(ODZIV) Policisti se zavedamo, da so nedavni grobi dogodki pustili pečat. Dosledno jih obravnavamo in se odzivamo

Policijska uprava Maribor odgovarja na odprto pismo Zakoni džungle? Apeliram ... o varnostni situaciji v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V zgolj nekaj tednih sta se zgodila napad v Mestnem parku in na območju Pekarne, oba s težkimi posledicami.
Sašo Bizjak

Policisti Policijske uprave Maribor se zavedamo, da so dogodki, ki smo jim bili nedavno priča, pustili pečat. Oba dogodka, ki smo ju obravnavali nedavno in sta bila javno posebej izpostavljena, med drugim izstopata po grobosti, ki je bila še posebej pretresljiva. Obenem smo v obeh primerih obravnavali mlade ljudi, celo mladoletnike, ki jih ne srečujemo pogosto v vlogi storilcev hujših kaznivih dejanj.

Policisti smo pogosto priča mladoletnikom žrtvam kaznivih dejanj in prekrškov, izstopajočih ravnanj in dogodkov, pa tudi mladim, ki so zašli na pota kriminala ali družbeno nesprejemljivega ravnanja.  Zavedamo se, da so to preizkušnje in izkušnje, ki močno zaznamujejo mlada življenja, še preden mladi trdno zakorakajo v dobo odraslosti. Problematiko, povezano z mladostniki, dosledno obravnavamo in se nanjo takoj odzivamo.

Ob tem smo policisti redno prisotni na območjih v mestnih središčih in zunaj mest, kjer se pogosteje zbirajo mladi. Preko poostrenih nadzorov v gostinskih lokalih redno preverjamo kršitve po zakonu o omejevanju porabe alkohola.

Ob represivnih ukrepih pa moramo izpostaviti tudi preventivna prizadevanja. Policijske enote, zlasti tiste, ki na svojem območju zaznavajo izstopanje medvrstniških primerov, se nanje odzivajo tudi s preventivnimi aktivnostmi. Policisti so prisotni na srečanjih v šolah, kjer izvajajo predavanja, mladim svetujejo preko različnih dogodkov, ne nazadnje tudi preko medijev in številnih preventivnih projektov.

Vseh nasilnih dejanj, do katerih prihaja, kot družba v celoti ne moremo preprečiti, lahko pa si prizadevamo, da bi jih bilo čim manj. Da bi pravočasno prepoznali tveganja, ki jih ogrožajo. in jim na tej poti pomagali, zato nenehno krepimo sodelovanje z institucijami, pristojnimi na tem področju. Zavedamo se namreč, da gre pri tveganjem vedenju mladih za problematiko, ki jo moramo nasloviti skupaj in v dolgoročnem partnerstvu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta