Najstnik zaradi napada na francoskega turista obsojen na zaporno kazen

Če bo obstala sodba novogoriškega sodišča, bo Šved slovenskih korenin Alexander Brecelj zaradi napada na francoskega turista in petih velikih tatvin za zapahi dve leti in pol. Tožilka, ki mu očita poskus uboja, se bo pritožila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alexander Brecelj mora gostincem povrniti ukradeni denar in poravnati škodo za polomljeni inventar.
Nataša Bucik Ozebek/dnevnik

Dve leti in pol bo za zapahi preživel 19-letni Šved Alexander Brecelj, ker je lanskega septembra pred hotelom v Ajdovščini z nožem napadel nič hudega slutečega turista Philippa Delabarro, kasneje v preiskavi pa se je izkazalo, da je mladenič po ajdovskih lokalih zagrešil tudi pet velikih tatvin in poškodoval tujo lastnino. Poleg zaporne kazni bo moral gostincem povrniti ukradeni denar in stroške polomljenega inventarja.
Tožilstvo ga je preganjalo zaradi poskusa uboja, a se je sodnica Andrejka Luznik ob današnjem izreku kazni odločila, da mu tega očitanega dejanja ni mogoče pripisati z dovolj veliko gotovostjo. Na koncu ga je obsodila zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe, oškodovanega Francoza, ki je zahteval 15.000 evrov odškodnine, pa napotila na pot pravde. Brecelj in njegova zagovornica sta bila sodničine razsodbe vesela, tožilka Damjana Bandelj pa je že napovedala, da se bo pritožila. Še vedno vztraja, da je šlo za poskus uboja, za obtoženega je predlagala ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja v ustanovi. Dejanje je namreč storil pod vplivom drog in disocialne osebnostne motnje.

O storilcu ni bilo dvoma

Sodnica ni dvomila, da so očitana kazniva dejanja Brecljevo delo. Glede tatvin ni imela težkega dela, saj so o njegovi krivdi pričali dokazi, posnetki videokamer in ukradeni predmeti, ki so jih našli v njegovem stanovanju. Težje pa je sprejemala gotove zaključke glede očitanega poskusa uboja. Neodgovorjeno je ostalo osnovno vprašanje, ali je obsojeni resnično želel odvzeti življenje Francozu, ko ga je po vratu porezal s konico noža in mu tam pustil desetcentimetrsko zarezo na koži.

Nedopusten napad na turista

Kljub milejšemu kaznivemu dejanju je sodnica mlademu Švedu poočitala, da dejanje v nobenem primeru ni bilo dopustno: "Čeprav je teža na koncu dosojenih kaznivih dejanj manjša, je še vedno nedopustno, kar je moral doživeti nič hudega sluteči turist, ki je prišel v Slovenijo na izlet." Teže, načina in okoliščin kaznivega dejanja mu pri višini kazni ni štela v prid, kot olajševalno okoliščino pa je upoštevala dejstvo, da je dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti in da je hotel krivdo priznati že na predobravnavnem naroku. Njegovega priznanja takrat ni sprejela, ker se obdolženi dogodka ni spomnil. "Imate šele 19 let. Modra je še čas, da s pomočjo strokovne podpore gradite na svojih osebnostnih lastnostih. Če bi vas sedaj za dlje časa poslali v zapor, bi to težje reševali," mu je namignila sodnica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta