Menedžerji padlih cerkvenih holdingov odgovornost prelagajo drug na drugega

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
03.04.2019 20:37

Na mariborskem okrožnem sodišču se je osem let po Večerovem razkritju "operacije" prevzema Luke Zadar začelo sojenje nekdanjim vodilnim v Zvonu Ena in Zvonu Dva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubo Peče (v ospredju), Simon Zdolšek in Mateja Vidnar Stiplošek so v svojih zagovorih krivdo zanikali, na vprašanja tožilstva in sodišča pa niso bili pripravljeni odgovarjati.
Igor Napast

Več kot leto po opravljenih predobravnavnih narokih se je na mariborskem sodišču začelo sojenje nekdanjim menedžerjem zdaj že propadlih cerkvenih holdingov Zvon Ena in Zvon Dva, domnevnim glavnim akterjem pri spornem poslu iz leta 2007, v ozadju katerega je bil prevzem hrvaške Luke Zadar. Tožilec Iztok Krumpak iz specializiranega državnega tožilstva je obtožnico vložil proti štirim ljudem: mariborskemu odvetniku Ljubu Pečetu, Francu Ješovniku, Simonu Zdolšku in Mateji Vidnar Stiplošek. Bremeni jih, da so v sostorilstvu zlorabili svoj položaj in pravice z namenom, da bi družbi I.J. Storitve pridobili veliko premoženjsko korist v višini 17,5 milijona evrov.

Bančno posojilo ni bilo vrnjeno

Povzetek očitkov iz obtožbe je sledeč. Ješovnik je v vlogi predsednika uprave Zvona Dva 11. julija 2007 z NLB sklenil kreditno pogodbo v višini 17,5 milijona evrov, za zavarovanje tega kredita pa je Zdolšek kot predsednik uprave Zvona Ena istega dne z NLB sklenil pogodbo o zastavi nematerializiranih vrednostnih papirjev v lasti Zvona Ena (šlo je za delnice Heliosa, Cinkarne Celje, Belinke) v višini dobrih 19 milijonov evrov. Osemnajstega julija 2007 sta Peče v imenu Zvona Dva in Vidnar Stiploškova v imenu Zvona Ena sklenila pogodbo, s katero je Zvon Dva Zvonu Ena odobril posojilo v vrednosti 17,5 milijona evrov. Zvon Dva je že naslednji dan prav to vsoto posodil tedaj že plačilno nesposobni in insolventni družbi I.J. Storitve, ki je s tem denarjem odkupila 90 odstotkov delnic Luke Zadar. Kredit NLB ni bil nikoli poplačan. Po mnenju tožilstva so obtoženi ob sklenitvi posla vedeli, da je družba I.J. Storitve insolventna, da je vrednost njenega premoženja manjša od vsote njenih obveznosti in da posojila ne bo mogla vrniti. Obtoženi niso terjali vračila posojila, prav tako niso terjali dodatnega zavarovanja niti niso sprožili postopka izvršbe ali stečaja družbe I.J. Storitve. Kriminalisti so že v času preiskave sumili, da je imela ta družba vseskozi slamnate lastnike, dejansko pa da jo je lastniško in upravljavsko obvladoval prvoobtoženi - mariborski odvetnik Ljubo Peče.
Ko smo v Večeru leta 2011 razkrili, da za prevzemom Luke Zadar stojita cerkvena holdinga, je vodstvo Zvonov zanikalo, da je denar za ta posel prišel od njih. "Zvon Ena in Zvon Dva nista dala nobenega kredita za nakup Luke Zadar," je trdil Ljubo Peče, kasneje, v kriminalistični preiskavi aprila 2015, pa izjavil, da ni vedel, da se pripravlja nakup delnic Luke Zadar. Takrat je tudi zanikal, da je družbo I.J. Storitve upravljal on, odgovornost za najem kredita pa je prevalil na soobdolženega Ješovnika. Medtem ko je ta preiskovalcem potarnal, da je bil "neumen", ker se je pustil zvleči v posle, o odvetniku Pečetu pa zatrdil, da je prav on ustanovil družbo I.J. Storitve. Pričakovati je bilo torej, da bodo obdolženi odgovornost drug na drugega valili tudi na sojenju, kar se je danes res zgodilo.

"Politično občutljiva naložba"

Postopek zoper četverico na mariborskem okrožnem sodišču vodi sodnica Danila Dobčnik Šošterič. Razen Ješovnika, ki zaradi zdravstvenih težav na sodišče ni mogel priti, a se je strinjal, da se glavna obravnava začne brez njega, so vsi sedli na zatožno klop in krivdo odločno zanikali. Najdaljši zagovor je pripravil obtoženi odvetnik Peče, ki zatrjuje, da je bil prepričan, da je bil bančni kredit namenjen dokapitalizaciji T2, in da je za nakup delnic Luke Zadar izvedel šele kasneje. A odvetnik tudi v tem poslu ne vidi nič kaznivega. "Šlo je za biznis, ki ga obtožnica po nepotrebnem inkriminira," je v sodni dvorani "predaval" Peče in tožilcu Krumpaku očital, da je proti četverici sestavil zlonamerni konstrukt. Zanikal je tudi trditve tožilstva, da je on ta, ki je lastniško obvladoval družbo I.J. Storitve. Tudi Vidnar Stiploškova je kritizirala očitano v obtožbi kot nepremišljenost tožilstva, o svoji vlogi pri začetku poslu pa povedala, da ji je podpis pogodbe naročil Zdolšek, kar je bilo običajna praksa, ko je bil on odsoten. "Takrat razen tega, da finančna sredstva posojamo za vlaganje v dober projekt, nisem vedela nič," se zagovarja nekdanja članica uprave Zvona Ena in trdi, da ne bi nikoli podpisala pogodbe, če bi vedela, da posojilo ne bo vrnjeno, saj bi bila to "velika neumnost". Tedanji predsednik uprave Zvona Ena Simon Zdolšek je v fazi preiskave molčal, danes pa se je zagovarjal, da je bil "osnovni cilj zaslužiti, ne povzročiti škodo". Neposredno se v lastninjenje luke cerkvena holdinga po njegovih besedah nista hotela vključiti, ker je bila to "politično občutljiva naložba", s katero so imeli zgolj kratkoročne načrte izključno zaradi zaslužka. Zdolšek je še zatrdil, da sam v pogovorih glede posla ni sodeloval, da se je s Hrvati sestal samo enkrat, saj sta se s hrvaškimi partnerji, ki so sodelovali pri privatizaciji Luke Zadar, pogovarjala Ješovnik in Peče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta