O sestavi senata na sojenju Janezu Janši odloča višje sodišče

Gordana Possnig Gordana Possnig
29.10.2018 16:51

Še pred začetkom sojenja Janezu Janši zaradi žaljivega tvita zoper novinarki RTV Slovenija danes na celjskem sodišču znova zapleti zaradi izbire predsednice senata in sodnice porotnice

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša in odvetnik Franci Matoz vztrajata pri izločitvi sodnice ins odnice porotnice.
Gordana Possnig

Na celjskem sodišču predsednici senata Barbari Žumer Kunc že drugič ni uspelo začeti glavne obravnave na sojenju prvaku SDS Janezu Janši, ki ga novinarki RTV Slovenija Eugenija Carl in Mojca Šetinc Pašek tožita zaradi žalitve o odsluženih prostitutkah, ki jo je na twitterju objavil marca leta 2016. Tako kot minuli teden se je tudi danes zadeva zapletla zaradi sestave senata, konkretno zaradi predsednice senata in sodnice porotnice Simone Zorko. Obdolženec in njegov zagovornik Franci Matoz menita, da sta bili izbrani nezakonito, zato obstaja dvom o njuni nepristranskosti na sojenju. Na obravnavi minuli teden je sodišče zavrnilo njuno zahtevo, a se je obramba spet pritožila in svojo obrazložitev pritožbe še podrobneje opisala. Obramba namreč vztraja, da je bila predsednici senata zadeva dodeljena nezakonito, ker prejšnja sodnica ni bila toliko obremenjena, da bi moralo priti do predodelitve spisa. Ob tem pa se iz elektronskega sodnega vpisnika tudi ne vidi, ali ji je bil spis dodeljen po abecednem vrstnem redu. Še večji zapleti okoli izbire se pojavljajo pri sodnici porotnici. Sprva je bila kot sodnica porotnica izbrana Ika Plevnik, a ker je članica SDS, jo je sodišče izločilo. So pa po premoru in njeni odločitvi kot novo sodnico porotnico izbrali Simono Zorko, kar pa je spet zmotilo obrambo, ki dvomi o zakonitem abecednem vrstnem redu izbire sodnice porotnice.
Sodnica je obrambi v odmoru omogočila vpogled v elektronski vpisnik izbire sodnika in porotnice. Obramba je po pregledu zadeve vztrajala pri izločitvi omenjene dvojice. Senat se je po posvetu odločil, da odločitev glede izločitve članov senata odstopi predsedniku celjskega višjega sodišča, odvetnik Matoz pa je na koncu zahteval še izločitev začasne sodnice celjskega okrožnega sodišča Petre Giacomelli. Sodnica je zato obravnavo, če ne bo prišlo od njene izločitve, preložila za 23. november.
Pooblaščenec novinark Tomaž Bajec je v sodni dvorani dejal, da meni, da gre za zavlačevanje postopka, pred sodiščem pa je pripomnil, da verjame, da bo sodišče odločilo zakonito in da mora biti vsakemu obdolžencu dana možnost pravičnega sojenja. "Predobravnavni narok je bil pred letom dni in pol, do sedaj pa se ni dogajalo nič, razen fiktivnega menjavanja sodnic na tem primeru. Sedaj, ko je v teku kampanja za lokalne volitve, pa se s tem postopkom nenavadno mudi. V mojem interesu je, da bi bilo to že končano. Vprašanje pri tem pa je, ali ima človek v Sloveniji pravico do obrambe pred medijsko prostitucijo, pred klientelističnim novinarstvom, ki te lahko desetletja s strani istih oseb nekaznovano žali. Ko pa ti nekaj na splošno napišeš nazaj, pa si takoj kazensko preganjan," pa o zadevi meni obdolženi prvak SDS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta