Korupcija v zdravstvu: Priče obtoženega ortopeda niso obremenile

Damijana Žišt Damijana Žišt
22.06.2020 18:50

Sodišče je zaključilo z zaslišanjem prič iz bolnišnice Valdoltra, kjer je zaposlen ortop ed Robert Janez Cirman, ki zaradi očitkov korupcije v zdravstvu s še štirimi zdravniki sedi na zatožni klopi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtoženi zdravnik Robert Janez Cirman v spremstvu svojih odvetnikov pred ljubljansko sodno palačo
Žiga Živulović Jr./bobo

Pred senatom ljubljanskega okrožnega sodišča, predsednica je sodnica Dejana Fekonja, se je z zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje petim zdravnikom in nekdanjemu zaposlenemu v podjetju Emporio Medical. Zaradi očitanih koruptivnih dejanj v zdravstvu na zatožni klopi sedijo zdravniki Vane Antolič, predstojnik ortopedske klinike UKC Ljubljana, Rok Vengust, vodja oddelka za kirurgijo hrbtenice na ortopedski kliniki v Ljubljani, Miodrag Vlaović, upokojeni travmatolog in nekdanji predstojnik travmatološkega oddelka v celjski bolnišnici, Samo Karel Fokter, nekdanji vodja ortopedije v celjski bolnišnici, ortoped Robert Janez Cirman, ki je bil do izbruha afere vodja oddelka za hrbtenično kirurgijo v bolnišnici Valdoltra, in nekdanji zastopnik podjetja Emporio Medical Darko Žafran. Tožilec specializiranega državnega tožilstva Iztok Krumpak zdravnikom očita, da so prek Žafrana ali drugih zaposlenih v podjetju Emporio Medical prejemali podkupnino v denarju na roke ali bančne račune v tujini, v enem primeru celo v zlatih palicah, ali v obliki naročila za drage medicinske revije v zameno za to, da so pri njihovem podjetju naročali medicinski material.

Plačilo na zdravnikov avstrijski račun

Sodnica Dejana Fekonja je zaradi smotrnosti postopka, da vsi zdravniki ne bi hkrati sedeli na zatožni klopi, sojenje razdelila po sklopih, in sicer tako, da je najprej zasliševala priče v zvezi z očitki na račun obtoženih Vlaovića in Fokterja, danes pa je končala zaslišanje prič, ki so izpovedovale glede očitkov na račun obtoženih Cirmana in Žafrana. V sredo bo začela z zaslišanjem prič, povezanih z Antoličem in Vengustom. Obtoženim, na katere se izpovedbe posameznih prič, zaslišanih na določen dan, sploh ne nanašajo, ta dan ni treba priti na sojenje.

Žafran je večkrat prihajal v bolnišnico

​Nobena priča danes ni obremenila obtoženega Cirmana. Sodišče je Nikšo Hero k pričanju povabilo zato, ker je bil v enem izmed spornih razpisov, kjer naj bi bil Cirman po trditvah tožilstva favoriziral proizvajalca Medtronic, katerega zastopnik je bilo podjetje Emporio Medical, naveden kot predsednik razpisne komisije, sodišču pa je poslal dopis, da v tej komisiji ni sodeloval, saj sploh ni vedel, da je vanjo imenovan. O tem je izvedel šele, ko ga je o tem ustno seznanil tedanji direktor bolnišnice Venčeslav Pišot, vendar mu je takoj povedal, da ne bo član komisije, ker za to nima časa. Član omenjene komisije je bil, tako izhaja iz dokumentacije, tudi Cirman, ki prav tako na sodišču vztraja, da ni bil član komisije. Hera je  povedal, da ni bil predsednik niti član omenjene komisije. Glede obtoženega Žafrana je povedal, da ga pozna, saj je večkrat v bolnišnici predstavljal nove materiale, ki bi lahko bili koristni za njihove bolnike, ali pa je bil navzoč pri operacijah, da je kirurgom svetoval, katero orodje naj uporabijo med operacijo, ko so na primer v hrbtenico pričvrščali različne vijake.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta