Nezakonito izdali 2500 zdravniških spričeval

Izolski zdravnik in zdravnica iz Ljubljane nista imela dovoljenja ministrstva za opravljanje pregledov za voznike in kandidate za voznike, a sta jih kljub temu opravljala, in sicer v imenu zdravnika iz Maribora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Delali smo pošteno. Omogočili smo mladostnikom, dijakom, da so hitreje in lažje prišli do naše storitve," se je zagovarjal upokojeni zdravnik Bojan Lovše (drugi z leve).
Sijan Pretnar/primorske Novice

Na koprskem okrožnem sodišču se je pred dnevi začelo sojenje Tihomirju Pešiću in Marjani Grosek Pšeničnik, ki imata splošni ambulanti v Izoli in Ljubljani, ter upokojenemu mariborskemu zdravniku Bojanu Lovšetu. Koprsko tožilstvo Lovšetu, ki je imel s svojo ambulanto medicine dela edini od trojice dovoljenje ministrstva za zdravje za opravljanje zdravniških pregledov za voznike in kandidate za voznike, očita kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja, vse tri pa bremeni še ponarejanja poslovnih listin oziroma posebnih primerov ponarejanja listin.

Zloraba položaja in ponarejanje poslovnih listin

Po obtožbi je Lovše v nasprotju z zakonodajo in predpisi opravljanje zdravniških pregledov in izdajanje zdravniških spričeval prepustil Tihomirju Pešiću in Marjani ​Grosek Pšeničnik. Pešiću je izročil pečate svoje ambulante, zdravnici pa prazne liste s svojim žigom. Pešiću naj bi bil omogočil, da je nezakonito zaslužil nekaj več kot 44.000 evrov, in Marjani Grosek Pšeničnik 26.000 evrov nezakonitega zaslužka, sam pa naj bi bil na tak način nezakonito zaslužil slabih 10.000 evrov, še trdi tožilstvo. Izdajal naj bi bil tudi račune z lažno vsebino.

Pešić je v ambulanti v Izoli med letoma 2008 in 2014 izdal 1583 zdravniških spričeval, na katerih je uporabil pečat in podpis prim. dr. Lovšeta, Marjana Grosek Pšeničnik pa je na liste s pečatom Lovšeta natisnila 989 zdravniških spričeval. Oba sta tako potrdila, da je preglede opravil Lovše, čeprav ta tega ni storil, je pojasnila državna tožilka Vesna Medica.

Vsi trije zdravniki so očitke tožilstva v svojih zagovorih zanikali. Lovše je pojasnjeval, da je že od leta 1995 v svoji mariborski ambulanti za medicino dela opravljal zdravniške preglede za podjetja, ki so imela svoje izpostave tudi drugod po državi. Da bi se jim približal, je poiskal primerne prostore v Izoli in Ljubljani ter se dogovoril s kolegoma, ki ju je videval na različnih srečanjih družinskih zdravnikov.

Zaupal pravnikom, na ministrstvu ni preverjal

Najprej je opravljal preglede v njunih ambulantah, potem pa se je z njima dogovoril, da bosta to prevzela onadva. Kasneje so se dogovorili tudi za preglede, ki jih potrebujejo kandidati za pridobitev vozniškega dovoljenja. "Pripravili smo strokovne podlage, kako mora potekati pregled za voznika in za kandidata," je pojasnil Lovše.

Z njima je sklenil pogodbo o poslovnem sodelovanju. Zatrdil je, da je s pravno službo oziroma odvetniško pisarno preveril, ali je to možno. Šlo je za enostavne zdravniške preglede. "Omogočili smo mladostnikom, dijakom, da so hitreje in lažje prišli do naše storitve," je dejal. "Ne čutim se niti najmanj krivega. Besede zloraba, pridobivanje protipravne premoženjske koristi me bolijo, so ponižujoče," je še dodal. Tožilko je zanimalo, ali je na ministrstvu za zdravje preveril, ali je takšen način dovoljen. Zaupal je odvetniški pisarni, posebej pa tega na ministrstvu ni preverjal, ji je odgovoril.

Tihomir Pešić je povedal, da je pred leti, pred sodelovanjem z Lovšetom, takšne preglede opravljal tudi za izolski zdravstveni dom. Ker ni specialist medicine dela in športa, mu je ustrezalo, da za njim stoji nekdo, ki je strokovno usposobljen za to. Ni se mu zdelo, da bi bilo kaj spornega, zato je pogodbo o sodelovanju podpisal. Preveril je tudi na izolski upravni enoti in dobil odgovor, da ni nič narobe.

Zatrdil je, da niso ničesar prikrivali. Kako bi lahko skrili 1500 pregledov, se je vprašal. Izdajanje računov je bilo po njegovih besedah transparentno. Tožilki je Pešić potrdil, da je imel v letu 2014 nadzor zdravniške zbornice, vendar mu niso povedali, kaj so ugotovili. Svetovali naj bi mu bili, naj tega ne dela več, dokler se ne ugotovi, ali je takšna praksa zakonita. To naj bi bil upošteval in opravil le še tiste preglede, na katere so bili ljudje že naročeni.

"Ne čutim se odgovorno za očitana kazniva dejanja," pa je v svojem zagovoru poudarila zdravnica iz Ljubljane, ki ima tudi specializacijo iz medicine dela, prometa in športa. Pojasnila je, da jo je za poslovno sodelovanje zaprosil Lovše. "Če bi vedela, da je kaj narobe z njegovo ponudbo, tega ne bi storila," je dodala. Senatu je predlagala, naj jo oprosti.

Tako Pešić kot Marjana Grosek Pšeničnik sta pojasnila, da je v začetku Lovše nekaj pregledov sam opravil v njunih ambulantah. Oba sta še zatrdila, da sta preglede opravljala v skladu s stroko in pod Lovšetovim mentorstvom.

Policisti so dogajanje začeli preiskovati, ko so dobili ovadbo z ministrstva za zdravje. Na sporno početje naj bi bil opozoril pisec anonimne prijave. Obramba zdravnikov je sicer predlagala, da na sojenju zaslišijo vse voznike, ki so dobili sporna zdravniška spričevala, torej več kot 2500 prič. Sojenje se bo nadaljevalo z branjem listin, nato pa bo sodišče odločilo, kako naprej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta