelinčiča zaradi njegovih spornih besed policiji prijavil poslanec Levice Franc Trček, ki je Jelinčičevo izjavo opazil na facebooku, ker jo je Jelinčič menda sam objavil. Zaradi omenjene izjave je policija povabila Jelinčiča na zaslišanje, ki pa je ob prejetju vabila javno protestiral. Kot je poročal Jančič, je lahko ravnanje policije sporno, ker je kazniva dejanja zoper dobro ime poslancev praviloma mogoče preganjati le z zasebno tožbo in ne s pomočjo tožilcev in policije.
Zmago Jelinčič je pojasnil, da so mu policisti poslali vabilo, ker ga kot osumljenca razžalitve poslanske skupine Levice "obravnava" Policijska postaja Celje. Celjski policisti pa so zadevo predali ljubljanskim. Jelinčič trdi, da na obrtnem sejmu v Celju sploh ni javno nastopal in da je torej nekdo prisluškoval njegovim (zasebnim) pogovorom.
Drago Menegalija, tiskovni predstavnik policije za področje kriminalitete, nam je v zvezi z omenjeno zadevo danes sporočil, "da je Tatjana Bobnar, ki začasno opravlja delo generalnega direktorja policije, takoj po včerajšnji seznanitvi z omenjenim primerom odredila strokovni nadzor, v katerem bomo preverili celoten postopek in v nadaljevanju glede na ugotovitve nadzora tudi ustrezno ukrepali". Iz do sedaj znanih podatkov policije kaže, da gre v omenjenem primeru za sum kaznivega dejanja, ki se ugotavlja v postopku, katerega sproži zasebni tožilec, oziroma za kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja na zasebno tožbo, je še sporočil Menegalija. O okoliščinah primera in dosedanjem postopku policije bo policija s poročilom obvestila pristojno državno tožilstvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta