Obračun v ljubljanskem BTC: Najprej pogovor, nato streljanje

Damijana Žišt Damijana Žišt
27.01.2022 07:00

Zaradi septembrskega dogajanja v ljubljanskem BTC, kjer sta bila v noge ustreljena dva moška, eden pa je bil poškodovan zaradi udarca s pištolo, je tožilstvo vložilo obtožnico zoper trojico

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Bratoma Rokiju in Mirsadu Bajriću tožilstvo očita povzročitev hude telesne poškodbe, obema in Valentinu Beganoviću pa še povzročitev splošne nevarnosti.

Luka CJUHA/Dnevnik

Strelski obračun, ki se je zgodil sredi dneva 17. septembra lani v ljubljanskem BTC, v katerega so bili vpleteni člani romskih družin Bajrić in Baganović, se bo nadaljeval na sodišču. Ljubljanski okrožni tožilec Jože Čeru je zoper brata, Rokija in Mirsada Bajrića, ter Valentina Beganovića na ljubljansko okrožno sodišče vložil obtožnico. V njej 28-letnemu Rokiju Bajriću iz Trzina in njegovemu deset let starejšemu bratu Mirsadu iz Ljubljane očita, da sta storila kaznivo dejanje hude telesne poškodbe in povzročitev splošne nevarnosti, 27-letnemu Valentinu Beganoviću iz Loga pri Brezovici pa povzročitev splošne nevarnosti. Kot kaže, je prepiru med družinama, ki se je končalo s streljanjem, botroval spor med nekaterimi člani družine Bajrić in sorodnikom Samirjem Bajrićem zaradi prodaje hiše. Družinsko zadevo Bajrićevih pa je skušal "rešiti" Hajro Beganović, ki po besedah članov družine Bajrić velja za znanega izsiljevalca in izterjevalca. Hajra Beganovića je v nogo ustrelil Mirsad Bajrić, Hajrovega sina Valentina Beganovića pa Roki Bajrić, ki je z udarcem s pištolo po glavi poškodoval še Renata Beganovića.

Vse so posnele kamere

Obračun se je zgodil okoli 13.30 pred lokalom Kofi plac, ki je v BTC nasproti tržnice. Policija ni imela težkega dela z iskanjem storilcev, saj so vse dogajanje posnele varnostne kamere pred lokalom. Policija je sprva dogodek obravnavala kot poskus uboja, a se je kasneje v sodni preiskavi, glede na poškodbe Hajra in Valentina Beganovića ter rekonstrukcije dogodka streljanja, ugotovilo, da Bajrića nista imela nikomur namena vzeti življenja, zato je tožilstvo dejanje obtožilo kot povzročitev hude poškodbe.

Policija je po dogodku ugotovila, da je Roki Bajrić tistega dopoldneva poklical Renata Beganovića in mu naročil, naj pridejo v lokal Kofi plac, da se bodo pogovorili. O čem naj bi se pogovorili, nihče od osumljenih kasneje policiji ni želel povedati. Prvi so v lokal prišli Bajrićevi - Roki Bajrić, njegova mama Mina Husić in Elvisa Bajrić, potem pa še Mirsad Bajrić z ženo. Kmalu zatem so se pred lokal pripeljali Hajro Beganović skupaj s sinovoma Valentinom in Renatom Beganovićem. Hajro Beganović je iz avtomobilskega prtljažnika vzel ročaj sekire, nato pa je skupaj s sinovoma šel v lokal. Skupini sta se sprva mirno pogovarjali, a sta postajali vse glasnejši in pogovor je prerasel v hud prepir. Tedaj naj bi brata Roki in Mirsad Bajrić potegnila pištoli in začela meriti v Beganoviće. Med prepirom sta začela streljati, eden od strelov je zadel Valentina Beganovića, ki je prav tako potegnil pištolo in meril Bajriće v noge. Beganović je proti Bajrićem izstrelil nekaj nabojev, a ni zadel nikogar. Nato so se vmešali še drugi člani obeh družin, udarjali so z ročajem sekire po glavi, metali so kozarce in škropili s solzivcem.

Bali so se ga prijaviti policiji

Kaj je bilo v ozadju dogodka v BTC, se bo verjetno pokazalo na sojenju. Po zaslišanju obtoženih in prič, tudi oškodovancev, v sodni preiskavi pa kaže, da sta bili družini sprti. Roki Bajrić je v preiskavi povedal, da je Hajro Beganović pred dogodkom večkrat grozil njemu, bratu Mirsadu in očetu ter od njih zahteval pet tisoč evrov in tri sobe v hiši njegovega očeta. Ker mu niso ničesar dolgovali, mu je Roki večkrat zagrozil s policijo, Hajro pa mu je dejal, da mu bo ubil otroke, če ga prijavi. "Hajro tako deluje, da izsiljuje ljudi za denar, to počne vsa njegova družina, oni so pač mafija," je še povedal osumljeni. Zato sta se z bratom Mirsadom dogovorila, da se bosta s Hajrom dobila na sestanku v lokalu v BTC, da zadeve razčistijo. "Ko so prišli Beganovićevi, je Hajro stopil do mene in mi zagrozil z železno palico. Rekel sem mu, naj nas neha izsiljevati, potem pa je Valentino z roko segel v torbico, mislil sem, da ima pištolo. Ustrašil sem se in ga ustrelil v nogo, potem pa je nastala popolna zmešnjava," je dogodke tistega septembrskega dne opisoval Roki Bajrić. Njegovo izpoved je potrdil tudi brat Mirsad. Nasprotno pa je trdil oškodovanec Hajro Beganović, ki je sicer priznal, da je od Bajrićevih res terjal pet tisoč evrov, vendar zato, da bi jih izročil Samirju Bajriću, ki ga je prosil za pomoč. Beganović je trdil, da so Bajrićevi zahtevali sestanek v BTC in da so prišli tja zato, da ubijejo njega in sinova. Zaradi prestanega strahu in ker je na tleh videl sina, "ko sem mislil, da so mi ubili otroka", ima še danes nočne more, je izpovedal Hajro Beganović v sodni preiskavi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta